DIZAJN INTERIJERA

Prostran, funkcionalan i s pogledom na Sljeme. Vodimo vas u jedan poseban stan na Trešnjevci

Iako je stan već bio rezerviran za drugog kupca, spletom okolnosti sve se okrenulo u korist današnje vlasnice. Ispričala nam je detalje o cijelom procesu

“Kada smo stupili u kontakt s investitorom, zgrada je već bila u fazi finalne izgradnje, pa u tom smislu nije bilo mogućnosti za značajnije mijenjanja tlocrta ili veće preinake. Međutim, nama se ionako svidio raspored, a preinake s pomicanjem sobnih vrata i ugradnjom više rasvjetnih tijela po prostorijama koje su do tada bile napravljene su bile dobro i praktično riješene. Zanimljivo je i da je stan već bio rezerviran za drugog kupca, ali spletom sretnih okolnosti, stan smo kupili mi” ispričala mi je vlasnica novog lijepog i modernog stana od 82 četvorna metra na sjevernoj Trešnjevci u Zagrebu gdje je nedavno uselila i živi sa svojim sinom.

Čim je ušla prvi put u prostor, govori kako se zaljubila u pogled koji ondje s osmog kata puca na Sljeme, katedralu, ali i zeleni val s obzirom na to da je riječ o orijentaciji sjever-istok. “To je bila moja velika želja kada sam kupovala stan, da bude na višem katu i da ujutro vidim Sljeme. Zaista sam bila presretna što sam našla takav prostor. Što se samog uređenja tiče, pored estetike bitno mi je bilo da je prostor maksimalno funkcionalan od ulaznih vrata do lođe. Jako sam zadovoljna kako smo iskoristili prostor u mojoj spavaćoj sobi, gdje je samo pomicanjem vrata ulijevo nastao veliki prostor za ugradbeni ormar. Isto tako, odlično su riješeni kupaonica i mali toalet gdje sam dobila puno dodatnog prostora. Upravo je arhitektica, odnosno, dizajnerica bila ta koja je funkcionalnim rješenjima osigurala dodatni prostor. Ja sama to ne bih znala.”

Unatoč ljubavi prema uređenju interijera, angažirala je stručnjakinju

Vjekoslav Skledar

Iako osobno uživa u uređenju prostora i jako se veselila uređenju svog novog doma, vlasnica mi govori kako je odmah bila svjesna da zbog manjka vremena i poslovnih obveza to sve skupa ne bi mogla sama, pa je potražila, logično, stručnu pomoć i njihovo znanje te vještine.

“Često čujem od prijatelja i poznanika izjave poput: ‘Pa nije to tako komplicirano, možeš i sama!’ Puno toga zaista možemo sami, ali kakav će biti rezultat? Cijeli proces me uvjerio da je uređenje interijera ozbiljan i stručan posao, i koliko god mislili da to intuitivno možda znamo, većina nas, uključujući mene, nema potrebna znanja i vještine. Zato sam angažirala tvrtku za uređenje interijera” poručuje moja sugovornica i otkriva kako joj je prvi korak bio s arhitekticom definirati kreativnu viziju stana radi čega je napravila moodboard. On se sastojao od fotografija stanova, stilova uređenja, materijala i boja koje su joj se dopale. Željela je, govori, da u stanu prevladavaju prirodni materijali, u kombinaciji s elementima modernog, industrijskog dizajna. Vlasnica ističe kako zapravo jako voli drvo, zelenilo i boju, pa je istovremeno zazirala od rješenja sivo-bijelo-crno koji, kako joj se čini, danas prevladavaju na tržištu. Isto tako, u moodboardu bilo je i detalja iz prijašnjeg stana za koje željela da ih arhitektica vješto uklopi u novi prostor.

Nekoliko vrijednih savjeta iz osobnog iskustva

Vjekoslav Skledar

“Kada sam kretala u cijeli projekt kupovine i uređenja stana, imala sam puno pitanja i nedoumica. Bilo je i straha kako će to sve na kraju ispasti, hoću li biti zadovoljna s uređenjem, kako ću zatvoriti financijsku konstrukciju. Prošavši kroz cijelo iskustvo, imam i nekoliko savjeta iz mog osobnog iskustva. Ako želite optimalan rezultat, uzmite si vremena – cijeli proces od kupovine do uređenja i realizacije realno traje oko godinu dana ili više. Napravite okvirni budžet za uređenje, pokušajte predvidjeti što detaljnije što sve trebate u stanu, pod to mislim na aparate i namještaj. Napravite svoju viziju uređenja, to znači da odaberete boje, materijale i primjere prostora ili dijelova prostora koji vam se posebno sviđaju i koje biste željeli u svom novom prostoru” prisjeća se vlasnica koja dodaje i da bi bilo dobro da napravite listu bitnih funkcionalnosti koje želite u prostoru.

Uključite se aktivno u projekt jer angažirani stručnjak vam ne može čitati misli

Vjekoslav Skledar

Ako vam je bitno da imate ekstra prostor u kuhinji za posuđe, biblioteku ili primjerice poput moje sugovornice, da u kupaonici imate i perilicu i sušilicu, navedite to u popisu. Dodaje i da svakako angažirate stručnjaka za pomoć ako ste u mogućnosti, bilo da se radi o tvrtki ili pojedincu koji su stručnjaci za uređenje prostora. Ima različitih modela suradnje u smislu cijene i što vam nude. A u tom slučaju zatražite više ponuda. Kao jednu od bitnih stvari napominje i da se uključite aktivno u projekt jer stručnjak vam ne može čitati misli, stoga je bitno da ste svjesni da vi donosite sve odluke u kojem smjeru će ići uređenje (odabir materijala, odobrenje finalnih koncepata). Dakako, pregovaranje o cijeni je poželjno, jer se za sve elemente uređenja, nadodaje, može se pregovarati, posebice ako vam se to ne uklapa u vaš predviđeni budžet.

Ima jako puno novih pristupačnih brendova koje možete imati u svom stanu

Vjekoslav Skledar

Na temu kupnje komada namještaja, moja sugovornica poručuje da se ne ograničavate samo na poznate trgovine i brendove. “Tijekom procesa uređenja naučila sam da ima jako puno novih brendova koje možete imati u svom stanu, a da su cjenovno vrlo prihvatljivi. Iskoristite to i pitajte vašeg dizajnera za preporuku” govori vlasnica stana koja paralelno ističe kako je sretna što u svom novom domu, točnije u dnevnom boravku konačno ima biblioteku gdje su joj konačno knjige na jednom mjestu. Kao neke od elemenata koji su joj posebno dragi izdvaja kutnu garnituru, blagovaonske stolice i tabure u hodniku jer su dio iste linije namještaja i radi svoje nijanse viskija čine prostor topliji.

Za kraj je pitam i koliko je zadovoljna finalom. Napominje kako je jako sretna kako je sve na kraju ispalo. “Naš novi dom je topao, prostran, otvoren i funkcionalan. Užitak je popiti prvu jutarnju kavu sjedeći za kuhinjskim otokom s pogledom na Sljeme.”

Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar

Sadržaj je nastao u suradnji sa Studio ONNE.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube