VIJEST

Stvarne znanstvenice kojima je inspiriran film Hidden Figures, dobit će najvišu civilnu nagradu u SAD-u

Katherine Johnson, dr. Christine Darden, Dorothy Vaughan i Mary Jackson dobit će Kongresnu zlatnu medalju

Kongresna zlatna medalja najviša je civilna nagrada u SAD-u koju će primiti Katherine Johnson, dr. Christine Darden, Dorothy Vaughan i Mary Jackson koje su ujedno bile i inspiracija za film Hidden Figures iz 2017. godine.

Njih četiri su, kao i druge žene Afroamerikanke iz NASA-inog računarskog odjela za zapadno područje, bile sastavni dio uspjeha ranog svemirskog programa. Kongresni zakon o zlatnim medaljama Hidden Figures potpisan je 8. studenoga, a sponzorirali su ga američki senatori te američki predstavnici Eddie Bernice Johnson i Frank Lucas.

Medalja kao priznanje svim ženama

Prema nacrtu zakona, Katherine Johnson će dobiti zlatnu medalju za priznanje njezine službe u SAD-u kao matematičarka, a Christine Darden će je dobiti za službu zrakoplovne inženjerke. Dorothy Vaughan i Mary Jackson preminule su 2005. i 2008. godine pa će zlatnu medalju dobiti posthumno.

Osim što će svaka od njih dobiti zasebnu medalju, jedna zlatna medalja bit će dodijeljena kao priznanje svim ženama koje su služile kao računalne tehničarke, matematičarke i inženjerke u Nacionalnom savjetodavnom odboru za aeronautiku i Nacionalnoj upravi za aeronautiku i svemir između 1930-ih i 1970-ih godina.

Životne priče nagrađene četvorke opisane su u biografiji Marot Lee Shetterly ‘Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Mathematicians Who Helped Win the Space Race’ koja je adaptirana u istoimeni film. “Priče ove četiri žene prikazuju iskustva stotina žena koje su u 1930-ima radile kao računarke, matematičarke i inženjerke, a njihovi su ručni izračuni igrali sastavnu ulogu u testiranju zrakoplova tijekom Drugog svjetskog rata, nadzvučnim istraživanjima leta, slanjem Voyager probne sonde za istraživanje Sunčevog sustava i slijetanju prvog čovjeka na površinu Mjeseca “, navodi se u zakonu.

Ove žene stvorile su velik doprinos, a dugo nisu bile prepoznate za to. Uz Kongres podršku za dodjelu dala je i organizacija Girl Scouts. Sylvia Acevedeo, direktorica organizacije navela je kako su upravo ove žene inspirirale generacije djevojaka i žena da slijede svoje snove u STEM područjima znanosti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba