DIZAJN

Radno jutro proveli smo na genijalnoj mreži ispred Meštrovićevog paviljona. Uskoro ćete moći i vi

Instalacija Prostoria Net dio je Prostorijine izložbe koja se sutra otvara u Zagrebu. Morali smo je isprobati prije svih

O velikoj izložbi dizajna u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu gdje Prostoria slavi svoju desetu obljetnicu napisali smo apsolutno sve ovdje. Izložba pod nazivom Prostora 10 otvara se svečano sutra 24. rujna, dok će za javnost s besplatnim ulazom biti otvorena od subote 25. rujna pa sve do 8. listopada. Ovu veliku svečanost obilježit će i jedna posebna umjetnička instalacija koja se već nekoliko dana ispred Paviljona neumorno slaže, testira i dotjeruje. S obzirom na to da je izazvala veliki interes javnosti, mi smo se jutros zaputili ondje gdje su nas po dogovoru pustili u zasad još ograđeni prostor.

Aleksandar Selak

Naime, riječ je umjetničkoj instalaciji pod nazivom Prostoria Net i namijenjena je građanima za druženje, dok su je autori zamislili poput velikog urbanog namještaja. Iza ovog koncepta stoji inače cijenjeni hrvatsko-austrijski kolektiv Numen/ForUse s kojim Prostoria već dugi niz godina surađuje, a kojem ovo nije prva ovakva mrežasta instalacija koja je ujedno dio njihovog identiteta. Prostoria Net izrađena je inače u pogonu za obradu metala Prostorije te simbolizira inovativni duh ovog brenda, a dizajner Nikola Radeljković koji uz Svena Jonkea i Christopha Katzlera čini Numen/ForUse otkrio nam je više detalja o samoj instalaciji.

Rođendanski dar Prostoriji

Aleksandar Selak

“Drago nam je što nas je Tomislav Knezović, CEO Prostorije uključio u ovo sve skupa kao autore njihovih proizvoda i općenito naših globalno prepoznatih projekata. Ova instalacija zapravo je naznaka naše nove outdoor kolekcija na temu mreža koju razvijamo za Prostoriju. Osim što je povezana s našim nadolazećim projektom, ujedno je i dar slavljeniku s obzirom na to da Prostoria slavi 10. rođendan” objašnjava Radeljković te dodaje kako je ova mreža u odnosu na prethodne koje su radili specifična jer je prilagođena samoj lokaciji. Naime, svaki njezin komad je industrijski proizveden, kao i čelična konstrukcija koja je nastala u Prostorijinom pogonu, dok su mreže prefabricirane i protežu se na 14 puta 14 metara tzv. kolektivnog hammocka.

Aleksandar Selak

Radeljković govori kako je cijeli projekt bio prilično zahtjevan, ali i izazovan. Priprema je izvedena vrlo pažljivo, pritom su precizno izvedeni temelji čije su geodetske točne unaprijed određene, a ističe i kako je rad na travnatom terenu specifičan. Naravno, po završetku izložbe i uklanjanju same instalacije, Radeljković napominje kako će se teren dovesti u prvobitno stanje. Na pitanje što dalje s instalacijom, kamo ide, kaže kako je ona napravljena u modularnom konceptu kako bi Prostorija mogla nastaviti s njezinim izlaganjem, bilo da se radi o nekim njihovim eventima ili pak u sklopu sajmova gdje sudjeluju.

Reakcije prolaznika su već sada fantastične

Aleksandar Selak

Na pitanje o simbolici i što su s njom željeli postići, govori kako Net prije svega simbolizira Prostorijina postignuća u smislu snage, tehnologije, proizvodnje, vještina, a ujedno je i jako bitan protagonist kulturnog života u zemlji. “Instalacija je tu svojevrsni statement i ima svoju misiju u podizanju likovno-umjetničkih standarda u Hrvatskoj” nastavlja Radeljković i ponosno naglašava kako su reakcije prolaznika jako dobre. Priča kako su svi jako zainteresirani i da stalno nešto zapitkuju pa da po otvorenju očekuju i veliku gužvu. Osim toga, mnogi su im rekli kako bi voljeli da ona ondje i ostane nakon izložbe.

Aleksandar Selak

“Osobno sam jako zadovoljan kako sve skupa izgleda i djeluje u smislu koncepta samog HDLU-a, ali i same pozicije instalacije koja je ondje strateški postavljena, a u jednom smislu je i politička provokacija. Uspostavili smo ondje i svojevrsni dijalog s iznimno dominantnim Paviljonom, i ispalo je super” zaključuje Radeljković i dodaje za kraj kako mu je u fokusu u biti potenciranje iskorištavanja javnog prostora u ovakve kultno-umjetničke svrhe.

I Super1 se popeo i boravio u mreži

Aleksandar Selak

Naravno, mi nismo izdržali a da se potom sami na mrežu ne popnemo i provedemo neko vrijeme te dobijemo neku posve drugu perspektivu ove atraktivne instalacije. No, prije nego smo se odvažili trebali smo usvojiti i nekoliko važnih pravila koja vrijede za sve. Kad Prostoria Net bude otvorena za javnost u subotu moći će se koristiti od 10 do 20 sati za vrijeme trajanja izložbe. Previđeno vrijeme zadržavanja na mreži je pet minuta, dok je njezino korištenje isključivo na vlastitu odgovornost.

Iz Prostorije ističu kako je dozvoljeno korištenje samo donjeg dijela mrežaste instalacije. Prije ulaska potrebno je pak izuti obuću, dezinficirati ruke, ali i ostaviti sve stvari na tlu (torbe, ruksake i isprazniti džepove). Maksimalan broj posjetitelja istovremeno je 10, i korisnike se moli da se ne grupiraju na jednom mjestu na mreži. Sva pravila korištenja mreže možete pronaći detaljno ovdje, a nakon što smo sve što se odnosilo na nas ispunili, došao je tren za otisnuti se u mrežaste visine.

Aleksandar Selak

Kao prvo, instalacija djeluje zbilja moćno i posebno. Boravak u njoj prilično je neobičan i u jednu ruku jako zabavan, kao da lebdite. S obzirom na to da smo u njoj bili sami, mogli smo neometano i predahnuti te provesti ondje puno više od pet minuta. Vrijeme nas je isto tako poslužilo pa je ležanje u mreži bilo zbilja posebno, i pomalo terapijski. Sve skupa, u pitanju je doživljaj koji ne biste trebali propustiti, pa onda i posjetom na izložbu podržati uspjeh ove hrvatske tvrtke dizajnerskog namještaja.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube