GIRL POWER

Jennifer Hudson odavno nas je osvojila svojim talentom, a sad će glumiti i Arethu Franklin. Genijalna je

Ova se oskarovka već višestruko dokazala i u području glume i u pjevanju, a pažnju javnosti privlači i stalnim angažmanom u području humanitarnog rada

Svjetski su se mediji danas raspisali o dugoočekivanom traileru, onom za film Respect. Riječ je o biografskoj priči o jednoj od najvećih glazbenih diva svih vremena, Arethi Franklin, koju će utjeloviti Jennifer Hudson, oskarovka čije su vokalne, ali i glumačke sposobnosti nadaleko poznate. Ako je netko i bio skeptičan oko odabira glavne glumice, prvi kadrovi objašnjavaju sve – Hudson djeluje nevjerojatno moćno, a neki su joj već počeli prognozirati i novu oskarovsku nominaciju. Ipak, njezin put nije oduvijek bio tako jasan, a za svoje se mjesto pod holivudskim nebom itekako morala izboriti.

American Idol kao prvi korak prema široj publici

Rođena je 1981. u Chicagu, a pjevanje ju je počelo zanimati još u djetinjstvu, kad se odlučila pridružiti zboru lokalne crkve. Tijekom 1999. prima diplomu iz pjevanja na Dunbar Vocational Career Academy, nakon čega će godinu dana provesti pjevajući na kruzeru tvrtke Disney. Sigurna da je pjevanje ono čime se želi profesionalno baviti, 2004. se prijavljuje u talent show American Idol, u kojem će je šira javnost prvi puta moći čuti, i zbog kojeg će dobiti svoje prve obožavatelje. Unatoč tome što je postala finalistica, pobjeda joj izmakla (što je izazvalo velike kontroverze), ali iduća će godina označiti pravu prekretnicu u njezinoj karijeri.

Uloga koja će joj promijeniti život

S Oscarom za najbolju sporednu glumicu u filmu Dreamgirls, Los Angeles, 2007-
Vince Bucci/Getty Images

Od stotina djevojaka koje su se prijavile na audiciju za filmsku adaptaciju glazbenog hita s Broadwaya, Dreamgirls, upravo je Hudson odabrana za ulogu Effie White. Ta će joj uloga, naposljetku, donijeti Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice, a nju lansirati u sferu najvećih nada Hollywooda. Nakon tog nastupa, vidjeli smo je i u uspješnicama poput Sex and the City 2 i The Secret Life of Bees, a vrijedi spomenuti i njezin samostalni studijski album Jennifer Hudson, koji je 2008. na dodjeli nagrade Grammy trijumfirao u kategoriji najboljeg R&B albuma.

U idućim će se godinama dodatno profilirati u svim područjima koja je zanimaju; igrat će u hit televizijskoj seriji Empire, snimiti novi hvaljeni album JHUD, ali i igrati u novoj inačici slavnog mjuzikla The Color Purple, koja će joj osigurati još jedan Grammy, zbog doprinosa soundtracku. Ostvarila se i kao zapažena mentorica u showu The Voice, igrala u filmskoj adaptaciji mjuzikla Cats, a na kraju objavila i da je baš njoj pripala uloga Arethe Franklin.

Na premijeri filma Cats, New York, 2019.
Jamie McCarthy/Getty Images

Osim po svojim glazbenim i glumačkim ostvarenjima, Hudson je pažnju javnosti oduvijek privlačila i svojim društveno odgovornim radom. Budući da se i sama većinu života borila s viškom kilograma, postala je ambasadorica tvrtke Weight Watchers, specijalizirane za različite proizvode i usluge za pomoć u zdravim navikama, uključujući mršavljenje, te 2012. izdala knjigu I Got This: How I Changed My Ways and Lost What Weighed Me Down. Uz to, učestalo pomaže rad dobrotvornih organizacija koje se bave pravima žena i djece, s posebnim naglaskom na problem fizičkog zlostavljanja.

Privatni život obilježen tragedijama

Na posljednjoj održanoj dodjeli nagrade Oscar, Los Angeles, 2019.
Harrison/Getty Images

Kad je, pak, riječ o njezinom privatnom životu, on nije bio nimalo lak. U pucnjavi 2008. Hudson je u isto vrijeme izgubila i majku i brata, a ubrzo je pronađeno i tijelo njezinog sedmogodišnjeg nećaka. Za sva je tri ubojstva optužen William Balfour, njezin šogor koji je u konačnici osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Probleme je imala i s bivšim partnerom, Davidom Otungom, s kojim je 2008. dobila sina. Kad su 2017. objavili da više nisu zajedno, Hudson je podnijela zahtjev za zabranom prilaska zbog straha za vlastitu sigurnost.

No, kako je i sama često izjavljivala, životne su je tragedije učinile jačom i naučile brojnim lekcijama. Ona je, kako je istaknula, uvijek odlučila gledati samo – naprijed.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube