TEST

Testirali smo biljne burgere iz dućana. Jedan nas je totalno osvojio okusom

U potrazi za brzim i finim ručkom, u redakciji smo isprobali tri biljna burgera iz supermarketa. Dojmovi su ujednačeni i poprilično iznenađujući

FOTO: Sandro Lendler

U potrazi za brzim i finim ručkom, u redakciji smo isprobali tri biljna burgera iz supermarketa. Dojmovi su ujednačeni i poprilično iznenađujući

U redakciji je hrana jedna od tema kojoj se uvijek pristupa poprilično pasionirano (u vrijeme ručka rasprave dosežu jedan sasvim novi level). Vode se žustre polemike o najboljoj pizzi, sushiju ili burgeru u gradu. Budući da su rijetki organizirani i uvijek nose ručak od kuće, dostava ili jednostavna jela koja se mogu brzo pripremiti u našoj kuhinji najčešći su izbor. Jednog ponedjeljka, kolegica je cijelo jutro, totalno pasionirano, pričala o burger partiju koji je za vikend organizirala s prijateljima.

Budući da je s tolikom strašću pričala o biljnom burgeru koji je donio njezin prijatelj, te da je Plant based u posljednjih nekoliko godina sve popularniji oblik prehrane, a mi baš gladni, pala je odluka – uzet ćemo tri biljna burgera i isprobati. A da bi test bio što vjerodostojniji, prijeki sud pao je na kolege koji su zagriženi mesojedi, pravi gurmani spremni za ekperimentiranje, jer – zašto ne?

Sandro Lendler

Od njih uglavnom možete čuti kako nema tice do prasice i da je riba najbolji starter za dobar odrezak. Izazov prihvaćen. Obišli smo okolne trgovine i u redakciju u roku od samo pola sata donijeli tri biljna burgera, peciva, malo luka, rajčice i da stvar bude baš onako kako se šika – Planet of plants, veganski umak s vlascem, đumbirom, kuminom i kurkumom.

Onako na brzinu, izbor je pao na tri varijante – burger na bazi pšeničnih bjelančevina, onaj na bazi proteina graška te jedan na bazi bjelančevina soje i pšenice. Brzina pripreme svima im je zajednički nazivnik – najduže se sprema naš treći izbor, burger na bazi bjelančevina soje i pšenice sprema 12 minuta, dok je za pripremu prva dva dovoljno tek četiri minute.

Sva tri pripremili smo s istim dodacima i istim umakom (luk, zelena salata, rajčica i Planet of plants umakom) čisto da isti bi utjecali na sveukupni dojam. Ono što oduševljava je priprema koja se bazira na tri jednostavna koraka – zagrijati tavu, pržiti s obje strane i servirati. Idealno kada ste u stisci s vremenom ili kad nemate ideju što biste spremali.

U samo 20-ak minuta sva tri burgera našla su se na stolu. Već tijekom pripreme miris koji se širio redakcijom naslućivao je kako je pred nama pravi gastro izazov. Veliki je plus što nije bilo nimalo neugodan ni težak, dapače – mamio je na kušanje.

Sandro Lendler

Tijekom testa krenula je rasprava, između zalogaja padali su komentari – ovaj mi je gumenast, ovaj mi preumjetan, ovaj je skroz doobar… Bez imalo premišljanja, titulu najsočnijeg ponio je Planet of Plants burger na bazi proteina graška koji je na tržište lansiran sredinom lipnja. Kao jedan od sedam proizvoda prve hrvatske plant based linije koja je nastala u suradnji Zvijezde i PIK Vrbovca, dosta možemo reći kako je ovaj biljni burger dostojna zamjena mesu. Fina, rahla smjesa primamljivog okusa i mirisa ničime ne zaostaje za onima kod mesnih burgera.

Sočno meso Planet of plants burgera pomno je pripremljeno od proteina graška i namirnica 100% biljnog podrijetla. Bogato je vlaknima, proteinima i omega 3 masnim kiselinama, a ne sadrži ni soju ni gluten. Burger pun okusa može se uz vrlo malo ulja spremati na tavi ili pak na roštilju. Sve u svemu, zaslužio je čistu desetku i doista možemo reći da će ga zavoljeti i oni koji nužno nisu vegani ili vegetarijanci. Da, dobro ste pročitali.

Sandro Lendler

Iako bi većina ljudi rekla kako je biljni burger svetogrđe, ne bismo se složili. Kod plant based koncepta prehrane povoljan utjecaj na zdravlje samo je jedan od benefita koji mu idu u prilog- ovaj način prehrane planetarnu popularnost gradi na očuvanju okoliša, smanjenju globalnog siromaštva i zaštiti životinjskog svijeta. A kad svemu tome dodamo racionalno korištenje sirovina, potrošnju energije i učinkovito gospodarenje otpadom dobivamo dovoljno argumenata da ovoj priči i slasnom Planet of plants burgeru damo priliku, zar ne?

Sadržaj nastao u suradnji sa Zvijezdom