Test

Isprobali smo okuse Nespresso kave s ekipom iz ureda. Imamo i svog favorita

Svaka kava, baš kao i svaka osoba ima karakter. Mi smo pronašli kavu po svojoj mjeri. Otkrijte koja je vaša

FOTO: Screenshot

Svaka kava, baš kao i svaka osoba ima karakter. Mi smo pronašli kavu po svojoj mjeri. Otkrijte koja je vaša

Kava bi trebala biti crna poput vraga, jaka poput smrti i slatka poput ljubavi, barem tako kaže stara turska poslovica. I mnogi bi se zasigurno s time složili. No kad govorimo o kavi, sigurni smo u samo jedno, a to je da tu vrijedi ona stara – o ukusima se ne raspravlja. Neki vole piti dužu, neki kratku i jaku, a neki pak ovaj magični napitak ne mogu zamisliti bez dodatka mlijeka.

U našoj se redakciji kava pije pasionirano. Dan se ne započinje bez tog čarobnog rituala i uz šalicu kave dijele se životni i poslovni savjeti, ali nastaju i najbolje ideje. Isprobale smo nekoliko Nespresso kava, a kroz kušanje nas je vodila baristica Ines Janeš. Pripremila nam je različite kave s karakterom i ispostavilo se da u paleti okusa svatko može pronaći svog favorita.

Koji su okusi nas osvojili možete pogledati u videu:

Super1 ekipa testira okuse Nespresso kave

Svaka kava, baš kao i svaka osoba ima karakter ✨ Otkrijte koja je vaša ☕️Nespresso

Posted by Super1 on Monday, August 16, 2021

Moćna i drugačija, kod ove kave vrijedi ona manje je više

Pripremajući nam Ispirazione Ristretto Italiano kojem pristaju i Ristretto (25 ml) i Espresso (40 ml) verzija, baristica je ove intenzivne pržene i osvježavajuće voćne note odlučila spraviti u kraćoj Ristretto varijanti. “Za ovu sam se verziju odlučila jer kod talijanskog Ristretta vrijedi ona manje je više”, kazala je Janeš pojašnjavajući da se u kratkoj espresso varijanti otkrivaju sve fine, skrivene arome kave.

Ovaj Ristretto koji je osmislio Nespresso, pojašnjava baristica, dobiven je prženjem kontrastnih aroma Arabike i Robuste iz cijelog svijeta. Naime, Nespresso stručnjaci obilazili su najbolje talijanske kafiće i otkrivali njihove načine prženja kave. Crpili su inspiraciju iz njihovih iskustava kako bi napravili sofisticirani recept koji kombinira Arabike i Robuste koje dolaze s tri kontinenta.

Ovo je prva Nespresso mješavina koja se radi tehnikom split prženja. Svaki dio mješavine različitog porijekla prži se odvojeno kako bi se istaknulo njihovo prirodno bogatstvo karakteristika do njihovog punog potencijala. Dugo pržena Robusta daje finu gorčinu, a kratko pržene Arabike mu donose blisku kiselost i voćnost – karakteristike koje čine nepogrešiv zaokret. Intenzivnog, tamnog i moćnog okusa u podlozi, ovoj se kavi suprotstavlja suptilna vedrina voćnih nota. Dvije dijametralno suprotne krajnosti daju okus koji zavodi.

Kao osoba ovaj naizgled klasičan lik zapravo je tajanstven, a iza dubokog karaktera otkrivaju se njegove neočekivane osobine – vedrina i “neodoljivi začini”.

Temperament i snaga dolaze iznutra

“Nastavljamo s još jednim jednostavnim receptom, a to je Stockholm Fortissio Lungo. Ova je kava namijenjena za dugu izradu, što znači da je radimo u 110 ml. Nosi ime glavnog grada Švedske zato što je inspirirana kavom koju vole Šveđani, a to je duga kava s intenzivnim divljim karakterom koji podsjeća na žitarice”, priča nam Ines dodajući da Šveđani kavu vole ispijati za vrijeme fike što je njihov odmor za kavu i desert koje dijele s prijateljima.

“Pitajući se kako dobiti bogatu i intenzivnu kavu, Nespresso stručnjaci stvorili su okus Stockholm Fortissio Lungo koji krase puno kremasto tijelo s intenzivnim notama slada i žitarica”, priča nam Ines dok ga priprema u receptu Lungo (110 ml) pa dodaje: “Ujednačili su gusti, blago-kiseli indijski monsunski Malabar s kolumbijskim Arabikama uzgajanima na visokim nadmorskim visinama. Bogata i punog okusa, najbolje do izražaja dolazi ako se priprema upravo u Lungo varijanti.”

Kao osoba, ova je kava moćna. Ovo je lik čija energija zaslužuje poštovanje. Njegov temperament i snaga dolaze iznutra, baš kao i kod ove bogate, pune i aromatične kave.

Jak, pikantni karakter voli mliječnu pjenu

“Sada ćemo se prebaciti na nešto kompliciraniji recept za koji ćemo koristiti Barista Creations Scuro kavu. Ova se kolekcija zove Barista Creations zato što su je inspirirali baristi iz Melbournea koji vole jako divlji karakter kave koji se lijepo pomiješa s harmonijom mlijeka koji će joj smiriti karakter i dodati nešto novo”, govori dok priprema kavu.

Ovaj okus, nastavlja Ines, krase intenzivne pržene note koje u kombinaciji s mlijekom otkrivaju svu svoju slast. Zato smo je pripremili u receptu intenzivni Cappuccino koji čine 25 ml kave i 60 ml toplo zapjenjenog mlijeka. “Ovisno o vašim preferencijama, Cappuccino možemo napraviti na dva načina – prvo možemo staviti mlijeka pa zatim pustiti kavu ili prvo možemo pustiti kavu pa joj dodati mlijeko. Druga opcija će rezultirati ljepšom kavom, imat ćemo lijepi ring kave na površini što će lijepo izgledati vizualno, ali neće mijenjati okus kave”, ističe.

Inspiriran baristima iz Melbournea koji uživaju u jakim, ali savršeno ujednačenim kavama, Barista Creations Scuro zapravo je intenzivni, tamni Espresso Macchiato. Srednje do tamno pržena mješavina daje crnu kavu, koja u već spomenutoj kombinaciji s mlijekom zadržava taj svoj karakter jake kave. “Ako netko voli ujednačeniju kavu, Barista Creations Scuro može se napraviti u dužoj varijanti od 40 mililitara kave i 60 mililitara mlijeka”, otkriva baristica.

Kao osoba, ova je kava snažnog karaktera i divlja te obožava avanture, no u svemu traži balans i harmoniju.

Savršeno kremasta ledena kava

Želeći kreirati intenzivnu kavu s ledom, inspirirani najboljim svjetskim baristima, Nespresso stručnjaci u posljednjih pet godina testirali su najpoznatije i najrazličitije recepte za ledene kave iz cijelog svijeta pritom istražujući što sve čini ledenu kavu savršenom. Saznanja iz svojih avantura najnovijom linijom ledenih kava Barista Creations For Ice prenijeli su direktno u domove ljubitelja Nespresso kave.

Barista Creations For Ice razvijen je kako bi kava mogla dostići savršen spoj i svoj puni potencijal kada joj dodate led, stvarajući neodoljiv ljetni napitak. Bez obzira na to ispijate li je na balkonu ili pak impresionirate svoje prijatelje novom vještinom pripreme ledene kave u udobnosti vašeg doma, Barista Creations For Ice će sve sigurno osvojiti.

Barista Creations Freddo Intenso sezonska je Nespresso kava koja nam se vraća svakog ljeta kako bi nas osvježila svojim intenzivnim recepturama u kojima kombiniramo dupli Espresso, znači radimo dvije kapsule po 40 mililitara, 90 grama leda i dodajemo na to hladno mlijeko kako bismo ublažili intenzitet duple espresso kave”, otkriva Ines tajnu pripreme ove kave koju krase drvenaste note i pržene note žitarica.

Za ovu je kavu potrebno izraditi hladnu pjenu, koja će dati tijelo i ujednačenost kavi.

Kao osoba, ova je kava iskonski hedonist koji se voli prepuštati užicima.

Cvjetna i neukrotiva

Iduća je na redu bila kolekcija REVIVING ORIGINS, a prema izboru baristice odabir je pao na okus Uganda. “Ova je linija posebna jer se bavi reaktiviranjem područja u kojima je kava postala ugrožena ili je uništena. Nespresso 2018. potiče ponovno uzgajanje kave na tim farmama kako bi se posebne vrste kave vratile u život. Ovdje se radi o Ugandi, posebnoj kavi koja kombinira dvije jako rijetke note i to na neobičan način”, otkriva u uvodu baristica.

“Kombiniramo drvenastu notu sandalovine i cvjetnu notu koja preuzima potpunu aromu i mijenja se ovisno o receptu prema kojem je radimo”, priča Ines dok nam priprema čisti Espresso kako bismo mogli uživati u njenom karakteru koji se iskazuje u njezinoj posebnosti.

Ove izvrsne i rijetke kave još su neistražene, a zapravo polako nestaju te je to poziv da se prepustite ovom jedinstvenom cvjetnom i neukrotivom okusu koji opija. “Rijetke cvjetne i drvenaste note sandalovine najbolje dolaze do izražaja pripreme li se upravo u Espresso (40 ml) varijanti”, govori nam baristica te dodaje da ništa manje očaravajuća neće biti pripremi li se prema Lungo recepturi.

Kao osoba ova je kava dominantna i energična, ona koja zna u kojem smjeru ide.

Medena kava satenaste teksture

Na red je došao još jedan recept s mlijekom. “Prelazimo na recept Latte Macchiato koji ćemo raditi s predivnom satenskom kavom koja se zove Master Origins Nicaragua. Linija Master Origins potječe iz zemalja koje su poznate po obradama svoje kave i po svojim posebnostima u kavi. U slučaju Nicarague radi se o Black Honey metodi i zato je zovemo medenom kavom jer ova metoda daje lijepu, satensku glatkoću i finu slatkoću”, uvodi nas u čari ovog okusa Ines.

Naime, Master Origins Nicaragua kavu krasi Black-Honey obrađena Arabika. Bez obzira na to izaberete li Espresso ili Lungo verziju, uživat ćete u slatkoj i harmoničnoj kavi koja nastaje tako što se tijekom proizvodnje odstranjuje meso s trešanja Arabika, a zrna kave se prostiru u tankom sloju i suše. Ovaj proces je isti kao i kod uobičajene obrade kave, osim što kod Honey obrade gotovo svo biljno ljepilo ostaje na zrnu.

Uzgajivači svakodnevno marljivo grabuljaju, rotiraju i miješaju ova nevjerojatno ljepljiva zrna kave kako bi bili sigurni da se razvijaju samo dobre arome. Prirodni šećeri ploda dopiru duboko u srce zrna tijekom sušenja, a oni to nazivaju Black-Honey procesom koji kavi daje satensku slast.

“Kada je pomiješamo sa 100 mililitara toplog, zapjenjenog mlijeka dobivamo predivan dugi recept u kojem se može uživati jako dugo, a da ne ostane bez okusa”, pojašnjava baristica.

“Ova medena kava posjeduje satenasto glatku teksturu i tople slatke note žitarica te smo je zato pripremili prema Latte Macchiato recepturi koja se sastoji od 40 ml kave i 100 ml toplo zapjenjenog mlijeka”, govori Ines dodajući kako je najbolji način pripreme recepta Latte Macchiato taj kod kojeg prvo ulijemo mlijeko u čašu pa onda pustimo kavu. Tako ćemo opet dobiti lijepi vizualni dojam jer će kava plutati na slojevima mlijeka.

Kao osoba ova je kava zarazne energije koja osvaja svojom smirenošću koju na prvu poželimo prigrliti i ljubomorno čuvati od drugih.

Isprobavajući Nespresso kave, spoznale smo da volimo okuse koji nam na prvu zvuče sasvim suprotno našoj osobnosti i životnom stilu. I dok je Mirna mislila da joj kava nije važna, na kraju kušanja ipak je pronašla okus u kojem bi uživala svim osjetilima. Ivna se, iako je do sada mislila da ne može piti kavu bez mlijeka uvjerila da ako se dobro pripremi i odabere pravi, kvalitetan okus – crna čista kava ima zavodljiv okus.

Marija, Martina i Matea, pronašle su baš onu koja ih pogađa u žicu. Ono u što smo sve sigurne je da u paleti Nespresso okusa svatko može pronaći svoju omiljenu.

Sadržaj nastao u suradnji s Nespresso