KNJIŽEVNOST

Autorica mjeseca: Marina Gudelj

U novoj rubrici predstavljamo vam mlade nade hrvatske književnosti, koje svojim autentičnim pismom pišu neke nove priče o kojima se raspravlja. Doznajte kojim se tematikama bave, što su dosad napisali, koja ih je tuđa knjiga u skorije vrijeme osvojila i još mnogo zanimljivosti

Ime i prezime: Marina Gudelj

Po struci sam: Nastavnica hrvatskog jezika, po zanimanju sam isto to.

Živim u: Splitu sa svim tradicionalnim problemima hrvatskog i dalmatinskog juga.

Dosad sam napisala: Među neobjavljenim djelima tu su brojne priče, neuređeni romani i priče za djecu. Ističem ih jer su utrli put objavljenoj zbirci i romanu. Zbirka je Fantomska bol koja je izašla zbog nagrade Prozak. Riječ je o 16 priča objedinjenih metaforom fantomske boli, a lokacijom vezanih uz naše priobalje i otoke. Nedavno je izašao i roman, Nedovršena, koji pripovijeda o djevojci Neri koja ima neobično sjećanje – ne sjeća se svoga života, ali zato se prisjeća nekih stvari koje joj se sasvim sigurno nisu dogodile. Premda tematizira sjećanje, za mene je to roman o stvaranju i pisanju.

Pisanje je za mene: Nešto što smatram neodvojivim od sebe i ono što ću uvijek raditi, bez obzira na objavljivanje.

Čitanje je za mene: Omiljena aktivnost, učenje i opuštanje, magija za odrasle.

Svojim najvećim profesionalnim uspjehom dosad smatram: Za mene je ogroman uspjeh zadovoljstvo dosadašnjim radom. Sretna sam jer sam uspjela preseliti na papir ono što sam mislila i kako sam to zamislila.

U svojoj bih spisateljskoj karijeri voljela postići: Iskreno, nadam se da se neću opustiti i s vremenom pisati o jedno te istom. Nadam se da ću zadržati znatiželju koju sada imam i proširiti svoj tematski i žanrovski opseg, ali možda i zagaziti u neku drugu formu.

Spisateljski uzor: Ne prestajem govoriti o Luciji Berlin i Alice Munro, a također im se redovito vraćam kao čitateljica. Knjiga koju bi svatko trebao pročitati je: Kvaka 22 Josepha Hellera da se u dobrim životnim razdobljima nasmije, a u teškim poistovjeti i možda utješi.

Knjiga koja me u posljednje vrijeme oduševila: Oduševila me zbirka Nastavi priču, projekt u kojem je sudjelovalo dvanaest naših autorica sa svojim sjajnim pričama. Uz to, roman Ann Patchet Nizozemska kuća, zbirka Korane Serdarević: Gušterov rep i sjajan roman Želimira Periša Mladenka Kostonoga. Otkrivam i književnost za mlade i sve me više oduševljava.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube