GIRL POWER

Upoznajte 22-godišnju pjesnikinju Amandu Gorman koja je bila jedna od zvijezda Bidenove inauguracije

Afroamerička pjesnikinja Amanda Gorman osvojila je srca gledatelja na Bidenovoj inauguraciji i zaintrigirala javnost. Evo što znamo o njoj

Jučer održana inauguracija 46. američkog predsjednika Joea Bidena ne prestaje puniti medijske stupce bilo u političkom smislu, ali i onom popratnom. Između ostalog, javnost je jučer zaintrigirao i nastup Amande Gorman koja je u povijest ušla kao najmlađa pjesnikinja koja se popela na inauguracijsku pozornicu i izrecitirala svoju pjesmu The Hill We Climb.

Njezina pojava, pjesma, moćna recitacija, kao i odvažna odjevna kombinacija s potpisom kuće Prada zaintrigirali su promptno javnost, stoga ne čudi kako je 22-godišnja Gorman u kratkom roku prikupila hordu obožavatelja koji o njoj ne prestaju razglabati na društvenim mrežama, ali i u medijima.

Win McNamee / POOL / AFP

Amanda Gorman u svojoj pjesmi jučer je pozvala na jedinstvo i zajedništvo, a u svojoj izjavi na temu pjesme kazala je kako u njoj nije htjela prikriti ono čemu smo svi svjedočili posljednjih nekoliko tjedana u SAD-u, pa onda i godina. U intervjuu koji je dala za New York Times dodala je kako u svojoj pjesmi teži pronaći način da ujedini i izliječi svoju zemlju te kako se u svemu ovom našla na poziv prve dame Jill Biden koja je jednom prilikom sudjelovala na čitanju njezine poezije.

“Kad dan dođe, pitat ćemo se gdje možemo naći svjetlo u ovoj beskrajnoj sjeni”, stihovi su kojima je započela njena petominutna recitacija. Koliko je zapravo bila uzbuđena i počašćena, ispričala je i prije same inauguracije kada je otkrila i kako su joj velika inspiracija Abraham Lincoln i Martin Luther King, ali da su na nju utjecali i nedavni napadi na Capitol Hill na koje nije mogla ostati ravnodušna. Istaknula je i kako je nevjerojatno da je upravo ona dobila ovu priliku i upisala se u povijest kao najmlađa pjesnikinja s recitacijom na inauguraciji.

Win McNamee / POOL / AFP

Inače, ova mlada afroamerička pjesnikinja rođena je u Los Angelesu. Odrasla je uz sestre i majku učiteljicu za koju ističe kako je na nju imala značajan utjecaj, dok je od malih nogu voljela čitati poeziju i pisati. Studira sociologiju na Harvardu, gdje je 2017. godine postala i prva osoba koja je imenovana nacionalnim mladim pjesničkim laureatom. Osim pjesništvom, Amanda je ujedno i aktivistica čiji se rad fokusira na probleme marginalizacije, feminizma, rasne diskriminacije itd. Godine 2015. objavila je i knjigu pjesama pod naslovom The One for Whom Food Is Not Enough.

Win McNamee / POOL / AFP

Osim što će ostati upisana u povijest radi spomenutog događaja, ova 22-godišnjakinja pridružila se tako i puno iskusnijem opusu pjesnika kao što Robert Frost, Maya Angelou, Miller Williams, Elizabeth Alexander i Richard Blanco koji su imali jednaku priliku obilježiti prethodne inauguracije. No, ni pred kim od njih nije bio postavljen nezavidan splet okolnosti kao što su pandemija koronavirusa, političko nasilje u čijoj je klimi Gorman trebala napisati pjesmu koja će potaknuti nadu i osjećaj kolektivne svrhe, kao i zajedništva. Jedno je sigurno, u tom je uspjela.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube