INSTAGRAM

Svi dijele fotku ovog čarobnog otočića, a neki se pitaju je li uistinu pravi. Evo što znamo o njemu

Prava bajka na lokaciji Isola di Loreto

Ako ste ovih dana dovoljno dugo (a kako drugačije?) skrolali po Instagramu, onda je moguće da ste spazili fotografiju prekrasnog izoliranog otočića s dvorcem smještenog tamo negdje u Italiji. I dok su mnogi dijelili s često krivim imenom otoka, mnogi su se pitali je li uopće stvaran.

Radi se o jednom od najčarobnijih i najtajanstvenijih mjesta na svijetu. Isola di Loreto nalazi se u talijanskom gradu Brescia koju nazivaju i Lavica Italije, a nakon Milana je najveći u Lombardiji. Poput žive bajke mali otok smješten je usred dramatične pozadine snježnih Alpa, a u njemu je dvorac pozicioniran na rub litice s puno zelenila, svjetionicima i marinom. Prema pisanju Cheryl Howard, vlasnici ovog privatnog otoka trenutačno ne dopuštaju posjetitelje, pa se otoku možemo diviti samo izdaleka ili u vožnji brodom.

Prve poznate informacije o otoku datiraju iz davne 1238. godine, zahvaljujući otkriću novčića koji su bili artefakt Rimskog carstva, iz vremena Frederika II. Smatralo se da su tijekom rimskog doba na taj otok dolazili lokalni ribari, trgovci i hodočasnici. Tijekom 15. stoljeća grupa časnih sestara Clarisse, kupila je otok i ondje sagradila samostan te se zavjetovala na siromaštvo da bi pokazala svoju privrženost Bogu i na imanju živjela u duhovnoj samoći.

ttps://www.instagram.com/p/CRevbCYFKVA/

View this post on Instagram

A post shared by BURO. Serbia (@buro.serbia)

Kad je kardinal Charles Borromeo posjetio otok 1580. godine i otkrio da tamo živi pustinjak po imenu Pietro, koji je u međuvremenu sagradio vlastiti dom i vodio brigu o razorenoj kapeli, kardinal je odmah zatvorio samostan i potjerao časne sestre s otoke. Čovjek bi se danas mogao pitati pita zašto kardinal nije dopustio časnim sestrama i Pietru da ondje nastave mirno živjeti. Je li bio Pietro bio zaigran i mamio časne sestre na nestašnu stranu? Možda su svi bili samo prijatelji, a kardinal Borromeo je jednostavno pretjerao.

Kroz povijest se vlasništvo mijenjalo i nekoliko puta, a danas je u vlasništvu bogatog poduzetnika koji potječe iz obližnjeg Erbusca. Šuška se da je vlasnik tijekom godina odbio nekoliko ponuda za kupovinu, pa čak i Georgea Clooneyja koji je želio kupiti imanje za svoju bivšu djevojku Elisabettu Canalis. Otok ostaje potpuno zabranjen za javnost, a vlasnici ga tek rijetko otvara za događanja poput jazz koncerata. Mi ga možemo promatrati iz daljine, dok ne otputujemo u Bresciu i približimo mu se u vožnji brodom.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba