novo mjesto

Dvije Lucije za koji dan u Zagrebu otvaraju Melt gelato i brunch bar. Saznale smo i isprobale što nude

FOTO: Borko Vukosav

Brunch do 17 sati, bezglutenski zalogaji, Cogito kava, preukusni gelato itd. Sve je to dio ponude Melta, novog mjesta u Zagrebu. Bile smo tamo

Kroz kojih tjedana dana Zagreb će postati bogatiji za jedno stvarno ambiciozno i po meni vrlo potrebno mjesto. Zove se Melt, i u pitanju je gelato i brunch bar na adresi Radićeva 3A, s naglaskom na bezglutenske i veganske zalogaje. Jutros smo po dogovoru stigli na odredište, a tamo su nas dočekale, pazite sad, dvije Lucije.

Da, u pitanju su dugogodišnje prijateljice koje su se nakon života i školovanja u inozemstvu odlučile vratiti u Hrvatsku jer su imale ideju – pokrenuti posao i otvoriti Melt. One su Lucija Zidić (26) koja je neko vrijeme živjela u Madridu i New Yorku i Lucia Cvitanić (24) koja je veći dio života provela u New Yorku, te svojevremeno radila u Los Angelesu.

Borko Vukosav

Pripremajući nam obroke za testiranje, a koje će imati u ponudi, djevojke mi za početak otkrivaju kako su u sebi dugo imale potrebu za ovako nečim i da su u inozemstvu vidjele, doživjele jako puno toga kada govorimo o restoranskoj i gastro ponudi. Sada su konačno, kako kažu sazrele, pa su odlučile sva svoja znanja i ideje implementirati u zajednički, jedinstveni projekt koji će javnosti prezentirati kroz koji dan.

“Kad god bismo došle u Zagreb, nikad nismo uspjele pronaći dovoljno dobru i kvalitetnu opciju bruncha, a da nije pekarnica ili pak neki skupi fensi restoran. Nikad nije bilo nešto ovog tipa, i da nije brza hrana, a da je opet s druge strane i bezglutenska” objašnjava mi Lucia bez j u imenu, koja mi otkriva kako osobno ima problema s glutenom, preciznije celijakiju s kojom se muči već neko vrijeme, dok njezina partnerica ima slične tegobe, ali u puno manjoj mjeri.

Borko Vukosav

No, osim izostavljanja glutena, kaže kako im je u Meltu premisa da u sve ono što imaju u ponudi ubace isključivo svježe, provjerene i zdrave namirnice jer im je kvaliteta izrazito bitna. “Želimo i da je zdravo, ali i da je fino” nadodaje Lucija sa j u imenu, dok ja detaljno proučavam meni koji vrvi nekim totalno fora i rekla bih, modernim obrocima.

Primjerice, u Meltu ćete tako moći naručiti famoznu Acai zdjelu po cijeni od 54 kune, a ona uključuje organski acai, bananu, biljno mlijeko, med ili agavin sirup, sezonsko voće, domaću granolu i kokosov čips. Tu je i granola zdjela po cijeni od 35 kune, a u njoj su naravno granola, grčki jogurt, sezonsko voće, med ili agavin sirup. Ne možemo izostaviti ni smoothie zdjelu, zdjelu zobenih pahuljica, čije su cijene oko 35 kuna.

Borko Vukosav

Djevojke ovdje rade i domaći bezglutenski kruh od posebnih brašna, a on služi kao baza avokadu tostu po cijeni od 38 kuna, ili pak pesto mozzarella tostu. U svim verzijama na raspolaganju su vam i dodaci, a mi smo probali tost koji uključuje primjerice, dimljeni losos. Mljac!

Na raskošnom i zdravom meniju mogu se pronaći i razne salate, slatki tostovi, ali i dodatni slani zalogaji kao što je primjerice dnevni quiche. Za sve ljubitelje kolača i slastica, kojima se cijene kreću od 6 do 25 kuna, u ponudi su banana bread sa šumskim voćem, čokoladni kolač, kolač s kuglicom gelata ili pak cookie s maslacem od kikirikija. Naravno, ne moramo naglašavati kako je sve gluten free.

Borko Vukosav

No, uz sve brunch opcije, specijalnost Melta definitivno je gelato. Lucia mi govori kako je imala priliku u Bologni pohađati Gelato University, ali i da je praksu odradila u Los Angelesu pod vodstvom vrhunskog gelato majstora . “Naš gelato u Meltu je stvarno poseban. On je bez ikakvih aditiva, stabilizatora i potpuno je prirodan. Trudimo se da nam sastojci budu najbolji mogući, pa tako koristimo pistaciju sa Sicilije, vaniliju s Madagaskara itd. Ponudu sladoleda i okusa prilagođavat ćemo sezoni, ovisno o voću” pričaju mi ponosno Lucije.

Ono što će kavopije posebno cijeniti jest da u Meltu poslužuju i svima omiljenu Cogito kavu, ali i razne smoothieje po cijeni od 27 kuna. Uz ostalu standardnu ponudu pića, djevojke naglašavaju kako ljudi vani uglavnom uz brunch imaju naviku piti i tzv. brunch koktele kao što su Mimosa i Hugo, što imaju u ponudi i toplo se nadaju da će to hrvatska publika prigrliti kao nešto uobičajeno. Za turiste već znaju da će im to itekako pasati.

Borko Vukosav

“Ja sam se rodila i živjela u New Yorku i tamo je tzv. Sunday brunch baš pojam, naravno, uz spomenute koktele. E, taj neki koncept željele smo preslikati i ponuditi Hrvatima, možda im se dopadne jer nama je.” poručuje Lucia te naglašava kako je u Zagrebu, Hrvatskoj problem što svi koji ga imaju, brunch poslužuju do maksimalno 12 sati, a to je vrijeme kada on tek zapravo počinje.

Iako im kuhinja radi do 17 sati, sam Melt radi do 23 sata, a u tom periodu računaju da će se gosti opustiti uz ponudu iz vinske karte i ostalih alkoholnih ili bezalkoholnih pića, dok je famozni gelato u ponudi cijeli dan.

Borko Vukosav

Naravno, nakon detaljne priče o hrani morali smo se dotaknuti i samog interijera koji je izrazito lijep i vrlo atraktivan te insta-worthy. Djevojke mi govore kako je on zapravo fuzija svega onoga što im se dopalo iz inozemnih, sličnih prostora koje su dosad imale prilike posjetiti i u njima često boraviti. No, za stručnu pomoć angažirale su blisku prijateljicu, arhitekticu Martu Kolar koja je s njima u cijeloj priči od početka i kojoj su Lucije dale slobodne ruke s tek nekoliko stilskih inputa. Slično se dogodilo i s brendingom koji su prepustile u ruke provjerene dizajnerice Neve Zidić, a koja im je prigodno osmislila zgodan logotip, vizualno skrojila menije i sve potrebno u toj domeni.

Borko Vukosav

Kažu mi kako su prije svega željele svijetli prostor koji nije uštogljen i u kojem će se svi, generacijski, osjećati ugodno. Iz prve ruke možemo reći kako je Melt izrazito prozračan, vrlo ugodan, moderan i skladno naglašen ponekim detaljima. Govore kako nisu u tom smislu naglasak stavljale na dizajnerske komade te da je sve uglavnom rađeno po mjeri i prema ideji arhitektice, ali da je generalno sve stvar dobre ideje, a ne isključivo novca.

Za kraj samo možemo zaključiti kako je Melt definitivno prostor u kojem ćete zagarantirano poželjeti često boraviti, osjećati se pritom dobrodošlo i energetski se u svakom smislu napuniti – posebice kada govorimo o ukusnim zalogajima koje smo imale prilike probati, a onda i iskreno pohvaliti. Odbrojavanje do konačnog otvorenja i prvog zalogaja pratite na Melt Instagramu ili Facebooku.

Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav