Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

GASTRO

U Roots baru imaju slane i slatke novitete na meniju, a od jednog doslovno trne jezik. Isprobale smo ih

Isprobale smo par ukusnih recepata u Roots baru i saznale o tematskim večerima koje organiziraju

Prije pola godine otvorio se Roots – juice and cocktail bar u samom centru Zagreba, u Tomićevoj ulici. U ovih šest mjeseci odlično su poslovali i uspjeli se popeti na zadivljujuće prvo mjesto u popisu barova u Zagrebu na Trip Advisoru te na drugo mjesto na popisu restorana. To su uspjeli neprestanim radom, slušanjem gostiju, ali i novitetima koje uvode. Posjetile smo ih i u razgovoru s Tomislavom Perkom i Dagmar Matijević-Klobučar saznale o čemu se točno radi.

Jedan bar, dva različita koncepta

Borko Vukosav / Telegram

Roots je istovremeno kafić koji nudi doručke, kave i koktele uz poseban koncept koji nam je Perko objasnio kao nešto potpuno inovativno u Europi, ali i šire. “Mi smo, koliko smo istraživali, jedini u svijetu koji imamo bar s dva koncepta koji se potpuno razlikuju jedan od drugog. Imamo jutarnji koncept nakon kojeg mijenjamo izgled šanka i pretvaramo se u koktel bar. Mijenjamo osvjetljenje, glazbu, odjeću konobara i menije.”

Za vrijeme jutarnjeg koncepta na meniju se nalaze razni prirodni sokovi, milkshakeovi, tostevi, salate i smoothieji, dok u večernjem nude zanimljive koktele i zalogaje poput plata s hrvatskim proizvodima i raznim tapasima. Sve napitke od svježeg voća pripremaju na licu mjesta, kao i bademovo i lješnjakovo mlijeko. Koriste većinom sezonske namirnice koje dobivaju od lokalnih OPG-ova, a svaki dan su i na Dolcu. “Trudimo se biti što više osviješteni prema hrvatskom gospodarstvu, a i pokušavamo biti zero waste. Od naših zdjelica, slamki i ostalih stvari ništa nije od jednokratne plastike.”, govori nam Tomislav. Jedan od noviteta na jutarnjem meniju su novi smoothie bowlovi – Snow White  i Green Mile te veganski noodlesi koje smo isprobale.

Snow White

Vjekoslav Skledar

U Snow White smoothie bowlu nalaze se banane, badem, kokos, kondenzirano mlijeko i domaća granola, a okus podsjeća na Raffaelo. “Ovo je zapravo kao zdravi Raffaelo, nekome možda najdraži desert, samo u zdravom obliku. Gore stavljamo čokoladice koje sami radimo, kao i svoje mlijeko od badema i lješnjaka, a uskoro ćemo u ponudi imati i kokosovo i zobeno.” objašnjava Dagmar.

Green Mile

Vjekoslav Skledar

Green Mile je tropsko i zdravo osvježenje za ove hladne dane. U njemu se nalaze ananas, mango, papaja i baby špinat, a gore je posipana i pelud. “Zeleni je poseban u tome što u njega uopće ne ide mlijeko, u potpunosti je veganski i jako je svjež.” Cijena za sve smoothie bowlove je 44 kune.

Veganski noodlesi

Vjekoslav Skledar

Veganski noodlesi rade se od sirove tikvice i mrkve uz sirovi pesto od avokada, indijskih oraščića, bosiljka i malo maslinovog ulja uz koji dodaju cherry rajčice. “Za ovaj recept koristimo bučine i suncokretove sjemenke od domaćeg proizvođača koje su potapane u slanu vodu i sušene na vrućem zraku pa nema ulja.” Cijena je 48 kuna.

How yes no koktel

Vjekoslav Skledar

Osim par noviteta s jutarnjeg menija, morale smo isprobati i njihov signature koktel koji je jedan od njihova četiri nova koktela. Najinteresantniji je ‘How yes no’ to jest, ‘Kako da ne’ kojeg rade od vlastite infuzirane tekile s bijelim čajem, agavinog sirupa, svježeg soka od limete i tonika. Ono što koktel čini zaista posebnim je mali cvjetić koji dobivate uz koktel.

“Radi se o buzz button ili electric daisy cvjetiću koji poslužujemo uz uputu da se pojede prije nego se konzumira koktel. On napravi mali kaos u ustima. Većini ljudi se sviđa, ali svi se slažu da je zbilja unikatno iskustvo.” I zaista jest. Sam cvjetić je malo gorak, ali već nakon par sekundi počnete osjećati trnce u ustima i jeziku koje smanjuje jedino gutljaj koktela. Cijena je 54 kune.

Trenutno rade i na zimskom meniju za Advent, organiziraju Vinske srijede i Bar Takeovers, a od idućeg tjedna počinju s Mamačkim večerima koje su rezervirane samo za žene. Održavat će se utorkom u kasnijim satima, a u ponudi će biti posebno osmišljeni kokteli i pića uz promotivne cijene.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba