ROBOVI I GOSPODARI

Urednica brazilskog Voguea odstupila s pozicije nakon optužbi za rasizam. A samo je slavila 50. rođendan

Modna urednica brazilskog izdanja časopisa Vogue rođendanskom proslavom šokirala svijet

Možda se sjećate stiha iz Madonnine pjesme Voices koji kaže “Who si the master and who is the slave?” ili popularne Master and Servant benda Depeche mode? Sve je super kada je smješteno u neki drugačiji kontekst od stvarnog života u kojem postoje gospodari i sluge ili robovi. Čini se da to nije pretpostavka kojom se vodila, sada bivša modna urednica brazilskog izdanja časopisa Vogue Donata Meirelles, kada je za proslavu svoj jubilarnog rođendana odabrala baš tu temu.

Na fotografijama objavljenih s njezine zabave, Meirelles je sjedila u raskošnoj stolici okruženoj s četiri crnkinje koje su nosile odjeću sličnu tradicionalnoj odjeći brazilskih robinja. Ostali gosti također su se fotografirali u sličnim pozama čime se dalo naslutiti kako je modna urednica odabrala jako neobičnu temu za zabavu, posebice ako uzmemo u obzir da živimo u 2019. godini i da je rasizam još uvijek svakodnevni problem.

Većini ova vrsta zabave baš i nije sjela, a dan nakon, Meirelles se ispričala, pišući da nikada nije namjeravala nikoga uvrijediti, te da je događaj trebao približiti tradicionalnu bahijansku kulturu. Međutim, nakon tjedna prepunog kritika, Meirelles je objavila svoju ostavku, a uskoro se izjasnilo i uredništvo časopisa te su se dodatno ispričali te dodali kako duboko žale zbog toga što se dogodilo.

View this post on Instagram

Em relação às manifestações referentes à festa de 50 anos de Donata Meirelles, a Vogue Brasil lamenta profundamente o ocorrido e espera que o debate gerado sirva de aprendizado. Nós acreditamos em ações afirmativas e propositivas e também que a empatia é a melhor alternativa para a construção de uma sociedade mais justa, em que as desigualdades históricas do País sejam debatidas e enfrentadas. Em busca da evolução constante que sempre nos pautou, aproveitamos a reflexão gerada para ampliar as vozes dentro da equipe e criar, em caráter permanente, um fórum formado por ativistas e estudiosos que ajudarão a definir conteúdos e imagens que combatam essas desigualdades.

A post shared by Vogue Brasil (@voguebrasil) on

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba