GLAZBA

Znate li tko je Jon Batiste, glazbenik koji je ove godine osvojio najviše Grammyja?

Američka ga javnost poznaje kao frontmana benda koji nastupa u talk showu Stephena Colberta, a prethodno je već nagrađen

Kad su u studenom prošle godine objavljene nominacije za 64. dodjelu nagrada Grammy, uz niz očekivanih imena, poput Billie Eilish, Eda Sheerana i Doje Cat, našlo se i ono Jona Batista. I ne samo da se ovaj mladi Afroamerikanac našao u odabranom društvu, nego je osvojio i najveći broj nominacija od svih – u čak 11 kategorija. Nominacije su uključivale prestižne kategorije poput albuma i snimke godine, što nam je bilo sasvim dovoljno da mu još onda odlučimo pružiti priliku i, priznajemo, krenemo slušati na repeat.

A sinoć održana dodjela Grammyja u Las Vegasu potvrdila je njegovu kvalitetu; pobijedio je u kategorijama albuma godine, najboljeg spota, za najbolji nastup američke roots glazbe i pjesmu američke roots glazbe, kao i za najbolju originalnu glazbu za neki vizualni medij. Pa, tko je čovjek o kojem trenutačna bruji cijela glazbena industrija, pitate se, i zašto za njega niste ranije čuli?

Američka ga javnost, naime, poznaje vrlo dobro; sa svojim bendom, Stay Human, nastupa u iznimno popularnoj televizijskoj emisiji Late Night Stephena Colberta. Za svoj je rad prethodno već nagrađen čak i Oscarom, Zlatnim globusom i BAFTA-om, koje je dobio za glazbu u hvaljenom animiranom filmu Soul. Sa spomenutim bendom, koji redom čine njegove kolege s prestižnog Julliarda, izdao je jedan studijski album i dva EP-ja, dok je svoj prvi album, Times in New Orleans, snimio sa samo 17 godina.

Ipak, čini se da bi tek s ovim posljednjim, petim, nazvanim We Are, trebao postati slavan i van granica SAD-a. Ovdje je zanimljivo spomenuti i to da mu niti glazba niti slava zapravo nikad nisu bili strani pojmovi. Rođen je 1986. u Louisiani, kao član glazbene dinastije Batiste, koju, između ostalog, čine jazz i blues velikani Lionel i Milton Batiste (Treme Brass Band, Olympia Brass Band), pa je tako od malih nogu svirao u obiteljskom brendu Batiste Brothers Band te se specijalizirao za piano.

ANGELA WEISS / AFP

Kroz karijeru je surađivao i nastupao s glazbenicima kao što su Prince, Stevie Wonder i Lenny Kravitz, a uz sve to, nosi i titulu glazbenog direktora magazina, odnosno platforme The Atlantic, ali i onu ravnatelja National Jazz Museum u Harlemu. I to još uvijek nisu sva područja njegovog interesa i djelovanja. Tijekom njujorških Black Lives Matter prosvjeda prometnuo se u jednu u vodećih figura, a glazbu je ondje koristio kao instrument koji nosi promjenu i daje nadu okupljenima.

No, neovisno o tome jeste li ostali zatečeni širinom njegovog djelovanja ili ne, savjetujemo vam da si samo pustite neku od pjesma benda Stay Human ili neku od njegovih samostalnih. Ako se odlučite za bend, očekujte punokrvni zvuk jazza i soula u modernijoj varijanti, dok njegov posljednji samostalni album We Are nosi nešto komercijalniji, ali i dalje kvalitetni zvuk jazza, soula, r&b-a, pa i funka. Štoviše, upravo je za taj album izjavio da ga najbolje predstavlja kao umjetnika koji nastoji biti. Pa, iako je u govoru zahvale za album godine rekao da ne vjeruje neki umjetnik može biti ‘najbolji’ u bilo kojoj kategoriji, budući da je umjetnost generalno subjektivna, sinoć je to upravo on, barem prema opipljivim parametrima, doista bio.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube