VIKEND RECEPTI

Pronašle smo genijalni recept koji spaja cheesecake i baklavu. Morate ga probati

FOTO: Bake Me

Nina Mrvica s bloga Bake Me s nama je podijelila slatki recept koji krećemo pripremati – odmah!

Volite li baklavu i tortu od sira, uopće ne sumnjamo da ćete voljeti i recept koji vam danas predlažemo. U sve nas je detalje pripreme cheesecakea inspiriranog baklavom uputila Nina Mrvica, koja stoji iza jednog od naših omiljenih gastro blogova, Bake Me. Kako kaže, riječ je o kolaču koji je savršeno spojio dva klasika i donio pravu rapsodiju okusa. Ne vjerujete? Samo pogledajte sastojke i, ako je moguće, krenite s pripremom. Vjerujte nam, nećete zažaliti.

CHEESECAKE INSPIRIRAN BAKLAVOM

Bake Me

Što trebamo?

Kore i krema od pistacija i oraha

8 gotovih kora za savijače
125 g očišćenih pistacija ( oko 270-300 g s ljuskama), mogu biti slani
125 g oraha
1 žličica cimeta
1 žlica meda

Krema od sira

130 g maslaca, rastopljen i ohlađen (60 g za nadjev, 70 g za premazivanje kora)
600 g sirnog namaza po želji
220 g šećera
35 g gustina (škrobno brašno)
3 jaja L veličine
1 žumanjak ( jaje L veličine)
1 žličica arome vanilije
korica pola limuna, dvije žličice soka limuna
150 g milerama ili kiselog vrhnja

Bake Me

Kako pripremamo?

Kore

Pećnicu upalite na 160 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 24 centimetra. Maslac rastopite i stavite po strani da se prohladi. Maslacem premažite kalup pa stavite prvu koru. Rubove možete odrezati ili ih ostaviti da vire van kalupa.

Sada prvu koru dobro premažite maslacem pa na nju stavite drugu koru. Nju također premažite. Neka vam kore budu premazane s dovoljno maslaca kako ne bi ostale suhe. Ponovite postupak sa slaganjem kora dok ne posložite sve kore. Zadnju koru također premažite. Pazite da ste premazali i vrhove. Pistacije i orahe usitnite u sjeckalici. Nina kaže da preferira kad nisu potpuno usitnjeni i da ima malo komadića, zbog ljepše teksture.

Bake Me

Krema od pistacija i oraha

Usitnjene pistacije i orahe pomiješajte s preostalim rastopljenim maslacem (60 g vam je ostalo od ukupne količine) pa dodajte cimet i žlicu meda. Promiješajte kuhačom kako bi se sve povezalo. Sada smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu zadnje kore i lagano utisnite. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite sir i šećer. Dodajte im gustin. U zasebnoj posudi pjenjačom izmiješajte jaja, žumanjak, aromu vanilije i sok limuna.

Krema od sira

Smjesu s jajima dodajte siru. Miksajte na laganoj brzini sve dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte mileram. Smjesu kratko izradite mikserom. Prelijte je preko podloge od pistacija i oraha. Sada kalup malo podignite pa ga lagano ispustite na radnu podlogu, to ponovite nekoliko puta. Ovo se radi kako bi izašao višak zraka i kako bi krema sjela ravnomjerno. Pecite 40 – 45 minuta, potom ga ostavite još pola sata u ugašenoj i odškrinutoj pećnici. Cheesecake inspiriran baklavom ohladite na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u hladnjak po želji.