VODIČ

U veljači nas u kazalištima čekaju uzbudljive premijere. Imamo vodič

Kerempuh, Komedija, ZKM, Teatar Exit i HNK

Ako volite pogledati dobru kazališnu predstavu sigurno će vas zanimate premijere koje će se uskoro prikazati. Zagrebačko kazalište mladih najavilo je čak dvije nove predstave od koji je jedna Halo, halo, ovdje radio Zagreb te dvostruka predstava u režiji Olivera Frljića koji nakon četiri godine ponovno režira u Hrvatskoj. Ako ste raspoloženi za balet, u HNK vas čeka Giselle, a u Kerempuhu će vas možda nasmijati predstava Razbijeni vrč. U nastavke saznajte kad što igra.

Halo, halo, ovdje Radio Zagreb

Gdje: Zagrebačko kazalište mladih
Kada: premijera predstave 1. veljače u 20 sati, drugi termini su 2., 15., 16., 17. i 18. veljače u 20 sati
Cijena ulaznice: odrasli 60 kuna, učenici, studenti, umirovljenici 40 kuna

Halo, halo, ovdje Radio Zagreb, najpoznatije su riječi u radijskom eteru na hrvatskom jeziku. Svakog 15. svibnja one se ponavljaju, a to je dan koji obilježava početak emitiranja Radio Zagreba. To je bilo davne 1926. godine, a danas malo njih zna da ta snimka nije autentična i da je prve riječi tada izgovorio muškarac, direktor radija. Nekoliko desetljeće kasnije njegove riječi snimila je Božena Begović. Ona je bila jedna od najsvestranijih i najslobodnijih stvarateljica s početka 20. stoljeća, a predstava će otkriti više.

Braća Karamazovi i Braća Karamazovi II

Gdje: Zagrebačko kazalište mladih
Kada: premijere predstava 26. i 27. veljače
Cijena ulaznice: svaka je 150 kuna

Suvremena obrada klasika ruske književnosti u interpretaciji Olivera Frljića moći će se pogledati kroz dvije predstave. U dosadašnjim kazališnim adaptacijama ovoga romana često se izostavljao odnos brata Aljoše s dječacima koji dolaze iz nižih socijalnih slojeva. U ovoj obradi tom će se odnosu posvetiti jednaka pažnja kao i odnosu braće Karamazovi i njihova oca. Ako pogledati samo prvu predstavu dobit ćete zaokruženu, ali tek djelomičnu priču. Za cjelovitu sliku predlažu se oba komada.

Razbijeni vrč

Gdje: Kazalište Kerempuh
Kada: premijera predstave 25. veljače u 20 sati, drugi termin je 26. veljače u 20 sati
Cijena ulaznice: 90 kuna

U Kerempuhu vas očekuje premijera predstave Razbijeni vrč njemačkog dramatičara Heinricha von Kleista koji progovara o problemu korupcije i razočarenju u sudski proces. Predstava kroz niz situacija pokazuje kako se nemoral uvukao u sudstvo. Vidjet ćemo kako svaki problem može biti riješen ako imate dubok džep, ali i kako se raspetljavaju krakovi korupcijske hobotnice.

Četiri Zagrepčanke i statičar

Gdje: Klub kazališta Komedija (Cesarčeva 2)
Kada: premijera predstave 28. veljače u 20 sati
Cijena ulaznice: 70 kuna

View this post on Instagram

A post shared by Kontesa / Kazalište Komedija (@clubkontesa)

Još jedan cabare Ivana Lea Leme kojega možete pogledati u clubu Kontesa. Ovog puta ispreplitat će se melodramatične priče s energičnim songovima. U životu likova događaju se drastični prevrati i živčani slomovi. U tom ciklusu predstava žele se rasvijetliti stranputice patrijarhalne (ne)kulture te načini izlaska iz situacija koje se izgledale nerješive. Ovaj će cabaret za razliku od svojih prethodnica biti smješten u Zagreb i nadovezat će se na tradiciju cabareta ovog grada. U predstavi će se moći čuti urbani zagrebački žargon koji varira od kvarta do kvarta, od miljea do miljea.

Realisti

Gdje: Teatar Exit
Kada: premijera predstave 29. siječnja u 20 sati
Cijena ulaznice: odrasli 75 kuna, učenici, studenti, umirovljenici 55 kuna

U ovoj predstavi Teatra Exit progovara se o fenomenu realityja koji postaju stvarniji od vijesti. Žele nas uvjeriti da možemo ostvarivati svoje snove bez imalo uloženog truda ili resursa bilo koje vrste. Predstava Realisti želi kroz parodiju i glazbene komentare progovoriti o kaotičnoj realnosti i apsurdnostima vremena u kojem živimo. Adaptiran tekst samo je polazište dok će svaki član autorskog tima uz sudjelovanje samog autora dati svoj pečat predstavi.

Giselle

Gdje: Hrvatsko narodno kazalište
Kada: premijera baletne predstave 19. veljače u 19.30 sati, drugi termini su 22., 24. i 28. veljače u 19.30 sati
Cijena ulaznice: 90, 120, 135, 160 kuna

Baletna predstava Giselle koju mnogi smatraju kraljicom romantičnog baleta značila je početak novoga puta u razvoju klasičnog baleta. Priča je to o nesretno zaljubljenoj i prevarenoj mladoj seljančici koja se nakon što joj zbog ljubavi pukne srce pridružuje vilinskome svijetu. U njemu pored nje obitavaju bivše zaručnice koje su umrle prije negoli su zadovoljile svoju strast za plesanjem. Koreograf i redatelj predstave je José Carlos Martínez.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube