Fina hrana

Probale smo par jela s novog menija iz Le Mike. Tu više nisu samo crepes, ovo su prave francuske delicije

FOTO: Borko Vukosav

Poznati francuski bistro Le Mika uz novi meni postaje sve bliže pravom restoranu uz delicije dostojne onome što možete pronaći i u Parizu

Osim već dobro poznatih galettes, crepes i finih francuskih doručaka, na novom meniju nalaze se prava restoranska jela koje francuski chef Mika Alix s velikom pažnjom i posvećenošću priprema u svom bistrou Le Mika u Teslinoj 14. Sada tamo možete pronaći dvije juhe – onu od luka s portom, zapečenim sirom i hrskavim krutonima te juhu od crvene leće, mrkve i zelene jabuke.

Među ručkovima se nalazi nekoliko mesnih jela s govedinom i piletinom, a od idućeg tjedna će u ponudi imati i fondue koje ćete moći dovršavati sami pečenjem mesa u vrućem ulju. Uz to imaju i salate te odlične nove deserte koji se divno spajaju uz crepes i galettes. Mi smo ovaj put probale goveđi odrezak, club sandwich, čokoladni mousse te creme brulee.

Goveđi odrezak

Borko Vukosav

Ovaj goveđi odrezak ‘bavette’ prava je francuska delicija poslužena s umakom od ljutike. Uz to se serviraju simpatični francuski krumpirići ‘paille’ koji su jako tanki i hrskavi. Mika je napomenuo kako ih rade tako da ogule krumpir pa ga naribaju i tako pripremaju.

Po prvi puta smo isprobale ove krumpiriće i dosta nam se svidjelo. Odrezak je nevjerojatno sočan, pripremljen tako da je blago pečen, a umak savršeno odgovara uz slanost cijelog jela. Poslužuje se uz zelenu salatu. Cijena mu je 89 kuna.

Club Sandwich ‘Grand Hotel’

Borko Vukosav

Kako je chef Mika Alix napomenuo, na ovo jelo ćete lako naići u mnogim hotelima od četiri ili pet zvjezdica pa je tako i dobio ime. Radi se o sendviču sa sočnom piletinom sa žara s domaćim umakom i zelenom salatom.

Pod umak se misli majoneza koju rade u kuhinji i zbog toga ima sasvim drugačiji okus od onog industrijskog. Kombinacija ovih jednostavnih sastojaka jako je dobra. Poslužuje se uz zelenu salatu. Cijena je 62 kuna.

Čokoladni mousse

Borko Vukosav

Ne pretjerujem kada kažem da je ovo jedan od najbojih čokoladnih mousseva koji sam isprobala. Radi se s đumbirom i limetom što možda na prvu ne zvuči najbolje, ali kombinacija je nevjerojatna. Fina, kremasta čokolada i blago kiselkasti okus đumbira je super i za tople i hladne dane. Cijena mu je 35 kuna.

Creme brulée

Borko Vukosav

Kako smo i očekivale, creme brulée je hrskav, raskošan i bogat slatkastim okusom. Pravi francuski specijalitet. Cijena mu je 35 kuna.