STREET ART

Upoznajte Amerikanca hrvatskih korijena koji je ovog ljeta oslikao Zagreb i Opuzen

Ovo ljeto kroz Zagreb prošlo je mnogo umjetnika. Neki su nam pobjegli, a neke smo uspjeli uhvatiti za razgovor. Anthony Brooks je jedan od njih

Ljeto je pravo samo ako je na moru, to tvrde oni koji ga nisu proveli u Zagrebu koji ljeti ima stvarno bogat program, cool mjesta i ono što je najbolje cool ljude koji ga posjećuju. Nakon što smo upoznale svirača violine čija nas je glazba zavela, u grad je stigao Anthony Brooks. Nismo ga stigle uhvatiti na kavi jer je samo protutnjio kroz grad, ali nam je ostavio trag da mu se javimo.

Anthony je do prije tri godine živio u Americi koju je napustio kako bi putovao i radio. Znao je da u obitelji ima srpsko-hrvatske korijene pa je Beograd bio logičan izbor da malo istraži njezinu povijest. Ispostavilo se da su njegovi korijeni kombinacija Bihaća i Novske, ali je ipak ostao u Beogradu.

TRI GODINE NA BALKANU

“Prošlo je gotovo tri godine i Balkan me stvarno inspirira za stvaranje murala. Život u Beogradu je dobar, a kreativnost i odlučnost su bitne kako bi ideje navirale.” Dodaje kako nekad može biti i teško, jer si mnogi ne mogu priuštiti umjetnička djela, tako da je mnogo murala izradio o svojem trošku pa stanarinu plaća nekim drugim radovima kao što su ilustracije. To se polako mijenja, jer se sve više počinje cijeniti njegov rad, a za umjetničku scenu kaže kako je generalno dobra s povremenim problemima vezanih za organizaciju ili nedostatak podrške. Radovi ovdje su razlog zbog kojeg je počeo slikati, tako da to može pripisati lokalnim umjetnicima kao što su TKV, Artez i Zez.

View this post on Instagram

Last week, on my way to Zagreb from Opuzen, I got the chance to do another painting. At 20m (65ft) long and 3m (10ft) tall, it was a bit daunting at first. Not to mention the crazy sun… But the place itself was beautiful, overlooking the sea and the hostel that I painted on was amazing. I painted for just over 4 days (working half-days since the midday sun was unbearable) and finished this just in time to leave to paint more in Zagreb. The idea behind it was stemming from a creation of mine from last year. Using a fish head with some arugola to create some sort of delicious hybrid. Since Dentex is a local fish in the area that I was painting, I chose it as my reference. The imagery itself is simply a product of my mind and the ridiculousness that ensues when I'm bored. I decided to turn that crazy idea into something beautiful for the people of Marušići (and the guests of @HostelDalmatia) to enjoy.

A post shared by Anthony Brooks (@anthonybrooksart) on

Ovo mu je bio prvi dovoljno dug posjet Zagrebu kako bi uspio nešto vidjeti, zadnji put je, kaže, samo prošao kroz njega. “Sviđa mi se ono što sam vidio, sam po sebi ima puno boja i života, bio sam sretan što mu mogu pridonijeti svojim radom. Jedan dan sam proveo slikajući Art park, a već drugi dan sam slikao s nekom drugom ekipom. Treći dan sam istraživao grad i pokušavao doživjeti taj osjećaj arhitekture i ljudi.” Dodaje kako će se sigurno vratiti uskoro.

U OPUZENU JE VEĆ KAO DIO OBITELJI

View this post on Instagram

For my second year at festival @zen_opuzen , I got the chance to go and do something a little different than normal. I tend to stay away from doing fully human figures because I want the imagery to be relatable for everyone without any prejudice. Hence the animal faces rather than one with a specific hair, skin, or eye color. The pose is generally left to speak for itself and that's that. This time was a bit different. I spent so long working on several sketches (sorry and thanks for working with me on this, Josip & Giovanni) and finally decided against using an animal head. I don't want to be limited to just that, the same as I don't want to paint only men in suits. The imagery was strong and the relationship that it formed with the building was amazing. So I left it and tried something new. I'm really glad that I did and the reactions of the people in the apartments around were a fantastic sign that it was well-received. Anyway, enough words. Thanks again to Festival Zen Opuzen and the city of Opuzen for an amazing time and a great wall to paint. 🙂

A post shared by Anthony Brooks (@anthonybrooksart) on

Već drugu godinu je gost projekta Art Festival Zen Opuzen koje je ujedno i jedno od prvih mjesta na kojem je naslikao mural i sretan je da su ga pozvali i ove godine. “To mi je kao obitelj i htio sam naslikati nešto što će svakodnevno veseliti ljude koji ondje prolaze i gledaju u to.” Samo u lipnju je oslikao pet murala i sada je na putu za Bor, mjesto u Srbiji gdje će napraviti još jedan. Nakon toga planira u Sofiju, i nada se putovanju po Europi. “Moja partnerica ima inicijativu promovirati umjetnike Istočne Europe pa ću sigurno raditi neke intervjue za njezin podcast i planirati projekte koji bi ih okupili u Španjolskoj negdje u rujnu. Ništa nije sto posto sigurno u ovom trenutku, ali sve se lagano planira.” Ovo su radovi koje je ostavio u Art parku na Ribnjaku.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube