SNAGA

135. rođendan Coco Chanel: Izdvojile smo 10 stvari koje o njoj možda niste znali

Coco Chanel je definitivno bila jedna od najutjecajnijih žena u povijesti

Otkad se početkom 20. stoljeća počela baviti dizajnom, Gabrielle Coco Chanel učinila je mnogo za modu, ali i za emancipaciju žena diljem svijeta. O njoj su napisane brojne knjige i snimljeni filmovi u kojima su je utjelovile slavne glumice kao što su Audrey Tatou, Keira Knightley, Shirley MacLaine i brojne druge slavne glumice.

Ona je autorica male crne haljine koja je oslobodila žene i danas je ključan komad u svakom ormaru. Zbog svega toga su je mnogi slavili, no mnogi su je i osuđivali i prozivali izdajicom zbog veze s gestapovim oficirom Hansom Guntherom von Dincklagem.

Slavna bi dizajnerica danas proslavila 135. rođendan, a mi smo tim povodom izdvojili 10 manje poznatih činjenica koje o njoj možda niste znali.

KARIJERU JE ZAPOČELA KAO DIZAJNERICA ŠEŠIRA

View this post on Instagram

Coromandel screens became set pieces for fashion shows, backdrops for promotional pictures, and elements in advertising campaigns. #CHANEL #Chaneljewelry #Coromandel #HighJewelry

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

Chanel je odrasla u sirotištu nakon čega se bavila cabaretom i pjevanjem, a kroz taj je posao upoznala bogatog nasljednika tekstilnog carstva Étiennea Balsana i s njim započela ljubavnu vezu kroz koju je upoznala život na visokoj nozi i počela dizajnirati šešire.

Ubrzo je zatim započela vezu s njegovim prijateljem Arthurom ‘Boyem’ Capelom, koji je financirao otvorenje njenog prvog butika na adresi 21 rue Cambon u Parizu koji se tada zvao Chanel Modes. Prve mušterije bile su joj jednostavne žene, no onda su počele stizati i žene iz visokog društva u kojem se kretala pa je kroz tri godine počela dizajnirati i odjeću.

ŽENAMA JE PODARILA HLAČE

View this post on Instagram

In Venice, Gabrielle Chanel lives a life of leisure while getting acquainted with artists and socialites. Watch the new episode of #InsideChanel. Link in the bio. #ChanelVenice

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

Hlače je nosila na jahanje kao i vožnju u gondoli u Veneciji jer nije mogla podnijeti suknju koja ženama toliko smeta dok se pokušavaju popesti na konja ili ući u brod. Zato je ubrzo počela i dizajnirati odjeću u kojoj žene mogu odlaziti na sport i tako pokrenula pravu revoluciju u ženskom odijevanju.

Kasnije je dizajnirala i žensko odijelo koje se sastojalo od suknje i sakoa i to u tkanini od tvida koja je i danas neizostavna u svim kolekcijama koje Karl Lagerfeld dizajnira za Chanel.

UZ SEBE JE UVIJEK DRŽALA KIPIĆ LAVA

Chanel je po horoskopu bila lavica te je vjerovala da joj kipić lava donosi sreću pa ga je uvijek držala uz svoje krojačke škare i kutiju cigareta. Motiv lava se često provlači kroz kolekcije kuće Chanel i danas, a Lagerfeld je 2010. postavio veliki zlatni kip lava u sredinu piste za reviju visoke mode u Grand Palaisu u kojem Chanel već tradicionalno održava svoje revije.

OMILJENO CVIJEĆE BILE SU JOJ KAMELIJE

View this post on Instagram

Gabrielle and Serge, 1937 #ChanelHolidays

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

Kamelije su još jedan motiv koji se nerijetko provlači kroz kolekcije kuće Chanel. One su bile omiljeno cvijeće slavne dizajnerice i to posebno u bijeloj boji.

POKRENULA JE POKRET DIZAJNERSKIH PARFEMA

Chanel je 1921. predstavila Chanel no. 5 koji je i danas najpoznatiji dizajnerskih parfem u svijetu. Iako je već Paul Poiret, inače prvi pravi modni dizajner u povijesti, prije nje dizajnirao parfeme, Chanel je pokrenula revoluciju kad su u pitanju dizajnerski parfemi i izazvala veliki interes javnosti.

Slavna izjava Marylin Monroe u kojoj kaže da na spavanje nosi tek nekoliko kapi Chanela no. 5, već je dovoljan dokaz o ogromnom utjecaju ovog slavnog parfema.

IMALA JE TEŠKU NARAV

Chanel je teško podnosila svoju konkurenciju i nikad nije propuštala priliku da javno kritizira svoje kolege. Kritizirala je tako velikog Poireta rugajući se njegovim kimonima i nazivajući ih kostimima, a ne odjećom, dok je Christiana Diora optužila da ženu odijeva u navlake za naslonjače, a ne odjevne predmete. Pohvalila bi tek Cristobala Balenciagu, no i njegovu sposobnost za krojenje je često propitkivala.

NAJVEĆA SUPARNICA BILA JOJ JE ELSA SCHIAPARELLI

Od svih konkurenata, najveća suparnica bila joj je Elsa Schiaparelli. Schiaparelli je velika diazjnerica čiji je utjecaj na modu 20. stoljeća neupitan, a odigrala je i ključnu ulogu u povezivanju mode i umjetnosti kroz surdanje s velikim imenima kao što je Salvador Dali.

Chanel ju ja zato često nazivala ‘onom talijanskom umjetnicom koja radi odjeću’, no i Schiaparelli joj je vraćala nazivajući je šeširdžijom.

DO KRAJA ŽIVOTA UZDRŽAVALA JE NACISTIČKOG GENERALA WALTERA SCHELLENBERGA i NJEGOVU OBITELJ

Chanel i njen ljubavnik Hans Gunther von Dincklage su tijekom Drugog svjetskog rata odgovarali nacističkom generalu Walteru Schellenbergu. Prema knjizi Hala Vaughna ‘Chanel: Sleeping With the Enemy’ u kojoj je otkrio neke stare dokumente u kojima stoji da je Chanel bila špijunka, ona i Dicklage su Schellenbergu dostavljali informacije koje bi prikupili u Parizu i Londonu od raznih ljudi na visokim pozicijama među kojima je bio i Winston Churchill.

Na kraju rata, Schellenberg je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnih zločina, a pušten je 1951. te je uskoro umro od bolesti jetre. Chanel je brinula o njemu, plaćala mu medisinske troškove te je financijski uzdržavala njegovu ženu i djecu sve do njegove smrti.

OD OPTUŽBI ZA ŠPIJUNAŽU NAVODNO JU JE OSLOBODIO WINSTON CHURCHILL

U jednoj od operacija koju je planirala s Dinckalegom i Schellenbergom, Chanel je trebala nagovoriti Winstona Churchilla da uđe u tajne pregovore s nacisitičkom Njemačkom. Operacija je propala, a Chanel je 1944. pozvana na ispitivanje od strane francuskih vlasti koje nisu imale dovoljno dokaza o njenim suradnjama s nacistima pa su je ubrzo i pustili.

Chanelina pranećakinja Gabrielle Palasse Labrunie otkrila je da je njena prateta po povratku s ispitivanja rekla: ‘Churchill me oslobodio.’ Osim toga, Vaughn u svojoj knjizi piše da je Churchill naredio britanskom ambasadoru u Francuskoj, Duffu Cooperu, da zaštiti Chanel.

VIŠE OD 30 GODINA ŽIVJELA JE U HOTELU

View this post on Instagram

#ParisCosmopolite #ChanelMetiersdArt

A post shared by CHANEL (@chanelofficial) on

Chanel je u pariškom hotelu Ritz imala vlastiti apartman koji je sama uredila, i u kojem je živjela 30 godina, a ondje je 1971. u dobi od 87 godina i preminula. U Ritzu je danas smješten Chanelov luksuzni spa centar, a u Chanelinom apartmanu možete i odsjesti po cijeni od 18 tisuća eura za jednu noć.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba