VIJEST

Jessica Préalpato je prva žena proglašena najboljom slastičarkom na svijetu

FOTO: @jessicaprealpato

World’s 50 Best Restaurants akademija proglasila je pobjednika u kategoriji slastičara za 2019. godinu i po prvi puta je tu titulu odnijela žena

Jessica Préalpato glavna je slastičarka u pariškom restoranu Alain Ducasse i The World’s 50 Best Restaurants akademija ju je proglasila najboljom slastičarkom na svijetu. Ovo je prvi puta da je najboljom u ovoj kategoriji proglašena žena.

Préalpato je rođena u obitelji poznatih chefova u jugozapadnoj Francuskoj i već je kao mlada razvila ljubav prema slasticama koje su kasnije definirale njenu karijeru. Trenutno radi kao glavna slastičarka u pariškom restoranu Alain Ducasse u hotelu Plaza Athénée u kojem je skovala vlastiti stil pripremanja slastica. Njeni recepti se fokusiraju na isticanje esencijalnih okusa i minimiziranje uporabe šećera kao kombinacija deserta i prirodnog okusa. Mnogi ju ljubitelji slatkog diljem svijeta prate već godinama.

Trenutno radi na osmišljavanju novih slatkih kreacija koje sadrže jednostavne francuske sastojke kao što su kikiriki i citrusi te ističe njihove okuse kako bi izrazila njihove prirodne kvalitete. Rezultat su minimalistički i voćni deserti. U njezinoj viziji agrumi su popraćeni prozračnom verzijom rižinog pudinga, a svježe jagode poslužuje uz sojino mlijeko.

Njezina karijera započela je u restoranu La Chèvre d’Or na francuskoj rivijeri s Michelinovim chefom Philippeom Labbeom. U Pariz se preselila 2010. godine, a posao kuhara za francusku Corfou grupu joj je dao priliku da putuje diljem Francuske i svijeta šireći svoje znanje i stručnost. Dio Alain Ducasse restorana je od 2015. godine koji je uz njene recepte i slastičarsko vođenje unaprijedio cjelokupni imidž restorana.

Odabir najboljih restorana svijeta akademija The World’s 50 Best Restaurants vrši od 2002. godine. Čitav popis stvoren je na temelju glasova više od tisuću međunarodnih stručnjaka u industriji restorana. Glasači su podijeljeni na 26 regija diljem svijeta, a glasovi su jednako raspoređeni jer je polovica glasača žene, a polovica muškarci. Svaka regija ima svoj panel od 40 članova te predsjedavajućeg. Podjele su osmišljene kako bi predstavile globalnu scenu restorana u što je pravednije moguće. Najmanje 25% panelista iz svake regije mijenja se svake godine.