PRIČA

Stvorili su Art Park, a sad pokreću novi projekt. Tina i Bare ispričali su nam sve o Uličnom triptihu

Razgovarali smo s Tinom i Baretom povodom novog projekta koji kreće sutra

Tinu Kovačiček i Borisa Bareta sad već znaju svi u gradu. Od početnog projekta, našeg omiljenog Art parka do sada Uličnog triptiha put je bio dug, postojan i jako kreativan. Tina Kovačiček se paralelno bavi s projektom Okolo, a Boris Bare oslikava zidove i ulice gradova te je ponekad nemoguće uloviti ga kako bismo razmijenili riječ ili dvije.

Sada su upravo predstavili svoj novi projekt pod imenom Ulični triptih s kojim u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, namjeravaju uljepšati pogled na zagrebačke ulice. Rekli su nam o čemu se tu zapravo radi.

SVAKA TRI MJESECA, TRI NOVA UMJETNIKA

sandro lendler

“Projekt je zamišljen kao cjelogodišnji program u sklopu kojeg će svaka tri mjeseca, nova tri umjetnika oslikavati tri panela u Zagrebu. Koncept je jedinstven jer nudi svojevrsnu uličnu izložbu u promjeni, a uz dvije stalne lokacije u centru grada, svaki će put biti dodana i jedna nova. Ulični paneli će za ovu priliku postati slikarska platna, a hrvatski umjetnici će imati prilike predstaviti svoj rad u drugačijoj, vangalerijskoj formi”, govori mi Tina. Dodaje da će svaki prolaznik pak imati prilike primijetiti umjetnički rad u šetnji gradom ili na putu do posla, zastati ispred njega, zagledati se i saznati više o radu i umjetniku. “Ideja podizanja svakodnevice uz pomoć kista, spreja te mnoštvo slikarskih boja nam se, kao i uvijek, učinila izazovno lijepom, a mi volimo lijepe izazove. Također, ulični paneli su često informativnog ili reklamnog karaktera, a ponekad više niti nemaju funkciju, kao što je slučaj s odabranim panelom u Radićevoj ulici koji će biti jedan od prva tri koja ćemo oslikavati.” Tako će im dati novu ulogu.

Koncept je jedinstven jer nudi svojevrsnu uličnu izložbu u promjeni

Bare kaže da su na ideju došli tijekom protekle godine. “Svi znamo koliko je to bila nezgodna godina za sve nas, pri čemu su Zagreb pogodili i potresi, a posljedice se vide i osjećaju još i danas, nažalost. Uz to, zima kod kuće je bila nekako predugačka, hladna, siva i svi smo se zaželjeli sunca i boja. Kao i kod svih ostalih projekata koje radimo; Pimp My Pump, Art park te oslikavanje Opatovine koje smo organizirali tijekom prvog lockdowna prošle godine, ideja je došla na tragu da obnovimo nešto što je zapušteno, zaboravljeno, pošarano.” Objašnjava da svaki pogled na takve lokacije vide kao potencijal i priliku za novi projekt i revitalizaciju. Ovog puta na poziv Turističke zajednice grada Zagreb osmislili su jedinstveni koncept ulične izložbe koja će se mijenjati svaka tri mjeseca.

CILJ JE MIJENJATI LICE GRADA

sandro lendler

“Ulični triptih je jedan novi format koji upisujemo u svoju tekicu projekata kojima smo dosad promijenili lice grada. Cilj je uvijek isti – učiniti Zagreb metropolom koja voli uličnu umjetnost i približiti ga svjetskoj sceni koja je upravo na street artu izgradila međunarodnu prepoznatljivost. Jer potez spreja na ulici ne mora uvijek značiti vandalizam. Kao i dosad, Turistička zajednica grada Zagreba nam je motivirajuća podrška i vjetar u leđa.” Dodaje da s gđom. Bienenfeld i njezinim timom ljudi dijele istu ideju prema spomenutom cilju. Ove su godine zato ponovno isplanirali projekte koje publika poznaje već otprije.

Cilj je uvijek isti – učiniti Zagreb metropolom koja voli uličnu umjetnost i približiti ga svjetskoj sceni

Nakon što ispišu prvi Ulični triptih, želja im je tijekom proljeća završiti oslikavanje parka Opatovina koje su započeli prošle godine. “Murali kojima smo tada uljepšali stare pošarane zidove su postigli efekt kakav park u centru grada zaslužuje. Također, u planu je još jedan ljetni Art park, a Ana Mikin i ja, odnosno Nas dve, planiramo četvrto izdanje projekta Okolo koje organiziramo krajem kolovoza, u sklopu čega planiramo nove zanimljive umjetničke intervencije domaćih umjetnika”, govori Tina. Sada kada ovako nabraja ove višegodišnje aktivnosti, uviđa i sama kako su sve to važni mali kotačići u stvaranju Zagreba u kakvom svi želimo uživati. “Uz naravno i sva ostala umjetnička i društvena događanja kojima ljetna sezona u gradu obiluje. Neka nam je čim više art gradskih priča.”

RADIĆEVA I DOLAC SU SAMO NEKE OD LOKACIJA

sandro lendler

“Prvi trojac koji će pretvoriti panele u mala umjetnička djela, bit će umjetnici Mislav Lešić, Zvonimir Haramija Hans i Boris Bare, a početni vikend projekta, od 12. do 14. ožujka, oslikavat će se paneli u Radićevoj ulici (kod broja 42), zatim na Dolcu 1 (kod glavnih stepenica tržnice Dolac) te na Trgu bana Jelačića 11 (Centar za posjetitelje)”, kaže Tina.

Također, svi ste pozvani pogledati umjetnike kako rade uživo na licu mjesta, ipak će ulica nakratko postati njihov atelje. Iduće oslikavanje planirano je za lipanj, zatim tijekom rujna, a završni krug Uličnog triptiha odvijat će se vjerojatno početkom 2022. Detaljne informacije objavljivat će na ruštvenim kanalima Uličnog triptih odnosno Facebooku i Instagramu. Pratite ih.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba