INTERVJU

Za ovu Čehinju kažu da je najizdržljivija žena Europe. Ovih je dana posjetila Zagreb pa smo pričale s njom

Helena Karaskova Erbenova stigla je u Zagreb predstaviti utrku Xterra

Neki dan Zagreb je posjetila Čehinja Helena Karaskova Erbenova koju još zovu i najizdržljivijom ženom Europe. Četrdesetogodišnja Helena je nekoliko puta pobijedila Europski i Svjetski kup u Xterri, a radi se o najvećoj triatlon utrci koja će se u travnju održati na Lošinju. Xterra je vodeća svjetska off road triatlon utrka koja se sastoji od plivanja, off road vožnje bicikla i off road trčanja.

Ovih se dana uvjerila u zahtjevnost rute na Lošinju, a onda je u Zagrebu predstavila detalje o utrci. Poznato je da će se na njoj okupiti više od 900 profesionalnih sportaša iz cijelog svijeta koji će se upravo na jadranskoj obali pokušati kvalificirati na Xterra Svjetsko prvenstvo na otoku Maui (Havaji). Ovo je ujedno i prvi put da tako zahtjevna adrenalinska utrka dolazi u Hrvatsku, a na Lošinju će biti i premijerno izdanje za Srednju i Istočnu Europu. Porazgovarale smo s njom o zahtjevnosti fizičkih i psihičkih priprema te njezinom primaju u Xterra Kuću slavnih.

KAKO IZGLEDAJU PRIPREME ZA OVAKVE UTRKE

Aleksandar Selak

“Kad sam bila mlađa puno više sam pazila što jedem, do prije pet godina sam bila vegetarijanka, ali sam shvatila da je za ovako velike fizičke napore kojima se izlažem i na Xterra utrkama nemoguće odricati se mesa. Pokušavam jesti, sve ali ne u velikim količinama i moj moto je jedi sve, ali pazi koliko jedeš.” Ako odrađuje treninge izdržljivosti, onda trenira oko 20 sati tjedno, što je oko četiri do pet sati dnevno, ali je to podložno promjenama što se više bliži utrka.

Što se tiče psihičkih priprema, Helena kaže da je to dosta dobro pitanje na koje odgovara kako puno više voli ići na treninge nego na utrke. “Trening mi je kao svakodnevno jutarnje umivanje ili kao doručak. Volim ići do krajnjih granica izdržljivosti i uvijek kada završim s jutarnjim treningom osjećam veliku sreću jer znam da sam napravila nešto za sebe u tom danu, i da sam dala svoj maksimum.”

OČEKIVANJA NA UTRCI U HRVATSKOJ

Aleksandar Selak

“Velika mi je čast što sam imenovana za ambasadoricu Xterra Croatia utrke te što je moj zadatak promovirati predivnu obalu i prirodu koju sam ovih dana posjetila. Mislim da će natjecatelji uistinu uživati u svakoj sekundi utrke jer ih očekuje predivna priroda, predivne staze koje prate obalu, divni hoteli i divna povijest. Sve je tako jedinstveno. Lošinj je uistinu kao raj na zemlji, a mogu se usuditi reći da je ondje jedan od najljepših Xterra poligonima na svijetu.”

Helenu su nedavno uvrstili i u Xterra Kuću slavnih na njezino veliko iznenađenje. “Jako sam počašćena što su me uvrstili, iako moram priznati da nikad nisam očekivala da ću biti tamo, niti sam mislila da mi je tamo mjesto. Bila sam jako iznenađena. Drago mi je što su me uvrstili i zbog moje obitelji, s kojom ne provodim vremena koliko bih htjela, jer treninzi i natjecanja znaju uzeti jako puno vremena.” Dodaje kako je upravo preko Xterre upoznala jako puno predivnih ljudi s kojima je ostala prijateljica, a utrka joj je priuštila jako lijepe uspomene u posljednjih 10 godina, koliko je u njoj aktivna.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba