INTERAKTIVNA IZLOŽBA

#zamislibebinsvijet

Sadržaj omogućava Pampers

Saznajte zašto je interaktivna izložba u Muzeju iluzija pobudila interes Zagrepčana, a na kraju članka zaigrajte kviz i osvojite poklon paket

“Moje dijete je moj cijeli svijet!”, nemalo puta izgovorili su roditelji. I baš zato dolaskom prvog djeteta u obitelj, roditelj shvaća odgovornost koja leži u njegovim rukama. Želi učiniti svijet boljim za svoju bebu, ali time neposredno čini svijet boljim i za sve ostale. Kao pojedinci, roditelji svaki dan čine male korake ka boljem sutra. No, veća odgovornost pripada tvrtkama i stručnjacima. Zato je Pampers zakoračio ka održivoj proizvodnji te prepolovio težinu pelene, a time i cjelokupnog otpada.

Značajna je to informacija ako spomenemo i činjenicu da roditelji dijete premotaju čak 4500 puta u prve tri godine djetetova života. Ova je zanimljivost iznenadila i roditelje koji su sudjelovali na otvorenju interaktivne izložbe “Zamisli bebin svijet” u zagrebačkom Muzeju iluzija. Izložba traje do 5. prosinca te pokazuje kako bebe vide svijet, a kroz jedinstveno VR iskustvo posjetitelji mogu doživjeti bebin razvoj u prvoj godini života, i to iz bebine perspektive. Anita Dujić Broadfoot, Korana Gvozdić i Mario Petreković tom su prilikom podijelili s nama svoja razmišljanja.

Anita Dujić Broadfoot o trudnoći

Najzanimljiviji dio izložbe Aniti Dujić Broadfoot bilo je VR iskustvo. “Uspjeli su staviti bebinu prvu godinu u samo dvije minute. Koliko god kao roditelj čitaš o razvoju bebe, o tim prvim mjesecima ne možeš stvari toliko vizualno zamisliti koliko to taj video prikazuje. Zapravo gledaš video bebinim očima. Zaista fascinantno,” kazala je oduševljeno. 

Aleksandar Selak

Koliko su bebama bitni roditelji, toliko bi trebali biti bitni i društvu. “Imala sam problema s išijasom dok sam bila trudna, tako da sam jedva hodala i bilo mi je strašno teško. Mi jesmo trudne, nije to kao da si bolestan, ali mislim da bi trebala biti neka doza empatije, suosjećanja i razumijevanja. Jer kad maleno dijete od godinu dana plače i vrišti, ne možeš ga umiriti i najmanje što možeš učiniti je dati prednost mami u toj situaciji. Mislim da smo kao društvo malo zakazali. To je moje iskustvo”, prisjetila se trudnoće Anita.

Korana Gvozdić o prvim bebinim mjesecima

Svoje oduševljenje viđenim nije krila ni Korana Gvozdić: “Super mi je ideja da se stavimo, na ovih 12 dana koliko traje izložba, u bebine cipelice, da lakše razumijemo vlastitu bebu dok ona ne može još artikulirati neke stvari riječima, dok su to neki čudni zvukovi koje pokušavamo detektirati ili ih sami tumačimo onako kako se nama čini da je najbolje. Prvih par mjeseci dijete jedva vidi neke konture i sve mu je crno-bijelo. Nekako uhvatiš tu informaciju u trudnoći. Znam da su se sve te informacije počele probijati do mene kad sam ostala trudna”, prisjetila se Korana.

Na pitanje kako učiniti svijet boljim za bebe, Korana je odgovorila: “Za stvoriti bolji svijet potrebna je tolerancija u svakom pogledu, i u odraslom i u bebinom svijetu. Mislim da nam kao naciji toga kronično fali”.

Mario Petreković o vrijednosti edukacije

Mario Petreković osvrnuo se na to koliko je lako usvajati informacije kroz interaktivnu izložbu. “Ovo je jedna nenametnuta edukacija. Edukacija, po mom mišljenju treba biti prije svega igra i onda svi lakše upijemo informacije. Mislim da treba biti prisutan uz dijete, osobito u prve tri godine. Svi mislimo “Ma, dobro, dijete ne zna tko sam”. Nije tako. Ja vjerujem u kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom u prve tri godine, ali i kasnije. Moje dijete već sad kaže tata, a nema ni godinu dana. To je to, ona sve shvaća, a ti si sretan jer si odabran. Djetetov osmijeh te čini još mlađim. Zapravo, mi se pomlađujemo s djecom. Ako im se priklonimo i pratimo ih, a ne namećemo im kao što su nama nametali”, smatra Mario.

Podijelio je i riječi ohrabrenja za novopečene roditelje: “Treba proći strah. Većinom se bojimo svih novih stvari, bojimo se beba, bojimo se primiti ih, bojimo se da nešto ne pukne. Strah je svugdje prisutan i stalno nam dolazi kao iz jedne neprekidne ozonske rupe, njega se trebamo riješiti” zaključuje Mario.


Riješite kviz i osvojite Pampers poklon paket

Mislite da dovoljno poznajete bebin svijet? Sudjelujte u kratkom kvizu i otkrijte je li to zaista tako. Na zadnjem pitanju čeka vas i nagradni zadatak, a tri najkreativnija odgovora Pampers nagrađuje poklon paketom.
Prikaži rezultate

O bebama ipak znate premalo. Možda još nemate iskustva, ali informacije o početku ljudskog života bitne su i odraslima. Zato učite kroz zabavu i posjetite interaktivnu izložbu Pampersa "Zamisli bebin svijet" u Muzeju iluzija. Izložba traje do 5. prosinca 2021.

Znate dovoljno bebama, no uvijek ima mjesta za napredak! Možda rupe u znanju popuni iskustvo, a možda istraživanje bebina svijeta. Najlakši način kako to napraviti je da posjetite interaktivnu izložbu Pampersa "Zamisli bebin svijet". Izložba traje do 5. prosinca 2021.

Čestitamo, vi znate gotovo sve o bebama! Većinu informacija o njima imate u malom prstu, a sada imate priliku dodatno istražiti bebin svijet. Posjetite interaktivnu izložbu Pampersa "Zamisli bebin svijet" u Muzeju iluzija i prisjetite se kako je biti beba. Izložba traje do 5. prosinca 2021.


Pravila nagradnog natječaja

Pobjednici nagradnog natječaja su: Slaven Vincetić, Roža Kljaić i Iva Gusić