GASTRO

Evo kako napraviti biryani, popularno azijsko jelo koje će oduševiti i one zahtjevne

FOTO: Shutterstock

Indijski specijalitet omiljen po cijelom svijetu

Ako spadate u brojne ljubitelje azijske kuhinje, a pomalo ste već raspoloženi da kušate nešto što nisu proljetne rolice ili pad thai, imamo ideju o tome što biste sljedeće mogli pripremiti. Danas vam predstavljamo biryani, jelo koje se u prvom redu veže uz islamski dio Indije, ali koji se kroz svoje inačice jede i na ostatku kontinenta, ali i svijeta. Prema nekim zapisima, jelo je naziv dobilo po perzijskoj riječi birinj, što znači riža, jer upravo je ona jedan od glavnih sastojaka tog jela. Uz rižu, u jelo koje se praktično priprema u jednoj dubljoj tavi, koristi se još meso, riba ili morski plodovi (mogu se zamijeniti jajima ili krumpirom) te indijski začini. Bez brige, danas ih se sve može nabaviti i kod nas, u specijaliziranim trgovinama azijskih namirnica. Detaljnije video recepte donosimo vam u nastavku.

Prema receptu Maunike Gowardhan

Prema receptu Ethan Chlebowski

Prema receptu Joshue Weissmana

Vegetarijanska verzija prema receptu Zainab Shah