GASTRO

Četiri zagrebačka koktel majstora dala su nam fenomenalne recepte koje ćete poželjeti probati odmah

FOTO: TMG CREATIVE

Osvježavajući su, drugačiji i ne pretjerano komplicirani za pripremu

Dok vjerojatno kolektivno maštamo o prvom danu godišnjeg odmora, ručniku na plaži i skoku s mola, dane na užarenom gradskom asfaltu kratimo drugim dragim nam aktivnostima. Primjerice, ispijanjem osvježavajućih koktela uz koje je i osjećaj boravka na moru malo bliži. A koliko u koktelima volimo uživati u barovima, toliko ih ponekad volimo pripremati i sami, za prijatelje nakon napornog radnog tjedna. I dok internet može uvijek biti nepresušno vrelo inspiracije za recepte, mi smo ovaj put odlučili ne riskirati, već se za inspiraciju obratiti zagrebačkim barmenima koji u svojim receptima ništa ne prepuštaju slučaju. Redom su nam dali prijedloge za vrlo zanimljive recepte koje možete pokušati replicirati kod kuće, a u slučaju da za to ipak nemate vremena, uvijek na kušanje možete otići i direktno k njima. Što god vam pripremili, možemo vam potvrditi iz prve ruke, bit će zbilja, zbilja dobro.

Epic by Filip Lipnik (Blend Bar)

Aleksandar Selak

Sastojci

50 ml Old Pilots vodka
20 ml sok limuna
25 ml sirup od bazge
3-4 lista bosiljka
3- 4 lista mente
1 dash limun bitter

Aleksandar Selak

Priprema

Prvo u martini čašu stavimo led da se dobro ohladi čaša dok se koktel radi. Onda po redu stavljamo sastojke u shaker, dodamo led, i sve zajedno dobro protresemo 20 do 30 sekundi.
Izbacimo led iz Martini čaše i procijedimo koktel kroz slijepo sito u čašu. Ukrasimo korom od limuna koju prilikom ubacivanja stisnemo kako bi sva ulja iz kore pošpricala čašu, a da bi nam lijepo mirisalo svaki put kad uzimamo gutljaj.

Esplanade Strawberry Margarita by Jakov Bulić (Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar)

Aleksandar Selak

Sastojci

40 ml tequila blanco (po izboru)
20 ml Cointreau ili Triple sec
30 ml svježe cijeđeni sok od limete
20 ml sirupa od jagode
Limeta, sol

Aleksandar Selak

Priprema

U shaker za koktele dodajte tekilu, Cointreau ili Triple Sec, sok od limete i sirup od jagode. Shaker napunite ledom. Poklopite i snažno protresite dvadesetak sekundi. U čašu koja na sebi ima aromatizirani rub stavite nekoliko kockica leda i prelijte koktel preko njih kroz cijedilo. Koktel ukrasite dehidriranom kriškom limete. Za rub čaše: sa strane pomiješajte naribanu koricu limete i sol. Rub čaše premažite sokom limete te ga zatim stavite u pripremljenu mješavinu limete i soli.

MY WAY by Kreše Baljkas (Roots bar)

Aleksandar Selak

Sastojci

30 ml Finlandia votka
30 ml Dupont calvados
30 ml Giffard grapefruit liqueur
5 ml svježa limeta
1 dash biter vanilija
10 ml kaffir lime sirup
100 ml grčki jogurt

Aleksandar Selak

Priprema

Pomiješati sve sastojke osim posljednjeg te na kraju uliti u grčki jogurt. Pustiti par sati u hladnjaku te procijediti kroz filter za kavu. Držati u hladnjaku te promiješati s par kocki leda prije posluživanja.

Luft Smash by Petar Knežević Žeruk (@pk_gintonic_croatia, vlasnik prvog portala posvećenog promicanju džin kulture)

Privatno vlasništvo

Sastojci

50ml Luftbremzer džin
6-8 listića bosiljka
15ml svježi sok od đumbira (hladno prešani iz sokovnika)
Žličica sirupa od agave ( za dodatnu slatkoću, može i bez)

Privatno vlasništvo

Priprema

U koktel shaker, teglicu stavimo sve sastojke, lagano promiješamo sa žlicom kako bi se svi sastojci spojili, dodamo led i protresemo 15-tak sekundi kako bismo rashladili piće i dobili
predivnu zelenkastu boju od bosiljka. Sve skupa procijedimo u čašu preko svježeg leda, te dekoriramo s vrhom bosiljka.