GASTRO

Za vikend možete otići na ručak ili večeru u Pod Zidom. Ponovno su otvoreni i evo što sve nude

Na čelo restorana stigao je novi chef, Matija Pavlic

Goveđi obrazi
FOTO: pod zidom

Na čelo restorana stigao je novi chef, Matija Pavlic

Za kraj tjedna donosimo lijepe vijesti za sve zagrebačke gastronomske entuzijaste. Bistro Pod Zidom ponovno je, nakon višemjesečne pauze otvoren za goste, a spremili su i niz noviteta. Prije svega, na čelo je kuhinje došao mladi chef Matija Pavlic, koji je zanat brusio u prestižnom londonskom restoranu u The Ledbury (dvije Michelinove zvjezdice) i dubrovačkom 360 (jedna Michelinova zvjezdica). Kako doznajemo, na meniju s kojim se predstavlja publici nalaze se ekološki uzgojene namirnice od malih dobavljača iz okolice Zagreba.

Juha od gljiva i kestena

“Želimo podržati male dobavljače i publici ponuditi vrhunske, ali ponekad teže dobavljive namirnice koje se mogu pronaći u blizini Zagreba, poput turopoljskog tartufa i janjetine sa Žumberka”, stoji u službenom priopćenju za medije. Na novi je jelovnik, naime, uvrstio njoke sa žumberačkom janjetinom, dry-aged zagorsku patku i biftek s turopoljskim tartufom. Mladi je chef naglasio i da sve komponente rade sami, uključujući i ajvar, te naglasio da po pitanju namirnice ne rade kompromis. U fokusu hrane će mu, dakle, biti vrhunska namirnica i organska proizvodnja. Neka od jela koja ćete ondje moći probati tako uključuju njoke sa žumberačkom janjetinom, dry-aged zagorsku patku, biftek s turopoljskim tartufom, ali i klasici ovog bistroa, sporo kuhani goveđi obrazi i tatarski biftek.

Juha od gljiva i kestena

Zanimljivo je spomenuti i situaciju s vinom. Iako je Pod Zidom uvijek slovio kao mjesto sjajne vinske ponude, u novu sezonu ulaze jači nego ikad prije, sa snažnim adutima iz domena organskih i biodinamičkih vina. “Organska vina u posljednjih nekoliko godina osvojila su svjetske metropole poput Kopenhagena, Beča, Pariza, Berlina, Singapura, New Yorka… Od samog otvorenja i naše prve vinske liste velik su značaj imala organska vina. Sada smo tu ponudu dodatno obogatili. Vina su fantastična, a neke od tih etiketa piju se i u poznatim restoranima poput Nome”, rekao je Borna Janeš, vlasnik Pod Zidom Bistroa. Fokus nove vinske liste je i na bogatoj selekciji vina manjih vinara s obližnje Plešivice, iz Zagorja, Međimurja te Moslavine, od kuda stižu i Pod Zidom vina koja nastaju u suradnji s vinarom Kosovcem.

Burrata

Jesenski agnolotti
Njoki s janjetinom
Risotto s kvarnerskim škampima
Knedla od buče
Dry aged zagorska patka
Goveđi tartar
Jadranski gof
Biftek s turopoljskim tartufom
Tatine (desert s jabukom i orasima)