VIJEST

Za nekoliko dana otvara se šibenska tvrđava sv. Nikole. Do nje se može doći isključivo brodom

15. lipnja u Šibeniku se konačno otvara Tvrđava sv. Nikole, a svoj posjet i vođenu turu već sada možete rezervirati online

Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku, jedinstvena je renesansna građevina venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine. Izgrađena je na otočiću Ljuljevcu, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole po kojem je dobila ime, a 15. lipnja konačno se otvora za javnost. Šibenčani su na nju posebno ponosni jer je 2017. godine upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća”.

Naime, dvije godine bila je zatvorena kada su na objektu bili izvršeni građevinski radovi na čišćenju objekta, ali i nužna sanacija za sigurnost posjetitelja. Uz to, sanirano je i brodsko pristanište, a ovim potezima stvoreni su preduvjeti za otvaranje tvrđave. No, pravi posao obnove tek slijedi.

“Naš konačni cilj je potpuno revitalizirana, uređena i obnovljena tvrđava svetog Nikole koja će tijekom sezone biti otvorena za posjetitelje. To zahtjeva ogroman trud, mukotrpan rad i kontinuirane napore u osiguravanju financijskih izvora. No, jednom kad završimo ovaj naš životni projekt, budućim generacijama ostavit ćemo restauriran, izvorno očuvan i dostojanstveno predstavljen UNESCO-ov spomenik po kojem će grad Šibenik i Šibensko-kninska županija biti prepoznatljivi u cijelom svijetu”, istaknuo je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, piše Vizkultura.hr.

Kako stoji na službenoj stranici tvrđave, radi zahtjevnih restauratorsko-konzervatorskih radova, za sada je moguć prilaz isključivo morskim putem, brodom u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, što cijeloj avanturi vjerujem daje i posebnu čar.

Ako se pak odlučite za posjet, zanimat će vas i da brodska vožnja započinje na šibenskoj rivi prema unaprijed utvrđenoj satnici, na relaciji od mula Krke do Tvrđave sv. Nikole i traje svega dvadesetak minuta. Tijekom vožnje kroz Kanal sv. Ante, posjetitelji će moći upoznati povijesne i prirodne znamenitosti dijela značajnog krajobraza Kanal-Luka u Šibeniku. Predviđeno trajanje razgledavanja Tvrđave sv. Nikole je oko 45 minuta. Posjetiteljima će biti na raspolaganju i audiovizualni višejezični mobilni vodiči sa slušalicama, preko kojih će na točno određenim točkama dobiti informacije o lokalitetu. Na povratku s Tvrđave sv. Nikole, posjetitelji će uživati i u pogledu te će moći iskoristiti vrijeme za fotografiranje panorame grada Šibenika i Kanala sv. Ante.

U cijenu, koja za odrasle iznosi oko 130 kuna, uključeni su prijevoz brodom, ulaznica na tvrđavu, pratitelj na brodu i tvrđavi te razgledavanje Tvrđave sv. Nikole, a više o svemu možete doznati ovdje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba