REKLI SU DA NISAM SUPER

Rekli su joj da ne može biti majka i imati karijeru. Danas ima troje djece, svoju tvrtku, a upravo je izdala slikovnicu

Upoznajte Ivu Novosel i njenu zaraznu energiju

U novoj rubrici Rekli su da nisam super Super1 vam predstavlja svestrane talente, inspirativne ljude za koje ste možda čuli, možda ste ih vidjeli u gradu ili na Instagramu, ali o njima niste znali ništa.

Ime i prezime: Iva Novosel

Dob: 40

Trenutno boravim u: Zagrebu.

Bavim se: djecom, s tri zvjerke (od kojih su dvoje u predpubertetu), zadaćama, aktivnostima, projektima, širenjem vidika i zadovoljavanjem znatiželje (njihove i svoje)… Suradnjom s PR agencijom Media Val ‘od 9 do 5’. Eno-gastro turizmom kao turistički vodič. Osmišljavanjem posebnih, autentičnih iskustava za turističke ture, team buildinge i sl. Produkcijom sadržaja za promociju turističkih tura i iskustava. Transmedijskim storytellingom. Pisanjem slikovnica. Pisanjem raznih drugih formata (poezija, priče, blogovi, tekstovi za glazbu). Fotografijom, amaterski (posebno behind the scene temama). Sanjarenjem i spuštanjem s oblaka. Planiranjem novih projekata. Učenjem, istraživanjima i gotovo opsesivnim čitanjem. Uživanjem u dobrim trenucima, dobroj hrani i vinu, dragim ljudima. Pokušajima da osmislim kako u jedan dan ugurati sve što bih željela i trebala raditi.

Do sad sam se bavila: radom u agencijama i jednoj velikoj korporaciji. Suradnjom s raznim tvrtkama u kreiranju i promociji njihovog sadržaja/proizvoda. Vođenjem vlastite tvrtke. Suradnjom s raznim domaćim i ponekim stranim portalima i časopisima. Predavanjima o putovanjima i organizacijom projekata za djecu. Organizacijom humanitarnih aktivnosti i projekata. Kao DJ i voditelj na lokalnom radiju. Trčanjem (nekoliko istrčanih polumaratona). Organizacijom višetjednih putovanja. Pisanjem bloga o putovanjima s djecom.

Prvi put su mi ljudi rekli da nisam super:

Odrastanje u maloj, otočkoj sredini ima svoje prednosti i mane. Prednosti su očite, a mane (ja vidim) u okvirima kojima se treba prilagoditi želiš li opstati. Ja ne volim okvire i brzo sam odjedrila s otoka da bih se usidrila u Zagrebu. S redovitim skitnjama po svijetu i drugim svemirima u glavi. Ali, pokušaji sužavanja perspektive i guranja u okvire ostaju tetovirani na koži, nevidljivom tintom.

No, najupečatljiviji ‘nisi super’ moment je pokušaj uvjeravanja da ne mogu sve – i biti majka (koja ima super odnos s djecom) i razvijati karijeru (samostalno, bez doživotne strategije) i putovati (kadgod, gdjegod, samo da se putuje) i baviti se raznim kreativnim projektima (jer toliko je zanimljivih projekata kojima se želim baviti) i neprestano pomicati granice.

Nisam vjerovala jer: “Nikad to još nisam napravila, stoga smatram da to mogu”, Pipi Duga Čarapa (Astrid Lindgren). Nisam vjerovala jer mi je pomisao na to da samu sebe trebam uvjeriti da ne mogu izazivala bol u želucu, jer se javljao urođeni otočki dišpet i jer… ne želim žaliti za nečim što nisam napravila, a osjećala sam da mogu. Ili da želim.

Dokazala sam im da sam super tako što sam: Vjerujem da se dokazati trebamo samo sebi samima i svoje granice pomicati. Ukoliko nekoga to inspirira i dotakne, to je samo dodatna dimenzija uspjeha. A oni koji traže dokazivanje… pa, vjerojatno nikada nisu ni shvatili ljepotu različitosti i jedinstvenosti svake osobe.

Super stvari na kojima trenutno radim su: nove slikovnice i transmedijski storytelling projekti. Veliki planovi sa velikim ženama. Sanjarenje o putovanjima i koječemu.

Moj rad možete vidjeti: Slikovnicu ‘Svemirsko prijateljstvo’ u knjižnicama diljem Hrvatske, u zagrebačkoj knjižari Bookara, karlovačkoj knjižari Knjiguljica, knjižarama Školske knjige te online trgovini i knjižarama Hoću knjigu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube