Vijest

Provjerile smo što točno znači odluka princa Harryja i Meghan Markle o povlačenju s kraljevskih dužnosti

Vijest o kojoj trenutačno bruje svi svjetski mediji

Kad je princ Harry u studenom 2017. službeno objavio da će se oženiti s Meghan Markle, američkom glumicom koja iza sebe ima propali brak i čija je majka Afroamerikanka, britanski društveni komentatori odmah su istaknuli da će se dogoditi sljedeće – svijet će dobiti novi omiljeni par čija će ga ‘zabranjena ljubav’ beskrajno intrigirati, a kraljevska će se obitelj vrlo vjerojatno morati suočiti s nizom nekonvencionalnih odluka tog istog para.

I doista, nakon stotina naklapanja oko toga je li vojvotkinja od Sussexa kršila protokol u ovoj ili onoj situaciji, stigla je i jedna konkretna vijest koja ukazuje na to koliko su daleko njih dvoje spremni ići u pokušaju zaštite svoje privatnosti i prava na relativno normalan život.

Kako su izvijestili putem svoje službene web stranice i društvenih mreža, princ Harry i njegova supruga Meghan odlučili su minimalizirati svoje uloge u kraljevskoj obitelji. To, između ostalog, podrazumijeva i život na dvije adrese, u Velikoj Britaniji i Kanadi, kao i pokušaj postizanja financijske samostalnosti. Odluku su, kažu, donijeli, nakon mjeseci pažljivog promišljanja i internih diskusija, a ističu kako su osjetili da je mogu donijeti upravo zbog stalne podrške javnosti. Ovim potezom žele stvoriti “novu progresivnu ulogu” unutar kraljevske obitelji, uz veliki naglasak na činjenicu da će i nadalje poštivati svoje dužnosti prema Kraljici, Commonwealthu i svojim pokroviteljstvima.

Vrlo suzdržan komentar s kraljevskih dvora

DANIEL LEAL- OLIVAS/Getty Images

Kao zaključak navode da svog sina žele u isto vrijeme odgajati tako da poštuje kraljevsku tradiciju čiji je dio, ali i tako da spozna što znači živjeti poput ostalih vršnjaka, zbog čega su ovakvu “geografsku ravnotežu” smatrali nužnom. Potpuno očekivano, vijest je izazvala lavinu komentara, što pozitivnih, što negativnih, a britanski su se mediji odmah raspisali o tome kako je, prema navodima njihovih izvora, ostatak kraljevske obitelji duboko nezadovoljan ovim potezom mladog para, kako se uopće nisu svi zajedno konzultirali te kako, u konačnici, nitko ne zna kako će njihov život odsad izgledati.

Situaciju je dodatno zakomplicirala i prva službena reakcija s kraljevskih dvora. U izjavi koju su poslali prema medijima stoji tek da su rasprave s vojvodom i vojvotkinjom od Sussexa u ranoj fazi. Razumiju, ističu, njihovu želju za drugačijim pristupom, ali riječ je o vrlo kompliciranim pitanjima koja će zahtijevati vremena. Drugim riječima, još neko vrijeme neće biti poznato kad se sele, koje će sve dužnosti obnašati, ni kako će se sve to skupa reflektirati na omiljenu svjetsku kraljevsku obitelj.

Neće dopustiti da se povijest ponovi

AFP

Ova njihova odluka, koliko god se javnost nad njom zgražavala, i nije toliko neočekivana, barem za one koji pomno prate izjave i djelovanje ovog para. Prema nagađanjima brojnih britanskih medija, razlog takve odluke je rastuća nepopularnost vojvotkinje, koju tabloidi ne prestaju razvlačiti još otkako na vjenčanje nije pozvala oca.

Pisalo se kasnije i o tome kako je u otvorenom sukobu sa šogoricom Kate Middleton, kako nitko ne može pratiti njezine razmažene prohtjeve, pa sve do toga da je u brak ušla iz čiste koristi. Zbog svega navedenog, ali i niza drugih glasina koje su je pratile, njezin je suprug u otvorenom pismu najavio povijesni presedan i tužbu tabloida koji su za te glasine odgovorni.

“Vidio sam što se dogodi kad osobu koju volim tretiraju poput proizvoda, do mjere da je se zaboravi promatrati kao ljudsko biće. Izgubio sam majku, a sad gledam kako moja supruga postaje žrtvom tih istih moćnih sila”, napisao je princ Harry, dodavši kako je njegov najveći strah taj da će se povijest ponoviti.

Tužbu će, istaknuli su tada, financirati privatnim sredstvima, a sva će potencijalna odšteta biti donirana u udruge koje se bave problematikom zlostavljanja. Hoće li ishod tužbe biti još jedan presedan i hoće li Harry i Meghan uspjeti u naumu da pobjegnu daleko od očiju (pre)znatiželjne javnosti, ostaje nam vidjeti.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba