VIKEND RECEPTI

Što kažete na glazirani kolač od crvene naranče? Mihaela s bloga Bite It Quick zna kako ga pripremiti

FOTO: Bite It Quick

Priprema ovog kolača neće vam oduzeti previše vremena, a rezultat će vas sigurno oduševiti

Pred nama je još jedan vikend i još jedna prilika za isprobavanje novih recepata. Naš izbor najčešće nekako budu upravo slastice, a danas smo se odlučile za testiranje recepta glaziranog kolača od crvene naranče. Za njega je zaslužna Mihaela s bloga Bite It Quick, a donosimo vam ga u nastavku.

Glazirani kolač od crvene naranče

ŠTO TREBAMO?

Biskvit

120 grama maslaca sobne temperature
150 grama šećera
2 velika jaja sobne temperature
sitno naribana korica jedne velike crvene naranče
180 ml soka od crvene naranče
60 grama kiselog vrhnja 20% m.m.
250 grama glatkog brašna
30 grama kukuruznog škroba gustina
2 žličice praška za pecivo (10 grama)
¼ žličice soli

Glazura

120 grama šećera u prahu prosijanog
2-3 žlice soka od crvene naranče ili po potrebi više

KAKO PRIPREMAMO?

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pekač za kruh dimenzija 23×13 cm ili slično, namastite i obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, gustin, prašak za pecivo i sol u manjoj zdjeli. Električnim mikserom izmiksajte maslac, šećer i narančinu koricu na srednjoj brzini dok ne postane kremasto, dvije do tri minute. Pomoću špatule sastružite rubove zdjele, ako vam se maslac zalijepio. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte još oko minutu.

Mikserom na maloj brzini dodajte suhe sastojke u tri navrata naizmjenično s kiselim vrhnjem i narančinim sokom (suhi – narančin sok – suhi – kiselo vrhnje – suhi). Ulijte smjesu u pripremljeni pekač i pecite 55 do 65 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Ako koristite pekač tamnije/crne boje, počnite s provjerom na 45 minuta.

Ostavite da se kolač ohladi u pekaču 10 minuta, a zatim ga nježno izvadite i stavite na stalak za hlađenje da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, prelijte glazuru po vrhu. Ostavite da glazura odstoji 20 minuta, a zatim narežite i poslužite!

Za glazuru šećer u prahu i sok umutite zajedno u zdjeli dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu. Dodajte još soka ako je previše gusta ili više šećera u prahu ako je previše rijetka. Prelijte ga preko ohlađenog kolača.