MODA

Danielle Slavik bila je kućni model za Balenciagu u 60-ima. Sada se sa 78 godina vratila na pistu

Slavik je bila kućni model u Balenciagi od 1964. do 1968.

Tjedan dana kasnije, revija visoke mode kuće Balenciaga i dalje je predmet rasprava u modnim krugovima i medijima. Nosile su je Nicole Kidman, Dua Lipa, Kim Kardashian, Bella Hadid, Naomi Campbell, ali i jedno manje poznato, ali za povijest kuće Balenciaga vrlo važno lice. Bila je to 78-godišnja Danielle Slavik. Ova pariška manekenka čeških korijena bila je kućni model za Balenciagu od 1964. do 1968. kad je Balenciaga zatvorio svoju modnu kuću.

Današnji kreativni direktor kuće Demna otkrio je tko je Danielle kroz istraživanje za ovu kolekciju visoke mode i pomislio da bi bilo divno kad bi je uspio pronaći i nagovoriti da nosi ovu reviju visoke mode. Njegov tim ju je pronašao, a Danielle je isprva negodovala kazavši da je prestara te da ne želi pokazivati svoje lice, ruke i noge. No, uspjeli su je nagovoriti. “Inzistirali su, a ja sam shvatila da bi to mogla biti lijepa posveta gospodinu Balenciagi pa sam prihvatila ponudu”, kazala je Slavik u intervjuu koji je dala za Balenciagine kamere u njihovom sjedištu u Parizu.

JESU LI SLIČNI CRISTOBAL I DEMNA?

Danielle je u istom intervjuu kazala kako je unatoč njihovoj fizičkoj različitosti, vidjela veliku sličnost s Cristobalom Balenciagom kad je upoznala Demnu. Primijetila je kod obojice, rekla je, dobronamjernost i velikodušnost, a posebno joj se sviđa način na koji Demna iz kolekcije u kolekciju odaje počast velikom Balenciagi. “U ono doba unutar kuće svi su obožavali gospodina Balenciagu”, rekla je. “Kad sam upoznala Demnin tim sve je bilo isto. Svi su mi rekli koliko su sretni što imaju priliku raditi s njim, koliko je brižan. Postoji ta atmosfera divljenja. Svi su vrlo bliski s njim i sretni da tamo rade.”

Koliko je Balenciaga brižan uvjerila se sama kad joj je tijekom jednog radnog dana pozlilo pa ju je dizajner pitao što se dogodilo. Ispričala mu je kako se malo udebljala pa je na dijeti, a on joj je odgovorio da ne bi trebala biti na dijeti jer je njegov posao da kreira haljinu tako da u njoj izgleda sjajno u svakom slučaju.

View this post on Instagram

A post shared by Balenciaga by Demna (@demnagram)

POSEBNA HALJINA ZA POSEBNU PRIGODU

Danielle je sasvim slučajno postala model. Pratila je prijateljicu na casting koji je bio oglašen u jednim francuskim novinama i na kraju sama dobila posao. Revije su tada trajale i po dva sata stoga joj je na Tjednu visoke mode u Parizu ove godine bilo jako neobično hodati brzo na reviji koja traje svega 15 minuta. Plaće su onda bile male, oko 1500 franaka na mjesec, rekla je za WWD, a modeli su zapošljavani na šest mjeseci nakon kojih bi bili otpušteni ako više nisu bili inspirativni za dizajnera. Kazala je i da su se fittinzi održavali u tišini s puno pažnje kako bi sve bilo savršeno izvedeno, a modeli bi često dobili uzorke nošene na revijama ako se ne bi prodali do kraja sezone.

No, u Balenciagi se gotovo uvijek prodalo sve pa Danielle nikad nije dobila haljinu iz zimske couture kolekcije iz 1966. godine koju je kupila Grace Kelly i nosila na proslavu svog 40. rođendana u Monacu. “Bila mi je to najdraža haljina u čitavoj karijeri”, rekla je Danielle koja je radila i za Chanel, Givenchy i Madame Grès. Demna se zato pobrinuo da joj izradi replika te haljine koja joj je poklonjena kao zahvala što se odazvala pozivu da nosi posljednju reviju visoke mode.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube