VIKEND RECEPTI

Recept za čokoladni puding od prosa dala nam je Lea s bloga Happy Vegan Plates

Recepata za čokoladne deserte nikad dovoljno, zato nam je Lea Vujaklija dala svoj za puding od prosa

Danas palicu prepuštamo Lei, učiteljici koja vodi blog Happy Vegan Plates. Kao što samo ime kaže radi se o slasnim veganskim receptima za slatka i slana jela, a nama je danas otkrila onaj za čokoladni puding od prosa.

“Proso je žitarica koja se može koristiti na razne načine, u slanim i slatkim jelima. Meni je nekako draže u slatkim jelima (drugim riječima, u desertima), a ovaj čokoladni puding od prosa mi je pravo otkriće. Vrlo je jednostavan za napraviti, a s obzirom na sastojke možete ga slobodno pojesti i za doručak ili užinu jer je prilično zasitan i hranjiv.”

ČOKOLADNI PUDING OD PROSA (VEGANSKI, BEZ GLUTENA)

Kako napraviti čokoladni puding od prosa

Sve što vam treba je nekoliko sastojaka i oko pola sata za pripremu. Prije svega potrebno je skuhati proso. Najbolje je pročitati upute na pakiranju da bi znali koliko dugo se treba kuhati i u kojoj količini vode. Možete ga malo ohladiti nakon kuhanja, no ne treba biti potpuno hladan za izradu pudinga. Kada je proso kuhano, stavite ga u blender s kakao prahom, agavinim sirupom i lješnjacima, te malo mlijeka. Preporučuje mlijeko od lješnjaka ako želite naglasiti taj okus, no možete koristiti i rižino ili sojino mlijeko. Također možete dodati i malo soli kako bi naglasili okus kakaa.

Što se tiče lješnjaka, Lea ih volim kratko prepržiti na tavi ili kratko peći u pećnici jer su tako puno ukusniji. Tada im se vrlo lako skine ljuska i daju bolji okus pudingu. No, taj korak nije nužan. Zapravo niti lješnjaci nisu nužni, pa ovaj puding možete napraviti i bez njih. Kada su svi sastojci u blenderu, sve što trebate je blendati ih dok ne dobijete glatki puding. Jednom kada mislite da je gotov, isprobajte ga da vidite sviđa li vam se okus i treba li dodati još kakaa ili zaslađivača. Kada je puding gotov, istresite ga u staklenku ili čašu i stavite u frižider na hlađenje. Što se dulje hladi, bit će ukusniji.

“Vjerujem da bi mogao trajati nekoliko dana u frižideru, ali mi ga obično pojedemo već isti dan tako da zapravo nisam imala priliku isprobati duljinu trajanja.” Super je za ponijeti na posao/u školu kao užinu, a možete ga pojesti i za doručak. Ovaj puding je bez glutena i veganski.

ŠTO TREBAMO?

  • 1 čaša kuhanog prosa
  • 1 čajna žlica kakao praha
  • 1 žlica agavinog sirupa
  • malo soli
  • 1/3 č lješnjaka (po želji prženih/pečenih)
  • 1/3 č mlijeka od lješnjaka ili riže

POSTUPAK

Skuhajte proso prema uputama na pakiranju. Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatki puding. Probajte malo pudinga da provjerite odgovara li vam okus i gustoća, pa po potrebi dodajte još sladila, kakaa ili mlijeka. Puding stavite u staklenke ili čaše, te ga hladite u frižideru najmanje 1 sat.