VIKEND RECEPT

Kad želite nekog impresionirati, napravite mu ovu fenomenalnu tortu. Evo recepta

Za njega je zaslužna Kristina Štriga

FOTO: @cellulite_factory

Za njega je zaslužna Kristina Štriga (@cellulite_factory)

Još je jedno Valentinovo iza nas, ali to ne znači da i dalje drage osobe ne možemo iznenaditi nečim što smo sami pripremili. Ili počastiti sami sebe, naravno. Spominjemo Valentinovo jer je upravo jedna romantična priča, navodno, zaslužna za recept koji vam danas predstavljamo. Perzijsku ljubavnu tortu na svom je Instagram profilu predstavila Kristina Štriga, a kako stoji u objavi, prema predaji ju je napravila djevojka koja je htjela da se perzijski princ zaljubi u nju. Ne znamo je li joj to pošlo za rukom, ali sudeći prema tome koliko dobro torta izgleda, ali i od čega je napravljena (pistacije, ružina vodica, bademi, kardamom, …), u to nam ne bi bilo teško povjerovati. Cijeli recept možete provjeriti u nastavku.

Perzijska ljubavna torta

@cellulite_factory

Što trebamo?

Biskvit
150 g oštrog brašna
80 g mljevenih badema
80 g mljevenih neslanih pistacija
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
1 žličica mljevenog kardamoma
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
Korica 1/2 limuna
90 g maslaca sobne temperature, plus dodatno za kalup
100 g šećera
3 jaja
180 ml jogurta
1 žlica ružine vodice

Sirup
80 g meda
100 ml narančinog soka
1 žlica ružine vodice

Preljev
100 g šećera u prahu
1 žlica mlijeka
1 žličica ružine vodice

@cellulite_factory

Kako pripremamo?

1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za torte promjera 18 do 20 centimetara premažite maslacem i pobrašnite.
2. U zdjeli sjedinite sve suhe sastojke uključujući koricu limuna. U drugoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok ne postane pjenasto, oko pet minuta. Dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano miješanje. Smanjite brzinu miksanja i ulijte jogurt i ružinu vodicu. Na kraju dodajte suhe sastojke te ih kratko i lagano umiksajte.
3. Rasporedite smjesu u pripremljeni kalup te je poravnajte špatulom. Smjesa će vam biti dosta gusta, no zbog sirupa kojim ćemo preliti pečeni kolač on neće biti suh. Stavite kolač u pećnicu i pecite 50 do 55 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha van.
4. Za sirup zagrijte med, sok i ružinu vodicu te kuhajte na laganoj vatri jednu do dvije minute. Maknite s vatre i ostavite da se lagano ohladi.
5. Pečeni kolač izvadite iz pećnice i odmah ga izbušite drvenim štapićem. Prelijte ga pripremljenim sirupom i ostavite da se ohladi u kalupu.
6. Ohlađeni kolač prelijte preljevom za koji pomiješajte šećer u prahu, mlijeko i ružinu vodicu. Posipajte sjeckanim pistacijama i dekorirajte sušenim ružinim laticama te poslužite.

Savjet: Za ružinu vodicu samo namočite jednu žlicu ružinih latica u 150 ml vode i ostavite da stoji nekoliko sati.