Kako kod kuće jednostavno pripremiti slavnu Kung Pao piletinu? Probajte s ovim fora receptom
Dala nam ga je Tanja Pastuović Klaić
Dala nam ga je Tanja Pastuović Klaić (@tanja.cookamigustam)
Kad sljedeći put pomislite da vam se jede nešto iz kineske kuhinje, a niste nužno u mogućnosti otići u restoran, mogli biste nešto sami pokušati pripremiti. Primjerice, nama je za oko ovaj tjedan zapeo nevjerojatno jednostavan, a istovremeno dojmljiv recept Tanje Pastuović Klaić za Kung Pao piletinu, klasik sečuanske kuhinje. Uvjeravamo vas, priprema nije komplicirana, a sve sastojke možete bez problema nabaviti. Cijeli recept možete pogledati u nastavku.
Kung Pao piletina
Što trebamo?
500 g pilećih prsa (file)
Marinada
3 žlice umaka od soje
1 žlica sojinog vina
1 žlica sezamovog ulja
Prstohvat soli
1 žličica gustina
50 ml vode
Umak
4 žlice soja umaka
2 žlice rižinog vina
50 ml vode
2 žlice šećera (ili meda)
2 žličice gustina
1 žličica hoisin umaka
Ostali sastojci
Ulje za prženje
50 g kikirikija
3 češnja češnjaka, nasjeckanog ili naribanog
1 žlica svježeg đumbira, naribanog
2 čili papričice
½ žličice sečuanskog papra
1 crvena paprika, narezana
2 mlada luka, narezana
Kako pripremamo?
Piletinu narežite na komade veličine zalogaja i stavite u zdjelu. Sve sastojke za marinadu dodajte piletini, sve dobro promiješajte i ostavite barem 20 minuta, poželjno i duže. Dok se piletina marinira, u drugu zdjelu dodajte sve sastojke za umak i dobro promiješajte.
U zagrijani wok dodajte ulje, kad se i ulje zagrije dodajte kikiriki pržite ga kratko, dok ne dobije lijepu boju. Izvadite kikiriki na tanjur i ostavite za kasnije. Sada u jako zagrijani wok, na istoj masnoći kratko pržite piletinu, oko dvije do tri minute, dok ne dobije boju sa svih strana (nemojte staviti sve meso odjednom, radije pržite u par navrata). Meso izvadite iz woka u tanjur i ostavite za kasnije.
U wok sada po potrebi dodajte još malo ulja, pa kad se zagrije dodajte naribani đumbir i češnjak, brzo promiješajte pa dodajte čili papričice i sečuanski papar i nakon par sekundi dodajte narezanu papriku i mladi luk te pržite jednu minutu. Vratite piletinu i kikiriki u wok, promiješajte i prelijte pripremljenim umakom. Miješajte par minuta, odnosno dok se umak malo ne reducira. Maknite s vatre, pospite s malo narezanog mladog luka i poslužite s jasmin rižom skuhanom prema uputama na ambalaži.