KULTURA

Profesor Baltazar i Mali leteći medvjedići samo su mali dio nove nostalgične izložbe koja se uskoro otvara u MSU

Profesor Baltazar, Mali leteći medvjedići, Inspektor maska, Maxi cat, Surogat – izložba u MSU koja će vas vratiti najljepše dane djetinjstva

Ako vam je jedna od novogodišnjih odluka kulturno uzdizanje, odnosno možda odlazak na izložbe, onda definitivno imate s čime započeti u provođenju svog nauma. Naime, Muzej suvremene umjetnosti u novu godinu ulazi multimedijalnom izložbom pod nazivom ‘Od imaginacije do animacije – 60 godina zagrebačke škole animiranog filma’. Izložba je to koja će prikazivati vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i privatnih zbirki koje uključuju crteže, skice, celove i autentične predmete.

Riječ je o izložbi koja je posvećena stvaralačkim vrhuncima institucije osnovane 1953. godine, slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u njezinim okvirima, a koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Ako još niste sigurni o čemu pričamo, dovoljna uvertira da se odazovete ovom događanju su nostalgični nazivi kao što su famozni Profesor Baltazar, uvijek rado gledani Mali leteći medvjedići, Inspektor maska, Maxi cat, Surogat itd. uz koje ćete se u sklopu spomenute izložbe zasigurno vratiti u najljepše dane djetinjstva

Spomenimo i kako povijesti Zagreb filma pripada i globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine Surogatu Dušana Vukotića.

Tu su i nimalo manje vrijedne tri nominacije za Oscara – 1964. za film Igra Dušana Vukotića, zatim 1973. za Tup-tup Nedeljka Dragića i 1980. za film Lutka snova u režiji Boba Godfreya i Zlatka Grgića, kao i brojne druge nagrade na domaćim, europskim i svjetskim filmskim festivalima i festivalima animiranih filmova.

Osnovan 1956. godine pod okriljem Zagreb filma, Studio za crtani film tada je započeo i intenzivno razdoblje razvoja umjetničke animacije. Ako u obzir uzmemo i tadašnji originalni pristup, specifični pristup animaciji, izboru tema i visoku likovnu kvalitetu, ne čudi kako je svojom pojavom na Filmskom festivalu Cannesu 1958. studio pobudio veliko zanimanje kada su ga francuski kritičari George Sadoul i André Martin nazvali Zagrebačkom školom crtanog filma.

Pa, ako vam se evociranje najljepših sjećanja, onih koja će vas vratiti u dane razigranosti i bezbrižnosti čini kao odlično iskorišteno vrijeme, onda svakako posjetite izložbu ‘Od imaginacije do animacije – 60 godina zagrebačke škole animiranog filma’ koja se 30. siječnja otvara u MSU. Upravo tamo, veliki i mali posjetitelji moći će doživjeti atmosferu studija za crtane filmove uz brojne interaktivne sadržaje i popratne programe.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube