SUPER FOOD

Chef Igor Obradović iz restorana Passarola na Hvaru s nama je podijelio tri vikend recepta

Svakog vikenda tražimo jednog chefa da s nama podijeli svoja tri super recepta. Ovaj vikend smo tražile fine recepte na našim otocima pa smo tražile chefa Igora Obradovića iz hvarskog restorana Passarola da s nama podijeli svoje recepte

Passarola je već dobro poznat restoran za sve hvarane jer se od otvorenja nalazi na vrhu domaće gastro scene zahvaljujući sjajnom meniju koji uključuje maštovite recepte. Chef Igor Obradović već treću sezonu radi u Passaroli, a njegova jela svi znaju jer priprema tradicionalne okuse Hvara u modernoj izvedbi.

Obradović kao kuhar radi od svoje 15 godine, a u ovih 12 godina iskustva kuhao je i radio u Engleskoj, Irskoj, Danskoj.. S nama je podijelio tri vikend recepta, a mi se nikako ne možemo odlučiti koji ćemo prvi probati pripremiti.

Janjetina na pireu od cvjetače

Što trebate?

  • 250-300 g janjećih rebara
  • 150 g cvjetače
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 g šampinjona
  • 50 g luka
  • 50 ml bijelog vina
  • 30 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 ml povrtnog temeljca
  • 35 g pistacije
  • ružmarin i timijan po želji

Kako pripremate?

Cvjetaču očistite i kuhajte u vodi (70 %) i mlijeku. Kad je gotova, izblendajte je, dodajte joj česnjak i začine po želji.

Gljive nasjecite na ploške, poprzite sitno sjeckan luk, dodajte češnjak pa gljive. Pržite dok voda ne ispari te dodajte vino. Kad vino ispari, dodajte vrhnje i povrtni temeljac. Sve kuhajte do željene gustoće. Izblendajte pistaciju, ružmarin i timijan te ih pospite po pečenoj janjetini.

Biftek

Što trebate?

  • 250 g bifteka
  • 100 g gljiva
  • 250 g maslaca
  • timijan i ruzmarin po želji
  • 2 baby mrkve
  • 3 šparoge
  • 300 ml crnog vina (porto po mogućnosti)
  • 150 g korjenastog povrća
  • 150 g goveđih kostiju ili ostataka od govedine
  • slanine po želji

Kako pripremate?

S gljiva skinite peteljku i stavite ih u otopljeni maslac sa svježim ružmarinom i timijanom. Posolite i popaprite te pecite u pećnici 15 minuta na 120 °C.

Ogulite baby mrkvu i stavite ju u hladnu vodu tako da ju potpuno prekrije. Dodajte joj žlicu maslaca, malo soli, papra i šećera. Sve kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu i dok mrkva nije mekana. Šparogu ogulite, skuhajte i šokirajte hladnom vodom da ne izgubi boju. Začinite ju solju i paprom te malo popržite na maslinovu ulju.

Umak napravite od kostiju i korijenastog povrća, dodajte neko slatko crno vino i kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću. Slaninu popržite na ulju, a biftek začinite i pecite do željene konzistencije. Kada je gotov, poslužite ga s umakom, gljivama, mrkvom i šparogom.

Tuna sa sezamom i slanutkom na kremi od avokada

Što trebate?

  • 240 g tune
  • 1 avokado
  • pola limuna
  • sol, papar po želji
  • 3 kriške tikvice
  • 15 ml maslinova ulja
  • 5 cherry rajčica
  • timijan po želji
  • 30 g slanutka
  • 10 g maslaca
  • sezam po želji

Kako pripremate?

Očistite avokado, začinite ga solju, paprom i limunovim sokom i sve izblendajte. Tikvice narežite na ploške debljine 2 cm, posolite i pričekajte 10 minuta da puste vodu.

Potom ih popaprite i polijte maslinovim uljem. Cherry rajčice nauljite maslinovim uljem te začinite solju, paprom, timijanom i posušite ih u lagano zagrijanoj pećnici. Kuhani slanutak popržite na maslacu i također prelijte maslinjakom. Tunu ispecite do željene konzistencije i posipajte tostiranim sezamom.