VIKEND RECEPT

Jako želimo kušati ovaj kolač od sira s makom i šljivama pa smo ekspresno nabavili recept

Dale su nam ga Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art

FOTO: feeding art

Dale su nam ga Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art

Novi vikend donosi nam i novu priliku za isprobavanje slatkih delicija. Naša cijela redakcija spada u ljubitelje klasičnog cheesecakea, ali nemamo ništa protiv ni da sir u tortama probamo u nekim posve novim kombinacijama. Primjerice, kolač od sira s makom i šljivama koji smo pronašli kod Inge i Lily Bašić na blogu Feeding Art momentalno nas je dozvao na kušanje. Priprema nije previše komplicirana, a rezultat će se, vjerujemo, itekako isplatiti.

Kolač od sira s makom i šljivama

feeding art

Što trebamo? (kalup 24 cm)

Tijesto

400g glatkog brašna
130g šećera
Prstohvat soli
250g hladnog, na komadiće narezanog maslaca
1 žumanjak
Naribana korica jednog bio-limuna

Punjenje

300-350g mekših šljiva
400g svježeg sira
100ml mlijeka
100g slatkog vrhnja
110g šećera
2 vanilin šećera
40g griza
130g mljevenog maka
40g škrobnog brašna
2 jaja (M)
50g otopljenog maslaca
Naribana korica jednog bio-limuna

feeding art

Kako pripremamo?

Na dno kalupa za pečenje položiti papir za pečenje, a zidove premazati maslacem. Za tijesto pomiješati sve sastojke i umijesiti mrvičasto tijesto. Oko 2/3 tijesta raspodijeliti po dnu kalupa i prstima utisnuti te formirati rub otprilike 4 centimetra. Kalup i ostatak tijesta ostaviti 30-ak minuta u hladnjaku.

Pećnicu zagrijati na 180°C. Šljive oprati, ukloniti koštice te narezati na četvrtine. Ostale sastojke pjenjačom dobro sjediniti. Masu izliti u kalup, poravnati i po njoj raspodijeliti šljive. S ostatkom mrvičastog tijesta prekriti kolač. Peći otprilike 50 minuta. Ako površina kolača počne pred kraj tamniti, prekriti papirom za pečenje.

Kolač prvo ostaviti na sobnoj temperaturi da se hladi, a potom još oko 5 sati u hladnjaku. Prije serviranja izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu.