Deset hrvatskih restorana i dalje ima Michelinove zvjezdice

Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka

Novom selekcijom Michelina, svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne Michelinove zvjezdice zadržali su tu oznaku, priopćila je danas Hrvatska turistička zajednica (HTZ). Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Terrace (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).

Uz 10 restorana s Michelinovom zvjezdicom, Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom Michelin Green Star koju sada nose restorani Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula).

“Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka. S obzirom da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana, čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Kvalitetna gastronomska destinacija

Dodao je kako je HTZ glavni nacionalni partner Michelina te da suradnja s tim globalno prepoznatim brendom, čija se preporuka uvažava i cijeni, doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije.

Uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand, uvršten je i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana, dok još 62 restorana imaju preporuku toga priznatog gastronomskog vodiča.

Bitna je stalna kvaliteta

“Uvrštenje u svjetski poznate vodiče poput Michelina priznanje je za sve koji kontinuirano rade na kvaliteti. Hrvatsku naši vrhunski chefovi svojim uspjesima upisuju na gastronomsku kartu svijeta i na tome im čestitam”, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

“Naši su inspektori posebno vodili računa o kvaliteti kulinarskih doživljaja restorana, timovi su dokazali dosljednost, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje Michelin zvjezdica”, objasnio je međunarodni direktor Michelin vodiča Gwendal Poullennec.