VODIČ

Slušanje podcasta novo je čitanje knjiga na plaži. Sastavili smo popis s njih 10

Podcasti uz koje ni vožnja javnim prijevozom više neće biti gnjavaža

Iako se mnogi od nas još uvijek ne mogu oduprijeti porivu da sa sobom na godišnji odmor ne ponesu pola knjižnice, velik dio civiliziranog svijeta danas svoje štivo sa sobom na plažu nosi u digitalnome obliku. Priznajemo, Kindle definitivno ima svojih prednosti, ali ništa ne može zamijeniti miris pravih knjiga i šarmantne ostatke prijašnjih čitača na stranicama romana. Mrlje od kave i čokolade, mislimo na vas.

No, čak i naprednim čitačima ponekad treba predah, a i mnogi jednostavno ne mogu čitati (pa čak ni poruke s mobitela) tijekom vožnje u automobilu ili drugim prijevoznim sredstvima. Tako smo i mi jedne godine, osuđeni na dosadnu, petosatnu vožnju autobusom iz Splita do Zagreba, odlučili poslušati svoj prvi podcast. Priznajemo, dugo smo se odupirali konceptu podcasta (baš kao i Kindleu), ali nakon te se vožnje nešto u nama promijenilo te smo odjednom otkrili jedan čitav svijet neistraženih mogućnosti.

Deset podcasta za uživanje na godišnjem odmoru

I ubrzo smo postali ovisnici o podcastima. Počeli smo ih slušati u tramvaju na putu do posla, u krevetu prije spavanja, za vrijeme pospremanja i apsolutno svaki put kada bismo se željeli isključiti od ostatka svijeta, odmoriti oči i pritom nešto naučiti.

Slušanje podcasta na plaži može biti zabavna i edukativna aktivnost. Osobito ako se želite odmoriti od gledanja u ekran. Upravo smo zbog toga odlučili za vas sastaviti listu od deset podcasta u kojima možete uživati na putu do godišnjeg odmora, ali i u hladu nakon kupanja.

Spotify

1. Decoder Ring

Ako vas zanima zašto se ljudi prijavljuju na reality showove, kako je Karen u popularnoj kulturi postala Karen i kada je voda u plastičnoj boci postala trendi, ovaj je podcast stvoren za vas. Svaka je epizoda priča u kojoj se nastoji raskrinkati jedan od brojnih popularnih kulturnih fenomena, a osim što je jako zabavan, ovaj je podcast i jako edukativan.

2. In the Dark

Ovo je jedan od naših najdražih true crime podcasta. Odličan je izbor za sve one koji se opuštaju slušajući priče o otmicama i ubojstvima (priznajemo, krivi smo). No, valja napomenuti kako je ovaj nagrađivani podcast puno više od površnog i senzacionalističkog osvrta na crnu kroniku. Stoga, obavezno krenite od prve sezone.

3. You’re Wrong About

Dok ćete slušati ovaj podcast, vjerojatno ćete se osjećati kao da prisluškujete grupu pametnih i duhovitih studenata koji u vlaku pokraj vas raspravljaju o sotonizmu, Rasputinu, odnosu između O.J. Simpsona i Nicole Brown te pucnjavi u školi Columbine. Slično kao Decoder Ring, You’re Wrong About donosi dublji uvid u teme popularne kulture, ali ih pritom secira do razine u kojoj postaje jasno da kao društvo imamo naviku neprestano ponavljati iste pogreške.

4. Articles of Interest

Zašto su neki parfemi skuplji od drugih te zašto zaboga ženska odjeća nikada nema dovoljno džepova? Ovaj podcast donosi odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana uz ono što nosimo. Upozoravamo vas, slušanje ovog podcasta zasigurno će promijeniti način na koji doživljavate modnu industriju.

5. Death, Sex and Money

Podcast koji se bavi temama koje su nerijetko društveni tabui. Novinarka Anna Sale u svakoj epizodi s nekime razgovara o stvarima o kojima se ne smije razgovarati. Bilo da se razgovara o djeci, zavisti ili menopauzi, ovaj će vas podcast potaknuti na razmišljanje o samima sebi.

6. Unlocking Us

Spisateljica i novinarka Brené Brown u ovom je podcastu u lovu na univerzalno iskustvo bivanja čovjekom, a razgovori putem kojih pokušava dokučiti esenciju ljudskosti, razgovori su koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

7. Why Won’t You Date Me?

Ako ste se ikada zapitali zašto ste single, a toliko ste fantastični (vjerojatno zbog toga, zar ne?), ovaj podcast iza kojeg stoji komičarka Nicole Byer definitivno bi trebao biti vaš prvi izbor. Slušati Nicole kako sa svojim duhovitim i raznovrsnim gostima razgovara o seksu s Uber vozačima, o problemima s kojima se susreću striptizete, ali i o potrazi za G-točkom, avantura je tijekom koje možda naučite ponešto i o svom ljubavnom životu.

8. Dirty John

U slučaju da još uvijek niste pogledali televizijsku adaptaciju ovog true crime podcasta na Netflixu, predlažemo vam da šansu date originalu. To je sve što ćemo vam reći.

9. Call Your Girlfriend

Ann Driedman i Aminatou Sou najbolje su prijateljice, ali su i udaljene nekoliko tisuća kilometara jedna od druge. Pri slušanju ovog zabavnog podcasta, osjećat ćete se kao mlađa sestra koja iz ormara prisluškuje stariju dok s prijateljicom razgovara o dlakama, patrijarhatu i plaćanju poreza. Isplati se, vjerujte nam.

10. Ear Hustle

Zanima vas kako se zatvorenici šminkaju (i čime?), kako kuhaju i stvaraju glazbu, ali niste sigurni kako se dokopati tih informacija? Predlažemo vam da pokušate s Ear Hustleom, genijalnim podcastom koji će vas naučiti sve o životu iza rešetaka, ali i o tome što se dogodi kada jednog dana izađete van.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba