VIJEST

Ravnatelj im je zabranio besplatne tampone u školi, a one su pokrenule protest za sve djevojke u SAD-u

Nakon što je ravnatelj škole u SAD-u zabranio besplatne tampone, tri djevojčice su pokrenule protest

U jednoj školi u SAD-u ravnatelj je odlučio zabraniti besplatne tampone u školskim WC-ima uz izliku da smatra kako bi mogle zloupotrijebiti tu privilegiju. Ako ni vama nije jasno na koji točno način bi učenice u školi mogle zloupotrijebiti ‘privilegiju’ besplatnih tampona, niste jedine. Na objavu Ilyse Hogue na Twitteru brojni su postavili upravo to pitanje, ali i pokazali koliko je takva reakcija neprimjerena i nepotrebna.

Djevojčice u školi su kao reakciju na to pokrenule protest s kolačićima u obliku tampona. Taj protest pokrenuo je lavinu komentara, ali i čitavi pokret triju djevojčica koje su pokrenule Revolutionary Girls’ Baking Society. “Mi smo tri prijateljice koje vjeruju da se nijedna žena ili djevojčica ne bi trebala sramiti svoje menstruacije. Trebamo se osjećati samouvjereno, a ne imati osjećaj kao da se moramo skrivati. To bi trebalo biti normalno. Jer i jest.”

Nakon situacije u školi, ravnatelj i školski odbor rade na tome da osiguraju da svaka djevojka u gradu ima sve potrebne higijenske proizvode kako nijedna ne bi propustila niti jedan dan škole. Na stranici navode kako su zahvalne na tom rezultatu te što ih je škola shvatila ozbiljno. “Ženska higijena nije luksuz niti privilegija, a nedostatak tampona ili uložaka je barijera u edukaciji svake djevojke.”

Na službenoj stranici društva navode koliko su oduševljene podrškom koju su dobile, ali su bez obzira na to odlučile ostati anonimne. “Mi smo svaka djevojka u svakom gradu u SAD-u i u svijetu koja pokušava pronaći svoj put u društvu koji ne želi čuti ništa o našim tijelima i o nečemu što je potpuno normalno i zdravo. Naše akcije mogu učiniti razliku, mi to znamo jer naša jest.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba