Dvije Lucije za koji dan u Zagrebu otvaraju Melt gelato i brunch bar. Saznale smo i isprobale što nude
Brunch do 17 sati, bezglutenski zalogaji, Cogito kava, preukusni gelato itd. Sve je to dio ponude Melta, novog mjesta u Zagrebu. Bile smo tamo
Kroz kojih tjedana dana Zagreb će postati bogatiji za jedno stvarno ambiciozno i po meni vrlo potrebno mjesto. Zove se Melt, i u pitanju je gelato i brunch bar na adresi Radićeva 3A, s naglaskom na bezglutenske i veganske zalogaje. Jutros smo po dogovoru stigli na odredište, a tamo su nas dočekale, pazite sad, dvije Lucije.
Da, u pitanju su dugogodišnje prijateljice koje su se nakon života i školovanja u inozemstvu odlučile vratiti u Hrvatsku jer su imale ideju – pokrenuti posao i otvoriti Melt. One su Lucija Zidić (26) koja je neko vrijeme živjela u Madridu i New Yorku i Lucia Cvitanić (24) koja je veći dio života provela u New Yorku, te svojevremeno radila u Los Angelesu.
Pripremajući nam obroke za testiranje, a koje će imati u ponudi, djevojke mi za početak otkrivaju kako su u sebi dugo imale potrebu za ovako nečim i da su u inozemstvu vidjele, doživjele jako puno toga kada govorimo o restoranskoj i gastro ponudi. Sada su konačno, kako kažu sazrele, pa su odlučile sva svoja znanja i ideje implementirati u zajednički, jedinstveni projekt koji će javnosti prezentirati kroz koji dan.
“Kad god bismo došle u Zagreb, nikad nismo uspjele pronaći dovoljno dobru i kvalitetnu opciju bruncha, a da nije pekarnica ili pak neki skupi fensi restoran. Nikad nije bilo nešto ovog tipa, i da nije brza hrana, a da je opet s druge strane i bezglutenska” objašnjava mi Lucia bez j u imenu, koja mi otkriva kako osobno ima problema s glutenom, preciznije celijakiju s kojom se muči već neko vrijeme, dok njezina partnerica ima slične tegobe, ali u puno manjoj mjeri.
No, osim izostavljanja glutena, kaže kako im je u Meltu premisa da u sve ono što imaju u ponudi ubace isključivo svježe, provjerene i zdrave namirnice jer im je kvaliteta izrazito bitna. “Želimo i da je zdravo, ali i da je fino” nadodaje Lucija sa j u imenu, dok ja detaljno proučavam meni koji vrvi nekim totalno fora i rekla bih, modernim obrocima.
Primjerice, u Meltu ćete tako moći naručiti famoznu Acai zdjelu po cijeni od 54 kune, a ona uključuje organski acai, bananu, biljno mlijeko, med ili agavin sirup, sezonsko voće, domaću granolu i kokosov čips. Tu je i granola zdjela po cijeni od 35 kune, a u njoj su naravno granola, grčki jogurt, sezonsko voće, med ili agavin sirup. Ne možemo izostaviti ni smoothie zdjelu, zdjelu zobenih pahuljica, čije su cijene oko 35 kuna.
Djevojke ovdje rade i domaći bezglutenski kruh od posebnih brašna, a on služi kao baza avokadu tostu po cijeni od 38 kuna, ili pak pesto mozzarella tostu. U svim verzijama na raspolaganju su vam i dodaci, a mi smo probali tost koji uključuje primjerice, dimljeni losos. Mljac!
Na raskošnom i zdravom meniju mogu se pronaći i razne salate, slatki tostovi, ali i dodatni slani zalogaji kao što je primjerice dnevni quiche. Za sve ljubitelje kolača i slastica, kojima se cijene kreću od 6 do 25 kuna, u ponudi su banana bread sa šumskim voćem, čokoladni kolač, kolač s kuglicom gelata ili pak cookie s maslacem od kikirikija. Naravno, ne moramo naglašavati kako je sve gluten free.
No, uz sve brunch opcije, specijalnost Melta definitivno je gelato. Lucia mi govori kako je imala priliku u Bologni pohađati Gelato University, ali i da je praksu odradila u Los Angelesu pod vodstvom vrhunskog gelato majstora . “Naš gelato u Meltu je stvarno poseban. On je bez ikakvih aditiva, stabilizatora i potpuno je prirodan. Trudimo se da nam sastojci budu najbolji mogući, pa tako koristimo pistaciju sa Sicilije, vaniliju s Madagaskara itd. Ponudu sladoleda i okusa prilagođavat ćemo sezoni, ovisno o voću” pričaju mi ponosno Lucije.
Ono što će kavopije posebno cijeniti jest da u Meltu poslužuju i svima omiljenu Cogito kavu, ali i razne smoothieje po cijeni od 27 kuna. Uz ostalu standardnu ponudu pića, djevojke naglašavaju kako ljudi vani uglavnom uz brunch imaju naviku piti i tzv. brunch koktele kao što su Mimosa i Hugo, što imaju u ponudi i toplo se nadaju da će to hrvatska publika prigrliti kao nešto uobičajeno. Za turiste već znaju da će im to itekako pasati.
“Ja sam se rodila i živjela u New Yorku i tamo je tzv. Sunday brunch baš pojam, naravno, uz spomenute koktele. E, taj neki koncept željele smo preslikati i ponuditi Hrvatima, možda im se dopadne jer nama je.” poručuje Lucia te naglašava kako je u Zagrebu, Hrvatskoj problem što svi koji ga imaju, brunch poslužuju do maksimalno 12 sati, a to je vrijeme kada on tek zapravo počinje.
Iako im kuhinja radi do 17 sati, sam Melt radi do 23 sata, a u tom periodu računaju da će se gosti opustiti uz ponudu iz vinske karte i ostalih alkoholnih ili bezalkoholnih pića, dok je famozni gelato u ponudi cijeli dan.
Naravno, nakon detaljne priče o hrani morali smo se dotaknuti i samog interijera koji je izrazito lijep i vrlo atraktivan te insta-worthy. Djevojke mi govore kako je on zapravo fuzija svega onoga što im se dopalo iz inozemnih, sličnih prostora koje su dosad imale prilike posjetiti i u njima često boraviti. No, za stručnu pomoć angažirale su blisku prijateljicu, arhitekticu Martu Kolar koja je s njima u cijeloj priči od početka i kojoj su Lucije dale slobodne ruke s tek nekoliko stilskih inputa. Slično se dogodilo i s brendingom koji su prepustile u ruke provjerene dizajnerice Neve Zidić, a koja im je prigodno osmislila zgodan logotip, vizualno skrojila menije i sve potrebno u toj domeni.
Kažu mi kako su prije svega željele svijetli prostor koji nije uštogljen i u kojem će se svi, generacijski, osjećati ugodno. Iz prve ruke možemo reći kako je Melt izrazito prozračan, vrlo ugodan, moderan i skladno naglašen ponekim detaljima. Govore kako nisu u tom smislu naglasak stavljale na dizajnerske komade te da je sve uglavnom rađeno po mjeri i prema ideji arhitektice, ali da je generalno sve stvar dobre ideje, a ne isključivo novca.
Za kraj samo možemo zaključiti kako je Melt definitivno prostor u kojem ćete zagarantirano poželjeti često boraviti, osjećati se pritom dobrodošlo i energetski se u svakom smislu napuniti – posebice kada govorimo o ukusnim zalogajima koje smo imale prilike probati, a onda i iskreno pohvaliti. Odbrojavanje do konačnog otvorenja i prvog zalogaja pratite na Melt Instagramu ili Facebooku.