Girl Power

Christina Koch provela je 328 dana u svemiru. Pravo je nadahnuće djevojčicama diljem svijeta

Američka astronautkinja svojim profesionalnim postignućima iznova dokazuje da nam rodni stereotipi doista nisu potrebni

Svjetske je medije danas obišla jedna lijepa vijest – Christina Koch, američka astronautkinja, na Zemlju se vratila nakon gotovo godine dana boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Unatoč tome što svako putovanje van Zemlje možemo gledati kao postignuće već samo po sebi, Koch je ovom misijom postala i žena koja se može pohvaliti najduljim boravkom u svemiru. Da bi srušila prethodni rekord sunarodnjakinje Peggy Whitson, u svemiru je trebala boraviti 289 dana, što je odradila još 28. prosinca.

Christina Koch zamjenjuje baterije na segmentu ISS-a tijekom svemirske šetnje, listopad 2019.
HO / NASA / AFP

No, ova je 41-godišnja astronautkinja, koja je izjavila kako najviše od svega želi da ono čime se bavi nadahne nove naraštaje istraživača i znanstvenika, već ispisala stranice povijesti postavši sudionicom prve ženske svemirske šetnje, s biologinjom Jessicom Meir.

Oduvijek je znala točno čime se želi baviti

Rođena je 1979. u američkoj državi Michigan, a u više je navrata izjavljivala kako je od najmanjih nogu htjela postati upravo ono što danas je, astronautkinja. Srednju školu prirodoslovnog usmjerenja završila je u gradu Durhamu u Sjevernoj Karolini, gdje je nastavila i s daljnjim školovanjem. Prvo je stekla dvije Bachelor diplome, onu iz područja elektrotehnike te onu iz područja fizike, a onda i Masters diplomu iz područja elektrotehnike. Odmah po završetku fakulteta, upisuje i program NASA Academyja pri NASA Goddard Space Flight Centeru.

Prvo putovanje u svemir i prvo rušenje rekorda

U godinama koje su uslijedile, NASA-in je program uspješno završila te krenula raditi na različitim projektima; držala je praktične kolegije fizike na Montgomery Collegeu, bila je dio istraživačkog tima United States Antarctic Programa, boravila na Sjevernom polu, dok se na Johns Hopkins Universityju bavila razvojem znanstvenih instrumenata koji se koriste za istraživanje svemira.

Ipak, tek je lipanj 2013. donio ono što je istinski željela – NASA ju je odabrala kao članicu astronautskog tima, a u srpnju 2015. uspješno je završila obuku.

U ožujku prošle godine je, pak, prvi put dobila priliku otići u svemir i posjetiti ISS, kao članica 59. po redu ekspedicije koja se ondje uputila. Upravo je tijekom tog putovanja postala jedna od dviju žena koje su sudjelovala u već spomenutoj prvoj ženskoj svemirskoj šetnji, a sad, nakon povratka, i žena koja je u svemiru provela rekordno vrijeme.

Njezinom se povratku najviše veseli suprug, Robert Koch, s kojim živi u Teksasu, i s kojim, kako je priznala, najviše uživa u aktivnostima poput joge, planinarenja, veslanja, trčanja i fotografiranja.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba