VIKEND RECEPT

Ako volite krpice sa zeljem, morate isprobati ovaj recept. Mogli biste se iznenaditi

FOTO: Jelena Markota

Jelena Markota s nama je podijelila genijalni recept za klasik domaće kuhinje s malim twistom

U potrazi za inspiracijom za isprobavanje recepata tijekom vikenda, po tko zna koji smo put završili na Instagram profilu eardur, iza kojeg se krije Jelena Markota. Pogled nam je zapeo na klasiku domaće kuhinje, krpicama sa zeljem koji u Jeleninoj varijanti donose nešto drugačije arome. Tu je tamari, ali i miso pasta, koji okus ovog svima nam znanog jela, kako tvrdi, čine jako, jako zanimljivim. Cijeli recept provjerite u nastavku i pokušajte ga pripremiti već danas.

Miso krpice sa zeljem

Jelena Markota

Što trebamo? (za 4 osobe)

40 ml ulja
1 srednji luk
~1 kg kupusa (mala glavica)
prstohvat soli
papar
20 ml tamarija
15 ml javorovog sirupa
20 g sv. misa
400 g krpica
mladi luk
sezamovo ulje

Kako pripremamo?

Pola kupusa naribajte, a pola narežite na kvadrate veličine krpica. Luk narežite na tanke polumjesece. Na 40 ml ulja stavite narezani kupus i luk, posolite prstohvatom soli i dinstajte na srednjoj temperaturi 20 minuta, poklopljeno. Povremeno promiješajte. Nakon dvadesetak minuta kupus će početi dobivati boju.

Dodajte tamari i javorov sirup, malo pojačajte vatru, dinstajte otklopljeno i češće miješajte. Krpice skuhajte prema uputama na pakiranju u slanoj vodi. Nakon još 15 minuta, kupus će dobiti lijepu, tamniju boju i biti karameliziran. Sačuvajte decilitar vode od kuhanja krpica kad ih cijedite i u tome razmutite miso.

Na kupusu minutu prodinstajte ocijeđene krpice, pa zalijte miso vodom od kuhanja tjestenine. Pospite svježe mljevenim paprom. Jelena je htjela još malo umamija pa je pokapala svaki tanjur s par kapi tostiranog sezamovog ulja, i servirala uz sezam i tanko sjeckani mladi luk koji je tako nasjeckanog potopila u hladnoj vodi.