OSOBNI RAST

Sadržaj omogućava HZZO

Je li vas zakačila adulting faza? Ovo je pet neobičnih znakova koji pokazuju da rastete

Ovo su znakovi da ste funkcionalna odrasla osoba – čak i ako se tako ne osjećate

Doći će taj dan kada ćete navečer sjediti na svom balkonu, u restoranu ili pred TV-om uz čašu vina i pomisliti – ja sam odrasla osoba. Osjećaj odraslosti ne dolazi s brojem svjećica na torti, možete imati 21 i razmišljati poput 30-godišnjaka, ali i imati 40 i osjećati se kao tinejdžer. Bez obzira na to jeste li generacija X, Y, milenijalac ili baby boomer, životni izbori i stvari koje cijenite jedni su od znakova da ste odrasli.

Biti funkcionalna odrasla osoba, ona koja prolazi kroz fazu adultinga, ispunjena je različitim očekivanjima. Mnogi misle da su odrasli zato što imaju posao, plaćaju račune, a u subotu navečer se druže s obitelji i prijateljima a ne u zagušljivim noćnim klubovima. No, adulting je puno više od toga – funkcionalne odrasle osobe ne oslanjaju se na druge, one znaju balansirati sa svime što život nosi.

Moj prvi…#adulting

Ovim se pojmom, koji je posljednjih nekoliko godina postao sinonim za osobni rast bavi i znanstvena zajednica. Iako je Društvo američkog dijalekta još 2015. “adulting” nominirao za riječ godine, a ista pod hashtagom #adulting preplavila društvene mreže, ovaj se pojam duboko ukorijenio u komunikaciju i svijest mladih. Prema definciji objavljenoj u znanstvenom časopisu American Speech adulting znači “ponašati se odraslo, uključivati se u aktivnosti povezane s odraslom dobi”. Lingvist Ben Zimmer pak dodaje kako #adulting koriste oni koji su svjesni da prvi put u životu rade stvari koje rade odrasli i da se pritom osjećaju zrelo. 

Iako vam još možda nije kristalno jasno jeste li u adulting fazi, postoje znakovi koji otkrivaju da ste funkcionalna odrasla osoba čak i ako se tako ne osjećate. Vjerojatno ste se ulovili kako mnogim stvarima pristupate zrelije nego prije – lakše prihvaćate šefov feedback, neuspjehe ne doživljavate kao životnu katastrofu nego kao priliku za učenje i rast, kada se ispričate to zaista i mislite, sjajno organizirate svoje obaveze i vrijeme, lako sklapate poznanstva, više slušate druge, ali više slušate i sami sebe.

Getty Images

Kako biste provjerili je li vas zakačila adulting faza, donosimo pet sigurnih znakova da ste funkcionalna odrasla osoba:

  • Više ne odgađate stvari –  s vremenom ste shvatili da se svako odgađanje skupo plaća, bez obzira na to je li riječ o poslu ili trzavicama u vezi ili s prijateljima. Svjesni ste da se s odgađanjem problemi samo gomilaju i da se treba suočavati s njima. To nužno ne mora značiti da ste u poslu organizirani do te mjere da više ne gazite rokove, to se može dogoditi svakome jer budimo realni – nitko nije savršen. To nužno ne znači ni da na svaku partnerovu ili prijateljičinu krivu riječ skačete, nego da ste spremni sagledati i doista čuti drugu stranu.
  • Razmišljate dugoročnije – prošli ste fazu kada ste plaću trošili isključivo na krpice i izlaske, sada puno zrelije raspolažete novcem. Svjesni ste da se računi moraju plaćati na vrijeme (budimo realni, prije su o tome brinuli vaši roditelji), da novac treba trošiti na zdravije izbore (usvojili ste bakinu lekciju o nezdravim navikama ‘Nemoj trošiti na stvari koje ti štete’), ali i da ga je bolje trošiti na iskustva nego na materijalne stvari pa su vam edukacija i putovanja visoko na listi prioriteta. Također, više ulažete u stvari koje su vam važne poput štednje i zdravstvenog osiguranja jer znate da su to ulaganja u budućnost bez obzira na to što vaši vršnjaci misle da im primjerice, dopunsko još ne treba jer su mladi i zdravi.
  • Imate više strpljenja – ušli ste u životnu fazu kada lakše prihvaćate druge ljude sa svim njihovim vrlinama i sitnim manama jer znate da nitko nije savršen. Napokon ste se pomirili s činjenicom da će vaša najbolja frendica uvijek kasniti tih 15 minuta i ne uzimate joj to za zlo. Znate da je ona ta kojoj se možete obratiti za pomoć i da ako je nazovete u tri ujutro da će biti tu. Imate i više strpljenja za mamine svakodnevne pozive. Ne smeta vas što vas zivka da vidi jeste li pojeli, dapače – znate da mama zna najbolje.
  • Više razmišljate o zdravstvenom aspektu života – izdvajate više vremena i novca za stvari koje su vam važne, koje vam omogućuju da rastete, ali i da lakše prebrodite životne krize. Sada se puno bolje osjećate kada provedete sat vremena u gymu nego skrolajući Instagram. Bolje se osjećate kada skuhate zdravi ručak nego kad nazovete dostavu (iako si i to povremeno priuštite jer vas obaveze guše). Kad vas život obeshrabri nemate problem potražiti stručnu pomoć ili poslušati dobar podcast o mentalnom zdravlju. Svjesni ste koliko je važna svakodnevna briga o zdravlju, više vam se ne mora ponavljati da svakih šest mjeseci morate ići na kontrolu zubaru ni da jednom godišnje morate posjetiti ginekologa ili otići na sistematski.
  • Više spavate – na svojoj ste koži osjetili posljedice bingeanja serija do tri ujutro u nedjelju navečer i tulumarenja do jutra. Jako dobro znate koliko vam znači onih pola sata više u krevetu i koliko glava može biti teška ako se niste dobro naspavali. Disciplinirali ste se i na spavanje uglavnom odlazite svaki dan u isto vrijeme, osigurate si 7 sati sna kako biste ujutro mogli funkcionirati, a i znate koliko je važan beauty sleep i da svaka neprospavana noć ostavlja trag na licu. Zato svaku večer odradite svoju beauty rutinu i uz knjigu se ušuškate u krevet u razumna doba.

Sadržaj nastao u suradnji s dopunskim zdravstvenim osiguranjem HZZO-a koje osigurava jednaku cijenu za sve osiguranike, neovisno o životnoj dobi, zdravstvenom ili imovinskom stanju. Tako stariji građani, kojima je zdravstvena zaštita najpotrebnija, plaćaju istu cijenu police kao i mlađi i zdravi osiguranici. Polica se odnedavno može ugovoriti brzo i jednostavno i putem web shopa u četiri jednostavna koraka.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba