VIJEST

Dosta im je konzervativnih zakona. Četiri žene u Poljskoj uče žene o pobačaju i kako do njega doći sigurno

Aktivistkinje koje djeluju pod imenom Abortion Dream Team diljem Poljske organiziraju radionice i predavanja o pobačaju

Poljska kao zemlja s konzervativnom politikom ima vrlo stroge zakone o pobačaju. Radi se o jednom o najrestriktivnijih zakona u Europskoj uniji koji nalaže da je pobačaj dozvoljen jedino u slučaju malformacije fetusa, ugrožavanja života trudnice ili u slučaju silovanja koji je prijavljen policiji.

Kako bi pomogle i educirale žene u Poljskoj, aktivistkinje koje djeluju pod imenom Abortion Dream Team diljem Poljske organiziraju radionice i predavanja učeći žene o tome kako doći do pobačaja na siguran način. Karolina Więckiewicz, Natalia Broniarczyk, Kinga Jelińska i Justyna Wydrzyńska djeluju od 2016. godine s ciljem da ženama pruže izravnu i brzu podršku.

Strog zakon o pobačaju

Kasia Strek / ITEMAbortion Dream Team workshops in Warsaw, Poland. 10.2019, Warsaw, Poland

Gepostet von Aborcyjny Dream Team am Dienstag, 22. Oktober 2019

Te godine na snagu je trebao stupiti zakon koji bi potpuno zabranio pobačaj nakon čega je preko 30 tisuća žena i muškaraca sudjelovalo u prosvjedima diljem zemlje. To je rezultiralo odbijanjem prijedloga zakona i kasnije uvođenjem manje stroge odredbe.

Bez obzira na to, zakon je i dalje vrlo strog zbog čega velik broj žena odlazi iz Poljske u susjedne zemlje kako bi izvele pobačaj. Žene iza Abortion Dream Teama željele su potaknuti javnu raspravu o pobačaju u Poljskoj i svojim djelovanjem zapravo izvode svojevrsni građanski neposluh. Što se tiče zakona, žene u Poljskoj neće biti legalno terećene ako izvedu pobačaj, no, osim u tri gore navedena slučaja ne mogu ga izvesti u zdravstvenoj ustanovi. Ujedno, osobe koje uzrokuju smrt začetog djeteta ili nagovaraju na pobačaj mogu biti kažnjene s do dvije godine zatvora.

Uz djelovanje u grupi Abortion Dream Team, Karolina je odvjetnica u LGBTIQ organizaciji, Justyna je osnovala Žene na mreži, prvi online forum u Poljskoj namijenjen ženama koje žele kontracepciju, pobačaj ili učiti o spolnom odgoju, a Kinga u Amsterdamu vodi organizaciju Women Help Women koja dostavlja sigurne tablete za pobačaj ženama diljem svijeta.

Zabranjen spolni odgoj u školama

LAPP PRESS FOTO

Gepostet von Marsz dla bezpiecznej aborcji am Sonntag, 29. September 2019

Poljski zakoni restriktivni su i po drugim pitanjima. Tako je nedavno podržan novi amandman Kaznenog zakona koji zabranjuje promicanje seksualnih odnosima među maloljetnicima. Ono što se zapravo događa iza te odredbe je zabranjivanje spolnog odgoja u školama, do razine da se nastavnicima koji se ogluše na zabranu prijeti kaznom zatvora u trajanju do pet godina.

Kampanju je pokrenula organizacija Za pravo na život koji tvrde da su homoseksualnost i pedofilija usko povezane da te je cilj spolnog odnosa prisiliti djecu da prihvate i prakticiraju sve moguće seksualne poremećaje, kao što su homo- i biseksualnost, masturbacija i sadomazohizam. Ovo je samo još jedan od brojnih načina na koji konzervativna politika Poljske ograničava i oduzima prava LGBTIQ osobama koje se u mnogim njihovim gradovima smatraju ideologijom.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube