VIJESTI

Donje rublje nije poziv za silovanje. Odvjetnicima u Irskoj to, čini se, i dalje nije najjasnije

U Irskoj je održano suđenje 27-godišnjaku koji je silovao 17-godišnju djevojku, a kao dokaz njegovi su odvjetnici iskoristili tange koje je djevojka nosila te večeri

Suđenje se odvilo u Corku u Irskoj, a muškarčevi su odvjetnici poroti pokazali čipkaste tange koje je djevojka nosila kako bi uputili na to da su one dokaz njezina pristanka na seks s 27-godišnjim muškarcem.

Aktivisti su se odmah pobunili i brzo se rodio pokret pod nazivom #ThisIsNotConsent.

ŽENE OBJAVLJUJU FOTOGRAFIJE SVOJEG DONJEG RUBLJA

Pokret su pokrenuli Mná na hÉireann (Žene Irske) i I Believe Her Ireland, a žene ga podržavaju tako da na društvenim mrežama objavljuju fotografije svojih tanga uz oznaku #ThisIsNotConstent i time pokazuju da njihova odjeća ne znači pristanak na seks. Pokret je podržala i organizacija Gurls Talk koju vodi britanski supermodel Adwoa Aboah kroz apel da napadači siluju ljude, a ne odjeću.

“Uznemirujuće je što novinari koriste takve dokaze jer misle da će upaliti i da će porotu to oboriti s nogu,” rekla je glasnogovornica I Believe In Ireland za Dazed. “Ako je porota reprezentativni uzorak populacije, onda imamo puno posla s tim mitom da je odjeća poziv za silovanje.”

View this post on Instagram

#thisisnotconsent

A post shared by I Believe Her (@ibelieveherireland) on

Osim toga, feministička grupa ROSA organizirala je i proteste na ulicama Corka, Limericka i Dublina. Ljudi su se okupili s transparentima na kojima su nacrtane tange i ispisan natpis #ThisIsNotConsent.

BROJ SILOVANJA U IRSKOJ JE SVE VEĆI

Dazed prenosi da se u posljednje tri godine utrostručio broj prijava silovanja policiji samo u Sjevernoj Irskoj, a osuđeno je tek dva posto optuženika što je najniža stopa u cijeloj Velikoj Britaniji.

Grupa I Believe Her Ireland pokrenuta je nakon ovogodišnjeg suđenja za silovanje u Belfastu za koje su bili optuženi igrači rugbija Paddy Jackson, Stuart Olding, Blane McIlroy i Rory Harrison. Tužitelji su imali njihov DNA, podatke s mobitela pa čak i izjave svjedoka, ali svi su oslobođeni. Osim toga, budući da se radi o vrlo poznatim licima u Irskoj, interes javnosti bio je jako velik te su mediji kroz loše izvještavanje otkrili identitet žene koju su silovali.

Na stranici grupe podijeljeno je više od 100 ispovijesti žrtava silovanja koje sustav nije zaštitio, a slučaj iz Corka još je jedan dokaz da se sustav neće mijenjati. Zastupnica Donjeg doma Irskog parlamenta Ruth Coppinger, u parlament je ovaj tjedan donijela vlastito donje rublje kako bi sama kolegama postavila pitanje što se događa. Međutim, nikakve mjere za sada nisu poduzete, a ona je na Twitteru nakon toga dodala: “Čula sam samo kako se kamere oko mene gase kad sam pokazala donje rublje. Na sudu donje rublje žrtava može slobodno kružiti po sudnici kao dokaz i to je unutar pravila.”

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba