VIKEND RECEPT

Pronašli smo ultimativni recept za krumpirušu koju će voljeti baš svi

FOTO: @marija.h.j

Za njega je zaslužna Marija Herjavić Jerkić (@marija.h.j)

Dobroj domaćoj piti doista malo tko može odoljeti. Kad smo našli na recept na Instagram profilu Marije Herjavić Jerkić, koji redovito pratimo, znali smo da nećemo ni pokušati. S druge strane, budimo realni, priprema domaće pite iziskuje trud, vrijeme i znanje. No, Marijin recept za krumpirušu toliko je iscrpan da nas je uvjerio da je u skorije vrijeme moramo pokušati pripremiti. Sve detalje pripreme možete provjeriti u nastavku.

KRUMPIRUŠA

@marija.h.j

Što trebamo?

Tijesto
250g glatkog brašna
4g soli
40g ulja
175 g mlake vode

Nadjev
do 500g krumpira
pola crvenog luka
začini po želji (sol, papar)

@marija.h.j

Kako pripremamo?

Za tijesto sve sastojke dobro i dugo umijesiti, podijeliti na četiri kuglice, nauljiti, prekriti prozirnom folijom i staviti da odmore neko vrijeme, najbolje preko noći u hladnjaku. Ako se stavi u hladnjak, izvaditi nekoliko sati prije nego se radi da se ugriju.

Za nadjev krumpiri moraju biti što sitniji i nepravilni, nikako ih ne rezati nožem na kockice jer se tad neće lijepo ispeći/skuhati.
Nekoliko je opcija: ‘isicati’ krumpir i luk, najbolje u canjku (drvena posuda) kako se u originalu i radi; naribati krumpir, a luk isjeckati što sitnije, ubaciti krumpir narezan na kockice i luk u multipraktik i pomalo paliti i sjeckati dok ne usitni koliko je potrebno. Dodati još samo soli i papra po želji.

@marija.h.j

Tijesto razvući na željeni način, ovaj put je s oklagijom i pobrašnjeno (može se i rukama na nauljenoj radnoj podlozi, tada umijesiti malo čvršće tijesto, odnosno s malo manje vode).

Tijesto malo poškropiti uljem. Pripremljeni nadjev od krumpira ocijediti u šaci, i staviti na tijesto. Paziti da ne bude debelo na hrpi, već na veći dio tijesta pomalo. Zarolati, namastiti i prebaciti sve na namašćeni kalup i peći na 220 stupnjeva dok ne porumeni. Zadnjih par minuta pečenja malo premazati uljem. Poslužiti s jogurtom.