GIRL POWER

Mlada Daniela Soto-Innes proglašena je najboljom cheficom svijeta. Tek joj je 28 godina

FOTO: @danielasotoinnes

Proglašeni su i najbolji restorani svijeta, a na listi se, nažalost, nije našao nijedan hrvatski

Najprestižnije nagrade u restoranskoj industriji World’s 50 Best dodjelne su sinoć u Singapuru. Najboljim restoranom svijeta proglašen je francuski Mirazur, na drugom se mjestu našla danska Noma koja se opet polako, ali sigurno penje prema vrhu, a na trećem španjolski Asador Etxebarri. Na listi se nije našao niti jedan restoran iz Hrvatske, ali se opet našao slovenski restoran Hiša Franko.

Kulinarskom ikonom proglašen je José Andrés, najboljom slastičarkom proglašena je Jessica Préalpato, a najboljom cheficom svijeta proglašena je Daniela Soto-Innes.

KONTROVERZNA KATEGORIJA

Kategorija najbolje chefice svijeta smatra se pomalo kontroverznom jer ista kategorija ne postoji za muškarce, no razlika u zastupljenosti žena i muškaraca u kulinarskom svijetu toliko je velika da su iz World’s 50 Best odlučili da moraju uvesti kategoriju kojom će na to ukazati.

Nagradu je ove godine odnijela meksička chefica Daniela Soto-Innes čiji se restoran Cosme našao na 28. mjestu liste od 50 najboljih. “Odlučila sam da će moja kuhinja, ako ću je ikad voditi sama, biti poput onih u kojima sam odrasla: puna veselja, sreće i zajedništva”, rekla je Soto-Innes u svom govoru sinoć u Singapuru. “Kao Meksikanka koja vodi vrlo raznolik tim, vjerujem da se svakim danom, sa svakim jelom, sa svakom gošćom, možemo boriti protiv neznanja i predrasuda prema kojima se naši glasovi ne bi smjeli čuti. Nije važna samo naša sreća, možemo je širiti uokolo.”