RODITELJSTVO

Sadržaj omogućava Addiko

Zanimalo nas je koliko džeparca dobivaju današnji školarci. Pitali smo njihove roditelje

Od roditelja smo naučili da je pravilo to da pravila nema. Ako vam je jedno dijete štedljivo, ne znači da će takvo biti i drugo

U redakciji smo nedavno poveli raspravu o tome koliko džeparca treba davati djeci. Na stranu činjenicu da neki od nas ni nemaju djecu, ipak smo došli do nekih zajedničkih zaključaka. Svi smo se složili da djeci treba davati novac jer se tako uče odgovornosti, no nesuglasice su nastale oko toga koliko bi džeparac trebao iznositi. Jedni pamte svoje dvije kune koje su dobivali svaki dan za sladoled poslije škole, drugi su uživali u sendviču, soku, nakon čega bi im ostalo još pet kuna. Kakva je situacija danas, provjerili smo s nekoliko roditelja djece različitih uzrasta.

Matija je počela skupljati plastične boce

Marijan Perković ponosni je otac dvije djevojčice, Mile (9) i Matije (7). Govori nam kako su on i supruga baš prošle godine prvi put pokrenuli temu oko džeparca, i to nakon što su Milini zahtjevi za novcem za sladoled postali učestaliji. Sa suprugom je zaključio da bi 50 kuna moglo biti dovoljno za Miline “kvartovske” potrebe pa su joj jedan tjedan eksperimentalno dali taj iznos. Tad su shvatili da Mila baš ne razumije kako novac funkcionira.

“Dali smo joj 50 kuna koje je trebala imati cijeli tjedan, a ona ih je potrošila u dva dana. Onda je nakon dva dana jednostavno došla pitati može li dobiti novih 50 kuna. A na što ih je potrošila? Pa počastila je ekipu svojim prvim džeparcem. Moram priznati da nam je ipak bilo drago kad smo čuli razlog”, govori Marijan i dodaje kako je mlađa kći Matija karakterno u potpunosti drukčija.

Matija je vrlo pažljiva oko svog novca, a pronašla je i način kako dodatno zaraditi. Matija, naime, skuplja boce. Tata Marijan nam priča da su jučer u reciklažu odnijeli boce koje je Matija skupljala na balkonu, na kojem se više nisu mogli okrenuti od količine boca. Zahvaljujući povratnoj ambalaži koju je predala u supermarketu, Matija je zaradila čak 60 kuna, koje je oprezno spremila u svoju kasicu u koju nitko ne smije gledati.

“Zanimljivo je i to da osim što svaka ima svoju kasicu, imaju i jednu zajedničku, za koju supruga i ja ni ne znamo gdje stoji. U njoj skupljaju novac koji su dobile za rođendane, od bake, djeda i sl., a već mjesecima nam najavljuju da će nam reći što planiraju s njim”, govori Marijan. Priznaje da je nekoliko puta posudio novac od kćeri za kavu i slično jer rijetko kod sebe ima keša, no uvijek je dobio točan rok do kad novac mora vratiti. To uvijek i učini pa nam se pohvalio da kćerima nije dužan ni lipe.

Foto: Mirna Marić

Često pomislim da bih mogla naučiti nešto od kćeri

Ivna Bobanac majka je dvije kćeri, Stele (20) i Petre (12). Govori nam da njezine cure ne dobivaju klasični mjesečni džeparac nego novac dobivaju po potrebi, kad odlaze u kino, na druženja i sl. Petra i Stela zapravo nikad nisu ni tražile džeparac jer su poprilično skromne. “Iako ne vodimo točnu evidenciju koliko im novca dajemo, starija kći dobije oko 400 kuna mjesečno, a mlađa puno manje jer još nije ušla u fazu izlazaka u kino. Ona svoj novac obično troši na grickalice koje kupuje dok se igra u parku ili na putu do škole”, govori Ivna i dodaje kako su njezine kćeri sušte suprotnosti kad je u pitanju novac.

“Starija Stela je iznimno štedljiva i kroz srednju školu smo joj na početku radnog tjedna znali dati 100 kuna koje je raspolagala kroz dane. Pred kraj tjedna bih je pitala treba li joj novca, a ona bi rekla da ima još. Dandanas mi nije jasno kako je to izvodila, ali sada sam, gledajući je kako raspolaže novcem, sigurna da neće biti tip koji će upadati u dugove. Ove je godine prije ljeta i put put radila kako bi si uštedjela za fakultet, a dobila je i svoju prvu karticu, s koje pažljivo troši. No, zna ona sebi ugoditi i dobro se provesti, a da pritom ne ostane švorc. Često si pomislim da bih mogla nešto naučiti od nje”, govori nam Ivna kroz smijeh.

Foto: Marija Gaura

“Petra, s druge strane, sav novac koji dobije čuva u kasici, no on joj puno lakše klizi kroz ruke nego Steli. Petra nije tip koji će dva puta razmisliti hoće li si kupiti sok ili čips na putu do škole. Ako to poželi napraviti, onda je to gotova stvar. Neće ni pomisliti da je istu stvar napravila i jučer i prekjučer i da joj se zalihe smanjuju. Upravo smo u toj fazi kada puno razgovaramo o navikama trošenja i štednji. Savjetujemo joj da prije svake kupnje razmisli koliko joj je još ostalo u kasici”, govori Ivna. Ivna misli da je mlađoj kćeri najveći problem taj što nema jasan uvid u iznos kojim raspolaže, te da nema jasnu sliku kako troši.

”Tu bi joj sigurno pomogla kartica na kojoj bi mogla pratiti svoje troškove. Mislim da kad bi vidjela kako se iznos smanjuje dvaput promislila i donosila racionalnije odluke. No, sve u svemu, zadovoljna sam kako se obje odnose prema novcu, razumne su i spremne na racionalne odluke” zaključuje Ivna.

Ako i vi smatrate da bi kartica mogla biti korisna u educiranju djeteta o važnosti upravljanja novcem, dobra je vijest da Addiko nudi brzo i jednostavno ugovaranje Mastercard® PrePaid Refresh kartice. Ne trebate otvarati tekući račun, a karticu možete nadoplatiti u Addiko poslovnici te putem internet bankarstva ili mobilnog bankarstva Addiko banke. Funkcionira na način da roditelji uplaćuju iznos koji žele, što omogućuje potpunu kontrolu troškova i višekratnu nadoplatu. Karticu bez naknade možete ugovoriti do 30. rujna.

Ella jako voli crtati pa novac troši na nove boje

Maja Matić majka je dvoje djece, Ele (11) i Ivora (4). Govori nam da nemaju stroga pravila kad je u pitanju džeparac koji ona i suprug daju djeci. Ivor je još premalen da bi uopće razumio koncept novca, no ponekad od baka ili djedova dobije nešto kovanica. Taj novac sprema u svoju kasicu, koju mu Maja i suprug planiraju otvoriti jednom kad je napuni do kraja te će mu za taj iznos kupiti igračku ili što si već sam izabere.

“Kćeri također ne dajemo određenu mjesečnu svotu, no otkako je krenula u školu, svaki dan ima pet do deset kuna na raspolaganju. S tim novcem si ponekad kupi gablec za školu, no uglavnom ga potroši na pribor za crtanje jer jako voli crtati, tako da svaku priliku iskoristi za kupnju novih boja i olovaka”, govori Maja i dodaje kako novac Eli daju kad god ona to zatraži, što i nije često.

TMG Creative

“Većinu stvari koje su Eli potrebne, kupujemo suprug i ja kao roditelji. No možda joj uskoro uvedemo mjesečni džeparac, ništa više ni manje od sadašnje svote, ali čisto da vidimo hoće li znati “razvući” taj novac kroz cijeli mjesec”, govori Maja i ističe da Eli nikad nisu branili da sama raspolaže svojim novcem i potroši ga.

“Nismo joj nikada branili da potroši novce koje bi dobila na poklon. Prije par godina bi taj novac potrošila jednim posjetom trgovini s igračkama pa bi joj bilo žao što više nema novaca, a stvari koje bi kupila ionako bi joj ubrzo dosadile. S vremenom se ipak naučila strpljenju i tome da ne potroši sve odmah na istom mjestu, već da malo ostavi sa strane pa nešto sačuva i uštedi tako da ima za nešto veće, bolje ili zanimljivije. Uglavnom je skromna te nema neke posebne zahtjeve”, zaključuje Maja.

Uz isplaćen gotovinski kredit, u Addiko banci do 30. rujna dobivate 500 kn na Mastercard® PrePaid kartici.

Sadržaj nastao u suradnji s Addiko Bank.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube