Relax

Zamolile smo miksologa Marina Nekića da nam da recept za Croktail, jedini koktel koji ćemo piti ovog vikenda

Barmen Marin Nekić osmislio je koktel s hrvatskim sastojcima koji su mnogima omiljeni, a za njega nam je i otkrio recept

Ispijanje hladnog piva, grickanje čipsa ili kikirikija uz utakmicu dok navijete za naše Vatrene svojevrsna je tradicija, ali mi bismo vas potaknuli da probate nešto malo drugačije. Nešto osvježavajuće i posve Hrvatsko. Riječ je o fantastičnom koktelu Marina Nekića, nagrađivanog hrvatskog barmena.

Upravo je on prije 10 godina, došao na ideju osmisliti prvi koktel isključivo od hrvatskih sastojaka te ga nazvao Crocktail. Do sastojaka ovog koktela možete vrlo lako doći te ga tako bez problema pripremiti u kućnoj radinosti.

”Poanta koktela je da prodajemo kulturu u turizmu te da potičemo našu poljoprivredu. Tako taj Maraschino koji je osnova koktela radi se isključivo od višnji iz Zadra, ne možete ih nabaviti primjerice u Austriji. Dakle, bit je da se u koktelu koriste hrvatski autohtoni, lokalni proizvodi”, kaže Nekić.

Prvi hrvatski koktel

Isto vrijedi i za grickalice koje imamo običaj jesti dok ispijamo neki napitak. Zaboravite tako na krekere ili pak čips stranih proizvođača. ”Zašto bismo kupovali i jeli tuđe proizvde kada imamo svoje”, kaže Nekić koji nam je dao odličnu preporuku što grickati uz njegov koktel.

”Možete jesti svježe smokve kada je sezona, arancini koji se uzgajaju samo u Splitu, smokve koje dolaze iz zaleđa Splita, smokvenjak il limuncin”.

Marin Nekić, svoju je ideju razvijao nekoliko godina. Nije htio kombinirati namirnice i napitke drugih zemalja, nego isključivo domaćih. Htio je napraviti piće po kojemu će Hrvatska biti prepoznatljiva, i možemo reći da je u tome i uspio budući da je o njegovom koktelu pisao i Daily Mail. Stopio je sve sastojke u jedno te je tako nastao Crocktail.

Trudio se koristiti isključivo hrvatske namirnice

Goran Jakuš/PIXSELL

“Mo​gu reći da sam inspiraciju i ideju ​za kreiranje Crocktaila ​davno ​’​zapečatio​’​ u rodnom kraju babe i dida​. ​ ​Naime, djetinjstvo sam proveo ​u​​ Selinama podno Velebita​ gdje je bio običaj uz likere i rakije​, gostima ponuditi i ​suhe smokve, bajame​ ili smokvenjak. ​ Crocktail je simbioza lokalnih običaja, tradicije, izvornih namirnica i jedinstvenosti naše kulture​”, s ponosom priča Nekić.

Zadarski Maraschino piće je s najdužom tradicijom u Hrvatskoj te ga je Marin odlučio upotrijebiti za osnovu prvog hrvatskog koktela. Dodao mu je još sok od višnje i sok od limuna te ukrasio arancinima, tradicionalnim dalmatinska slatica od narančine kore.

”Okarakterizirao bi ovo piće kao doživljaj običaja, tradicije i bogatstva okusa u jednoj čaši”, kaže Marijan koji nam je i otkrio recept za ovaj prvi pravi hrvatski koktel kojeg možete ispijati dok navijati za našu reprezentaciju.

CROCKTAIL RECEPT:

Sastojci:

5CL Zadarski Marashino

3CL Sok od višnje Maraska

3CL Svježi sok od limuna

Naribana kora od naranče

Suhe smokve i bosiljak

Čaša

Priprema:

U čašu za Crocktail naribati koru od naranče da pusti svoja esencijalna ulja. Nakon toga ubaciti drobljeni led, preko kojeg se prvo ulijeva Marashino, svježi sok od limuna i sok od višnje. Sastojke promiješati sa žlicom. Dekorirajte suhim smokvama i bosiljkom.