Vikend recepti

Tanja Pastuović s bloga Cookam i guštam dala nam je recept za finu krepku juhu. Svima će dobro doći

FOTO: @tanja.cookamigustam

Sprema se nevjerojatno brzo i jednostavno

Protiv niskih temperatura i prehlade možete se boriti na razne načine, a mi smo se danas odlučile na onaj najukusniji među njima – toplim obrokom. U potrazi za jelom koje će biti hranjivo, jednostavno i ukusno, naišle smo na blog Tanje Pastuović Klaić, COOKam i guštam i cijeli niz zanimljivih recepata, među kojima se posebno isticao onaj najrecentniji. Juha od brokule s graškom i feta sirom zvučala nam je predobro da je ne bismo isprobale, a isto sugeriramo i vama.

Zimska juha od brokule s graškom i feta sirom

Što trebamo?

500 g brokule
150 g graška
1 luk (ljubičasti)
1 manji krumpir
2 češnja češnjaka
50 g peršinovog lista
800-1000 ml vode (ili povrtnog temeljca)
70 g feta sira
1 žličica soli
svježe mljeveni papar
ulje, maslinovo ulje

Kako pripremamo?

Očistite povrće. Luk i češnjak nasjeckajte, krumpir i donji dio brokule (stabljike) narežite na kockice, peršinov list grubo narežite. U lonac dodajte dvije do tri žlice ulja, kad se ulje zagrije dodajte nasjeckani luk, posolite ga i pržite dvije minute, uz miješanje.

Kada luk postane sjajan i staklast, dodajte mu grašak, krumpir narezan na kockice, narezane stabljike brokule i nasjeckani češnjak pa pirjajte, uz dolijevanje malo vode, oko 15 minuta. Dodajte brokulu natrganu na manje komade/cvjetiće, prelijte vodom, dodajte peršinov list i dodatno posolite i popaprite te kuhajte tri do pet minuta, to će biti dovoljno da i brokula omekša.

Izvadite malo kuhanog povrća, brokule i graška u zdjelicu s hladnom vodom (tek toliko koliko će vam trebati kasnije za serviranje), a lonac maknite s vatre i štapnim mikserom izmiksajte juhu dok ne postane glatka. Probajte juhu i po potrebi još začinite.

Prilikom serviranja juhe, u svaki tanjur dodajte malo povrća koje ste ranije izvadili (i držali u hladnoj vodi, kako bi grašak i brokula zadržali lijepu zelenu boju), pospite razmrvljenim feta sirom i nasjeckanim peršinovim listom te prelijte s malo finog maslinovog ulja.