PUTOVANJE

Samo par sati vožnje od Zagreba i evo vas u gradovima u kojima Advent počinje ranije nego kod nas

U ovim gradovima već ovog vikenda možete upijati predblagdansku atmosferu

Dok mi nestrpljivo iščekujemo početak zagrebačkog Adventa koji kreće 1. prosinca, u gradovima susjednih zemalja već traje ili će početi tijekom studenog. Većinu od njih sam tijekom proteklih godina i sama obišla uživajući u pravom božićnom ambijentu, od ukrasa, gastro ponude, božićnih pjesama koje su dopirale sa svih strana te dobrog raspoloženja koje se ocrtavalo na licima ljudi pored kojih sam prolazila.

Provest ćemo vas kroz te gradove koji su tek par sati udaljeni od Zagreba i u koje se možete uputiti već ovaj ili neki od sljedećih vikenda.

Beč

Flickr

Svakako jedan od najpoznatijih i ponudom najbogatijih je onaj u Beču. Kad sam došla tamo imala sam osjećaj kao da se na svakom koraku nešto događa. Možda ćete zbog ograničenog vremena stići obići samo neka pa vam donosimo popis mjesta da se lakše snađete i odučite što obići: Bečki božićni svijet ispred Gradske Vijećnice, Božićno selo na trgu Marije Terezije, Božićno selo ispred palače Belvedere, Božićno selo na kampusu Altes Akh, Stari bečki božićni sajam, Kulturni božićni sajam ispred palače Schonbrunn, Umjetnički advent na Karlovom trgu, Božićni sajam na Spittelbergu, Zimski sajam u Prateru te Božićni sajam ispred katedrale sv. Stjepana.

Osim što ćete si moći kupiti nove božićne ukrase i originalne božićne poklone sebe svakako počastite i nekim od domaćih specijaliteta kao što su kobasice, gulaš u zdjelici od kruha i germknedlama. A na kraju se, jer će sigurno biti i hladno, ugrijte kuhanim vinom ili punčom.

Vrijeme održavanja: 15.11. – 26.12. 2018.

Budimpešta

Flickr

Za grad smješten na Dunavu ne možemo reći da ima bogatu, ali ima svakako raznoliku božićnu ponudu koja se nudi na dva adventska sajma. Glavni božićni sajam održava se na trgu Vorosmarty s brojnim izlagačima i glazbenim nastupima. Na štandovima se nude i tipična mađarska jela – kobasice, gulaš, savijače, langošice te nezaobilazno kuhano vino. Drugo mjesto koje možete posjetiti je božićni sajam kod bazilike sv. Stjepana koji je samo stotinu metara udaljen od prethodnog, a na kojem se posebno ističe rasvjeta koja se pali odmah po zalasku sunca.

Vrijeme održavanja: 24.11. 2018. – 1.1. 2019.

Bratislava

Flickr

Glavni grad Slovačke ima jako lijep adventski program u što sam se i sama uvjerila prije nekoliko godina. Program se odvija na tri trga, a posvuda je živo, gužva je, ali kao da je nitko ne primjećuje jer su Slovaci, ali i turisti jako opušteni. Kako je sve jako blizu, možete bez problema obići sva tri mjesta.

Prvo je Glavni trg s prigodnim štandovima, drugi sajam je na Hviezdoslavovom trgu gdje će svi ljubitelji klizanja doći na svoje, a treće je sajam na Franjevačkom trgu. Bratislavski sajmovi svakako su poznati po svojoj gastronomskoj ponudi, a izdvojila bi cigansku pečenku (pečena svinjetina ili piletina ‘na ciganski), lokše odnosno palačinke od krumpira te nezaobilazni trdelnik. Uz to su im i cijene jako pristupačne.

Vrijeme održavanja: 23.11. – 22.12. 2018.

Graz

Flickr

Jedna od bližih destinacija za posjetu nam je Graz u kojem na zaista malom prostoru, a možda je u tome i čar možete toliko toga vidjeti i doživjeti. Ja svakako jesam. Jedna od najpoznatijih atrakcija u Grazu a koja su ledene jaslice napravljene od čak 50-ak tona leda. Zaista impresivno. Tu je još i put jaslica te divovsko božićno drvce i adventski kalendar na pročelju Gradske vijećnice.

Za sve kojima je možda teško hodati ili se žele brže kretati tu je adventski vlakić koji će vas provesti božićnim sajmovima Starog grada. Božićni sajmovi se održavaju na nekoliko lokacija dok je najveći na Hauptplatzu, dok je meni bio ljepši onaj na Schlosssbergu možda zbog vidikovca i prefine kave koju sam tamo popila. Što se tiče gastro ponude ista je kao i u Beču.

Vrijeme održavanja: 12.11.-24.12. 2018.

Ljubljana

Flickr

Iako nema dugu tradiciju, grad koji nam je najbliži privlači sve više posjetitelja. Na ukrašenim ulicama Prešernova trga, Tromostvoja, Mestnoga trga, Kongresnoga trga i Stritarjeve ulice isprobajte njihove specijalitete uz nezaobilazne pečene kobasice i kuhano vino. Štandove na kojima možete kupiti prigodne poklone ćete moći obići na Cankarjevom i Hribarjevom nabrežju koji su smješteni uz rijeku Ljubljanicu. Cijelom ambijentu će sigurno pridonijeti i snijeg, naravno, ako padne.

Vrijeme održavanja: 30.11. 2018. – 2.1. 2019.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba